ANNONS

God fortsättning!

image386

Nu har bloggen haft nog med julledigt, förhoppningsvis ska jag ha lite mer tid för er nu efter allt stök!
God fortsättning på Er alla och jag hoppas att ni överlevt julen. Några av er återgår idag till arbetet medans andra har turen att få vara långlediga.
Själv har jag med nöd och näppe hunnit med allt firande men trotts att jag bara blev ledig på julafton har jag nog haft tid för nästan allt!

– Träffat bådas familjer i helgen innan jul, firat jul hos min mamma och pappa, firat hos hans mamma, firat hos hans pappa, svängt sina lurviga på juldagskvällen (en tradition här i stan att alltid gå ut på juldagskvällen och skaka loss på stadens Stattshotell..) och till slut äta middag hos Sebastians mormor och morfar på annandagen.

 Men idag börjar jag inte för ens kl 15 så jag ska försöka ha lite julmysigt här hemma. Kanske sitta i soffan och läsa jullklappsboken?  Det är höjden av julmysighet för mig, att bara sitta och ta det lugnt med en bra bok och lite julgodis!
Nu har jag setat ett tag och ringt runt till diverse försäkringsbolag och kundservice och uträttat lite. Har man avbeställt en vara så vill man ju gärna ha tillbaka pengarna snart. Inte efter två veckor!
Så nu tycker jag att ni tar och varvar ner efter all julstress och alla släktbesök! Ha en riktigt god fortsättning!

1
Kommentera
ANNONS

Hot stuff!

image385

Jag antar att det är fler än jag som sprungit lite ärenden på stan idag. Nu är alla klappar inhandlade och köksbordet är överfullt med påsar och förpackningar som ska slås in och läggas under granen. Egentligen skulle jag ta och sätta fart med köttbullarna, laxen och skinkan men nu orkar jag inget mer! Eftersom jag ska jobba inatt tycker jag att jag absolut är värd att krypa ner i soffan en stund med varm choklad och kolla på en film.
Chokladen gör jag enkelt genom att lägga några bitar choklad i en mugg och sedan slå på varm mjölk. Det hela toppas med några  bitar marshmallows.. Underbart gott! Kanske slinker det ned lite ost och kex också, det blev nämligen lite över från igår.

Jag hoppas att alla kan få en lugn fredagskväll och inte stressa så mycket, det blir jul ändå!

(eget collage med bild från bhg.com)

0
Kommentera
ANNONS

Ta en paus och andas ut…

image384

Ja ibland måste man bara ta en liten paus från allt julestök! Ikväll har vi bjudit hem folk på fika, men helt ärligt så tröttnar man lite på alla lussebullar och pepparkakor efter ett tag. Även om jag varit ledig hela dagen så fanns varken ork, tid eller plats i köket för att styra upp något hembakt fika. Först tänkte jag göra en cheesecake med smak av pepparkakskryddor, men då frysen vips blev fylld med kött tröt utrymmet. Så då bestämde jag mig lite snabt för att bjuda på ost och kex.  Så idag när jag var och handlade inför julen passade jag på att köpa upp mig på lite ostar och några sorters kex. Förberedelserna är minimala, bara låta brien stå utanför kylen någon timma innan, duka upp på ett fint fat med lite vindruvor och päron som ätbar dekoration, sen är allt fixat. Till detta ska vi dricka hjortronglögg, så lite juligt blir det iallafall!

Som sagt var det  en ledig dag idag, men eftersom far min absolut inte kunde klara av de julklappsbestyr han hade att ordna med idag själv fick jag, god dotter som jag är följa med och kuska runt halva Västerås idag. Men vi hade faktiskt väldigt trevligt så jag ska inte alls klaga.

Nu ska jag bara ta några tag med sughugo (dammsugaren…) sedan får besöket komma!

(eget collage med bilder från göeborgskex och cantaduo)

0
Kommentera
ANNONS

Sirapslimpa

image382

Ja, sirapslimpa hör till det som jag måste ha till jul.  Den bakades alltid av mammas moster Barbro till jul, därav namnet. Men jag förstår inte riktigt hur hon lyckades då hon var förlamad i ena armen och denna deg är lite av den segare typen! Jag hade fullt upp med att få till det med två friska armar! Mina limpor hade kunnat fått stå inne några minuter till, de fick inte riktigt den där mörkbruna färgen, men smaken var det inte fel på!
Det här är ett ganska sött bröd, men med skinka och senap blir det den rätta kontrasten! Helt klart ett måste för min del till jul.

Vad måste du ha på julbordet?

Barbros sirapslimpa 6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket farinsocker ( jag hade i lite mer för att få till den rätta smaken, kanske var paketen större förr?)
lite salt
1 påse rågsikt
smör till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterliggare några minuter.
Grädda i 175 graders värme i ca 20 minuter.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

(eget collage med privat bild)

1
Kommentera
ANNONS

Frid i vårat hus!

image383

Som utlovat kommer en bild på årets gran och nej det är inte toappapper vi smyckat den med! När vi var i USA ville jag så gärna köpa med något juligt och fint hem. Men med tanke på hur de hanterar resväskorna så var det inte att tänka på att köpa några ömtliga julgranskulor. Istället hittade jag detta fina band som det är snöflingor i guld på. Så mycket finare än glitter! Som ni ser har vi varken stjärna eller spira i toppen på granen, ty även den är spårlöst försvunnen. Den ligger antagligen på samma ställe som de där ljushållarna jag inte kan hitta!
Våra katter älskar verkligen när vi har satt upp granen, en stor leksak endast till för dem! Eller hur.. En så länge så svajar den bara lite granna när de tassar på julgranskulorna. Förra året listade de ut hur man gör för att får av kulorna av grenen. Därav finns det inga kulor på det nedersta varvet. Ljusen i granen är lite speciella, men de får jag berätta om en annan dag. Nu ska vi fara ut till mormor och morfar och hälsa på en sväng!

(eget collage med egen bidl)

0
Kommentera