I år infaller Fettisdagen tidigt, redan i morgon! Planen jag hade någon stans i bakuvudet var att göra en omgång semlor igår, men eftersom jag hastigt och mycket olustigt blev förkyld fick jag genast stryka detta från planeringslistan. Kanske är orken tillbaka lite senare under dagen, vem vet? (eller så ber jag helt enkelt Sebastian att köpa med sig varsin hem till oss efter arbetet..) Jag hade tänkt att göra dem i miniformat, för hur många orkar egentligen äta upp en hel semla själv utan att må dåligt efteråt?
Någon som många förknippar med semlor är dektektiven Ture Sventon, men han åt temlor året runt som han förvarade i sin temelburk när han var på resande fot. Nog skulle jag kanske tröttna på dessa bakverk om man hade tillgång till dem alltid, men en eller två gånger så här års kan de vara gott! Så passa nu på i morgon att fira lite extra, det kan vi behöva i februarimörkret!
De flesta som har lite koll på vad som är på tapeten gällande inredning har sett att den vita, lantliga trenden sprider sig som en löpeld genom Sverige. I bloggvärlden plopppar det dagligen upp nya bloggare som visar upp sina fina ljusa hem, många springer på loppisar och auktioner, letar på vindar och i gamla bodar för att hitta de perfekta möblerna och inredningsdetaljerna för att sedan ta fram den vita färgen och ett ark sandpapper för att få den rätta stilen, shabby chick. Och jag förstår dem, för är det inte ljuvligt vackert?
Nu undrar ni säkert varför jag skriver om detta i en matblogg! Jo det är så att även min kära mor har tagit fram penseln där hemma och målar hela världen vit. Bastukänslan, som hon uttrycker det försvinner sakta men säkert i takt med att furu byts mot vitt. I veckan var jag hem dit och hälsade på, då passade jag på att smyga upp till pysselhörnan och scrappa iordning en burk till henne. På en tag har jag skrivit "Lägg i en slant", alltså ska hon ha den att lägga alla småpengar i som hon sedan kan handla fina saker av på loppis. Om jag får säga det själv blev den riktigt bra.
Jag hoppas att ni alla haft en skön helg, här har förkylningen brutit ut totalt så i morgon blir det att vara hemma från jobbet och kurera sig!
Visst är den fin, skålen från Cult Designs serie More of Scandinavia? Ni har väl inte missat att de precis öppnat upp deras nya riktigt fina hemsida och att de har en blogg där de visar otroligt fina idéer om hur man kan använda deras produkter?
I veckan gjorde jag en supergod sallad som fungerar precis lika bra som huvudrätt, tillbehör, vegetarisk eller med en bit kyckling i. Allra bäst är ju om man har en sån där tjusig skål att lägga upp det i! Vi är nu inne i en av årets tråkigaste månader, förutom att lite nära och kära fyller år så är det ju för det mesta allmänt grått och trist. Att vi håller på att bli förkylda här hemma gör ju inte situationen bättre! Därför är det nu extra nödvändigt att få i sig vitaminer och mineraler så kroppen orkar kämpa på. För mår vi bra inne i kroppen, ja då syns det ju även på utsidan. Min senaste favorit i frukt/grönt väg är avokado. De är ju så goda och fina nu. Ikväll hottade jag upp min köpta kycklingsallad från igår kväll med ½ avokado, jättesmarrigt!
Härlig vintersallad till 2:
4 st champinjoner smör timjan citronpeppar salt
1 avokado 8 körsbärstomater ½ gurka 1 röd paprika 1 påse bladspenat 1 dl valnötter ½ citron
Skiva svampen och stek den i smör. Krydda med timjan, citronpeppar och salt. Lägg bladspenaten i botten av en skål eller ett stort fat. Skär gurka och paprika i mindre bitar och lägg på dem. Dela avokadon, gröp ur innehållet och dela det i mindre bitar, halvera körsbärstomaterna. Lägg upp även dem på fatet. Skär citronen i klyftor och grovhacka valnötterna. Lägg på den ljumma svampen och strö över nötterna. Lägg dit citronhalvorna och servera salladen med ett gott bröd till. (eget collage med bild från cult design)
Egentligen var det här inlägget tänkt att handla om vintern, ty utanför fönstren vräker snön ner och vi har helt plötsligt fått vinter. Var kom den ifrån? Igår när jag for till arbetet tog jag gymnastikskor och vårjackan, det var ju faktiskt 6 grabder varmt ute! Det ångrade jag bittert i morse då jag fick pullsa ut till bilen som var helt översnöad. Hur om så hade jag tänkt visa någon bild på en tjusig termos, ett recept på god choklad kanske och eventuellt andra godsaker man kan ha med sig ut i pullkabacken. Men ni förstår att det hela strandade vid att jag inte hittade några fina termosar att visa er, så tillslut hamnade jag hos Isabella Smith, för jag tänkte att där kanske det finns! Men inte då. Fast med tanke på hur mycket annat fint som finns där så väger det helt klart upp det hela!
Karaffen ovan har jag tidigare spanat på och jag tycker fortfarande att den är helt bedårande och titta så fint man kan få användning av hyacintglasen på sommaren, perfekta vaser till blomster från trädgården!
Trotts att jag längtar otroligt efter vår, sommar och ljumma augustikvällar så måste jag erkänna att det är något otroligt vackert ute med allt det vita. Hela världen lyses upp.
Idag blev det hemgjord pyttipanna hos oss, perfekt att göra när man får några potatisar eller lite korv över från gårdagen mat. Det är bara så, att det aldrig händer hemma hos oss. Maten går nästan alltid åt och det är inte ofta vi får räster. Därför var jag inte tvungen att göra pyttipanna idag, jag var bara så sugen på det! För att sätta lite piff på det hela (för helt ärligt, hur kul är det med lite stekt korv och potatis?!) så rörde jag i en burk smaksatt creme fraiche. Det blir alltså en fuskstuvad pytt! Vill man fuska till det ännu mera så tar ni bara en påse färdig pyttipanna som ni steker på och sedan tillsätter fraichen, men eftersom jag på något outgrundligt vis finner glädje i att stå och göra små kuber av potatis så gjorde jag givetvis våran mat från grunden. (Men jag lovar att jag inte ser ned på dem som tar den enkla vägen!) Det här är ju en maträtt som man slänga i precis vad som man hittar i kyl och frys, korv, kyckling, köttbullar, bacon, skinka ja vad ni nu tycker om. Jag hittade detta när jag gjorde en djupdykning i kylen tidigare idag:
4 medelstora potatisar 2 morötter 1 lök 3 st choritzokorvar 1 pkt bacon 1 burk creme fraiche med tomat och basilika 1 paprika lite basilika salt & peppar
Sedan gjorde jag så här:
Tärna potatisen hur stor eller liten du vill ha den. Själv föredrar jag riktigt små bitar. Stek dem i en het panna. Gör även små tärningar av morötterna och låt dem steka med. Hacka löken och skär ned korven i mindre bitar, i en stekpanna på sidan om låter du nu dessa få fin färg, vänd sedan ned dem i potatisen. Klipp baconet och knaperstek dem i stakpanna nr 2 och ha även i dem i potatisen. Rör i en burk creme fraiche och låt det hela puttra en liten stund, smaksätt med lite mer basilika, salt och peppar. Precis innan servering, hacka i en paprika och rör om.
Servera med ägg och rödbetor.
Ps. har ni färdigkokt potatis går ju allt givetvis mycket snabbare, men det fungerar utmärkt att råsteka som jag gjorde idag!