ANNONS

Chili Con Carne

I förra veckan gjorde jag en riktigt smaskig chili. Både på grund av att det är delikat gott och för att när jag tittade närmare på alla konservburkar som stod i skafferiet hittade jag inte mindre än 5 stycken black eye-bönsburkar! Vad hade jag tänkt göra med alla dom!? Nu råkar jag tydligen vara en sådan person som tycker om att hamstra olika livsmedel. Skulle det av någon anledning bli sämre tider kan jag lätt föda halva stan på grönsakssoppa gjord på diverse frysta grönsaker (alltid bra att ha hemma!), tomatsås, (krossade tomater har vi i parti och minut) och bönor.

Men nu tillbaka till det väsentliga, chilin. Jag smaksatte den med färsk persilja och färska chilifrukter. En riktig höjdare om jag får säga det själv. Sedan måste jag bara tipsa er alla om att använda just black eye-bönor när man gör chili con carne. De blir inte alls mjöliga och sönderkokta utan håller sig fasta och fina även om de får koka längre.

Chili Con Carne 4 port:

400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
1 burk black eye-bönor
2 chilifrukter (valfri styrka)
en skvätt balsamvinäger
färsk persilja
salt & peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den tillsammans med färsen i en gryta. Slå över de krossade tomaterna och bönorna. Dela och skrapa ur fröna ur chilin, finhacka dom och låt dom puttra med i grytan. Ha i en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Låt det hela koka ihop i dryga 5 minuter (ska ni inte äta på en gång mår grytan inte dåligt utav att småputtra längre än så). Hacka persiljan och ha i den precis innan servering. Koka ris till och klicka i lite turkisk youghurt.

Jag vet att denna rätt egentligen inte skall serveras med ris, men så ska den inte heller kokas på köttfärs utan hela bitar av kött. Men jag tycker om att göra båda verienterna och gör jag denna så vill jag gärna ha ris till.

foto: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Doptårtor

Här kommer bilder på de doptårtorna jag gjorde förra veckan.  Tre stycken blev det och vad de lät som idag av beställaren så var de mycket uppskattade! Sådant är ju alltid roligt att höra. Testade lite nya recept denna gång och jag tror jag hittat en ny favorit, både som tårtfyllning och efterrätt.
  Alla tre har olika smak, den lilla runda är dessutom laktosfri.
Vet ni att det går precis lika bra att göra lemon curd utan smör!? Den upptäckten gjorde nämligen jag när jag stod där och svor över att jag inte köpt något laktosfritt smör. Det får bära eller brista tänkte jag och uteslöt helt enkelt smöret. Och det blev absolut inget fel på den lemon curden kan jag lova!

De andra två tårtorna använde jag samma grund till, nämligen en vaniljmousse. När jag fyllt den ena med moussen blandade jag i blåbär och detta mina vänner blev utsökt! Det skall jag absolut göra och ha till efterrätt någon dag!
Sedan gjorde jag rårörda jordgubbar och hallon (bär + socker) som andrafyllning. Betydligt mycket godare än sylt!

Här kommer receptet på mousse:

250 g kesella vanilj
2 tsk vaniljsoker
3 dl grädde
3 st gelatinblad
ev 250 g bär

Blötlägg gelatinbladen och sjud dom tillsammans med en skvätt grädde i en kastrull tills de smält. Vispa grädden fluffig. Rör ned kesella, vaniljsocker och gelatinen i grädden. Vänd försiktigt i bären. Låt stå i kylen en liten sund. Fyll tårtan eller servera som efterrätt i fina glas!

foto: Linnéas SKafferi

0
Kommentera
ANNONS

matsedel v 36

Snart har även denna vecka gått, så då passar det bra med lite mattips inför de närmaste dagarna! När jag sitter här och går igenom alla recept blir man ju riktigt hungrig. Tänk så mycket god mat det finns! Tur att vi ska åka till  mor och far för lite intag av tacos senare idag!

Måndag: Pasta med räkor

Tisdag:  Korv i ugn

Onsdag: Våfflor

Torsdag: Kycklingsallad

Fredag: Pestokyckling

0
Kommentera
ANNONS

Bakning på g

Anledningen till att det varit lite tyst här idag stavas t å r t b a k.
Äntligen är alla tre tårtor klädda i sokerpasta och står nu i kylen och väntar på att bli dekorerade, men det tar jag i morgon. På lördag skall de iväg på dubbeldop då en arbetskamrats två små barnbarn skall döpas. Bilder på kreationerna kommer under morgondagen eller kanske på lördag. Ibland räcker inte tiden till bara!

Enligt önskemål är den ena tårtan fylld med hallon & blåbär, den andra jordgubb & vanilj, den tredje fick jag fria händer vad det gällde smaken men den skulle vara laktosfri. Denne fick smakerna citron & mango. Recept kommer också under helgen.
Nu lär jag strax krypa i säng då klockan står på ringning tidigt, tidigt i morgon bitti.

Så nu säger jag tack och god natt, på återseende under morgondagen.

Linnéa

0
Kommentera
ANNONS

Tack!

Söta Lina har givit mig utmärkelsen "I love your blog" och det tackar jag så hemskt mycket för! Hon har själv en matblogg som verkligen är värd att kika in på!

Jag vet att det är meningen att jag också skall ge vidare utmärkelsen, men jag tycker att alla ni där ute som har en blogg är värda ett "I love your blog!" Så det är bara att ta åt sig!

0
Kommentera