
Men nu tillbaka till det väsentliga, chilin. Jag smaksatte den med färsk persilja och färska chilifrukter. En riktig höjdare om jag får säga det själv. Sedan måste jag bara tipsa er alla om att använda just black eye-bönor när man gör chili con carne. De blir inte alls mjöliga och sönderkokta utan håller sig fasta och fina även om de får koka längre.
Chili Con Carne 4 port:
400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
1 burk black eye-bönor
2 chilifrukter (valfri styrka)
en skvätt balsamvinäger
färsk persilja
salt & peppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den tillsammans med färsen i en gryta. Slå över de krossade tomaterna och bönorna. Dela och skrapa ur fröna ur chilin, finhacka dom och låt dom puttra med i grytan. Ha i en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Låt det hela koka ihop i dryga 5 minuter (ska ni inte äta på en gång mår grytan inte dåligt utav att småputtra längre än så). Hacka persiljan och ha i den precis innan servering. Koka ris till och klicka i lite turkisk youghurt.
Jag vet att denna rätt egentligen inte skall serveras med ris, men så ska den inte heller kokas på köttfärs utan hela bitar av kött. Men jag tycker om att göra båda verienterna och gör jag denna så vill jag gärna ha ris till.
foto: Linnéas Skafferi