Coleslaw

Jag såg i en tidigare kommentar här att ett recept på coleslaw önskades. I början mixtrade jag med olika kryddor och doningar men den enklaste och faktiskt den godaste coleslawn smaksätter jag bara med salt och peppar. Svårare än så behöver det inte vara.
Själv är jag inte alls förtjust i majonnäs, så jag brukar hoppa över den. Men i detta recept tar jag med det ändå då många gillar det. Gör gärna i ordning dagen innan, den blir bara godare om den får stå till sig lite.

Coleslaw 4 port:

1/4 vitkålshuvud
1 morot
2 dl turkisk youghurt
4 msk majonnäs
salt & peppar

Strimla kålen med en osthyvel och riv moroten. Blanda youghurt, majonnäs, salt och peppar i en skål. Rör i kål och morötter.

0
Kommentera

Pizzadeg

Det här kan vara det bästa receptet jag har i min ägo. Tyvärr kan jag inte säga att jag är upphovsmakaren, jag har fått det av en arbetskamrat som i sin tur fått det av någon annan. Men bättre recept på pizzadeg får man leta efter. Är man smart gör man degen en eller ett par dagar i förväg och låter den kalljäsa i kylen. Låt bara degen stå framme i ca 30 minuter innan den kavlas ut, då drar inte degen ihop sig lika lätt.
Men kommer man lite hastigt på att hemgjord pizza skulle sitta fint till middag, är det bara att låte degen jäsa som vanligt i rumstemperatur.

Idag fick också nya skålen komma till sin rätt, urtjusigt att låta dagen jäsa i sådan fin form!

Pizzadeg räcker till 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1tsk socker
5 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.


Vad har du helst på pizzan?

Foto:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

My little cake

Så, nu är dagens tårtbak över och jag hoppas födelsedagsbarnet blir ordentligt firat i morgon!
Tårtan är täckt med jordgubbsmarsipan, dekorerad med en my little pony och blommor i sugarpaste. Själva fyllningen består av drottningsylt, hallonmousse och grädde.

Hallonmoussen går även bra att göra och servera halvtinad som efterrätt. Riv lite choklad över och dekorera med ett par hela hallon.

Hallonmousse (till en tårta):

400 g hallon
3 dl grädde
4 gelantinblad
1 dl socker
1 dl vatten

Tina hallonen, lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden ganska så hårt. Blanda socker och vatten i en kastrull, värm tills allt socker lösts upp. Vird ur gelantinbladen och låt de smälta i sockerlagen, rör i detta i de tinade hallonen. Vänd försiktigt i hallonen i den vispade grädden. Låt detta stå i kylen minst 30 minuter innan du fyller tårtan.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

matsedel v 5


Oj vad ni var tävlingssugna! Så roligt! Ni har fortfarande att par timmar på er, så ni som inte kommenterat  hinner fortfarande vara med!

Här kommer matplaneringen inför nästa vecka:

Måndag: Korvstroganoff, ett säkert kort som går hem både hos vuxna och hos barn.

Tisdag: Färsk pasta med pesto, denna rätt ligger absolut på min top 10 över favoriträtter!

Onsdag: Stekt strömming, något vi äter för sällan!

Torsdag: Rårakor , husmanskost med en liten modern touch.

Fredag: Kycklingsallad, bättre avslut på veckan kan det knappast bli.

0
Kommentera

Äppelskål

Förra veckan dök äntligen avin upp och jag fick gå och hämta ut den efterlängtade skålen från Casual Living! Den åkte direkt upp på köksbordet och fylldes med äpplen och valnötter. Visst blev det snyggt!
Jag valde en skål i färgen "äpple", tyckte det kan passa bra så här inför den stundande våren. Detta är egentligen en degskål men jag kan tänka mig en hel massa saker som den kan verka som.
Tänk att servera en härlig potatissalld ut denna i sommar, eller varför inte en smaskig grekisk sallad!? Vilken lyx att få sätta deg i en sån här snygg skål, måste nog baka något i veckan bara för att!

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera