Mitt i allt julstök kan man behöva bryta av med något riktigt ojuligt. Det skall helst vara ganska så lättlagat och inte kräva så mycket tankeverksamhet. Då är en tacosallad/tacotallrik perfekt att slänga ihop. Sätt övriga familjemedlemmar på hackandet och pickandet medan du fixar köttfärsen. Lägg upp på tallrikar och sedan är det bara att krypa upp i soffan och kolla på någon härlig film. Denna rätt går ju att variera i det oändliga. Jag valde att göra en snabb med ganska het sås till, gjord på creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar. Välj själv hur stark du vill göra den. Jag gjorde även en bönröra på svarta bönor jag mixat och rört i lite philadelphiaost, salt och peppar.
Nu börjar den där behagliga julkänslan sakta men säkert infinna sig. Söndagseftermiddagen spenderades på Sätra Brunns Julmarknad och jag måste säga att jag hittade den perfekta julklappen där. Kan tyvärr inte avslöja vad, då hon som skall få den säkerligen läser detta.
Jag antar att det är fler av mina läsare som precis som jag är små datanördar längst där inne, datorn är alltid på och du kan bara inte låte bli att kolla mailen så fort du går förbi. Igår när jag satt här vid datorn hamnade jag helt plötsligt på den här sidan, här är många av radiostationerna listade som sänder julmusik. Nu kan det tyckas att detta inte vore något för mig, som redan har 11.8 timmar julmusik på datorn (julnörd eller?). Men jag gillar den här idéen då det blir lite mer variation i musiken. Du hittar svenska som amerikanska och spanska stationer så det är bara att klicka sig runt och snart har man hittat sin favorit!
Nu till det jag egentligen tänkte skriva om, glögg. I år har jag testat att göra egen glögg. Nu sist gjorde jag en typ av saftglögg. Perfekt att ge bort till barnfamiljen, den gravida eller till den som helt enkelt inte dricker alkohol. Förra året var jag på jakt efter en helt alkoholfri glögg, efter mycket letande hittade jag en sort på mataffären. Vilket jag tycker är urdåligt! Jag valde att göra den på Jokks svartvinbär och lingondryck. Själv tycker jag att smaken blev perfekt, kryddig och inte så där jättesöt (vill du ha sötare, öka mängden socker)!
ca 1 L saftglögg:
1 L Jokk färdigdryck 1 dl socker 2 kanelstänger 1 pomeransskal ca 15 kryddnejlikor 1 msk hela kardemummakärnor
Blanda färdigdrycken och sockret i en kastrull, detta får nu koka upp under omrörning. Sockret skall smälta. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter. Stäng av värmen, drycken får sedan stå och dra i ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.
Idag står det 13 december i almanackan och vi firar lucia. Under dagen har vi inhandlat lite julklappar och har nu endast ett få kvar att köpa. Jag skall strax åka iväg och lyssna på Salas lucia i en av våra kyrkor här i stan. Det har blivit lite av en tradition då jag först var med och körade under många år. Nu nöjer jag mig med att sitta i kyrkbänken och bara njuta. Kvällen skall sedan spenderas med diverse julpyssel som aktivitet. En alldeles lagom lördag i december med andra ord!
Jag vill önska er alla läsare en härlig lördagkväll och jag hoppas ni fått se lucia med följe någon gång under dagen!
Ja, bilden kan tyckas lite opassande då det osar sommar om den och utanför fallar snön för fullt. Men min version av denna utsökta efterrätt hade vi inte tid att fota. Receptet läste jag i Elle mat & vins maj nummer i år men har inte kommit mig för att göra den för ens nu. Det enda svåra med det här receptet är namnet. Parfait (uttalas perfä, ungerfär). Jag måste erkänna att jag inte är speciellt språkbegåvad, stackars Sebastan suckade tungt och konstaterade att alla inte kan vara bra på allt och att jag skulle hålla mig till matlagning och bakning så sköter han det här med språk. Och det passar mig finfint!
Jag valde att smaksätta min glass med björnbär och blåbär, till dekoration strödde jag över frysta lingon, blåbär, hallon och björnbär. Det blev riktigt gott och jag kommer absolut göra detta igen.
Parfait 10 pers:
4 dl grädde 4 äggulor 1 dl socker 200 g björnbär 1 burk blåbärspure (jag tog en barnmatsburk)
Vispa äggulor och sockert fluffigt med elvisp, grovhacka de frysta björnbären och blanda i dem tillsammans med blåbärspuren i smeten. Vispa grädden och vänd även ned den i smeten. Fyll en sockerkaksform med smeten och frys i minst 5 timmar. För att lättare lossa den frysta parfaiten, doppa formen hastigt i hett vatten, stjälp sedan upp på ett fat och dekorera med bär.
Förra helgen var det glöggbjudning hemma hos oss. Två sorters glögg som skulle provas, smått och gott att ha till, trevligt sällskap, ja man behöver inte mycket mer än så för att ha en lyckad kväll. Jag gjorde i ordning tre små tilltugg som passar utmärkt till glöggdrickandet. Många av er är säkert redan ett fan av att äta ädelost och pepparkakor. Själv kan jag tycka det blir lite för mycket av ostsmaken, men ostbollarna jag gjorde blev himmelska! Tunnbrödsnurror med skinka och senap var ett givet val, som tredje sak gjorde jag crostini med lingon och brie.
Alla tre saker går fint att förbereda dagen innan, det är egentligen bara brien som behöver smälta lite ovanpå brödet i ugnen en liten stund innan servering. Ädelostbollar ca 15 stycken:
1 burk kesella 150 g ädelost ett gäng korssade pepparkakor
Mosa osten med en gaffel och blanda med kesellan. Låt stå svalt en stund innan du formar massasn till små bollar (det kan bli lite kletigt) och rulla dem sedan i spepparkakssmulor. Ställ kallt fram till servering.
Tunnbrödsnurror ca 25 stycken:
4 skivor tunnbröd 200 g skinka 1 burk kesella eller philadelphiaost stark julsenap
Bred ett lager kesella/philadelphia på bröden. Lägg ut skinkskivor så det täcker allt. Bred på senapen. Rulla ihop och låt stå svalt. Skär i bitar innan servering. Kom i håg att ta ut dem ur kylen ett tag innan de skall ätas så de inte är kylskåpskalla! Crostini med lingon och brie ca 20 stycken:
1 lång baguette ca 2 dl lingonsylt 500 g brieost
Skär brödet på snedden och lägg ut bitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida på 100 graders värme (detta går bra att göra ett par dagar i förväg). Innan servering: Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingon på varje brödbit och toppa med osten. Sätt in i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!