Jordgubbssylt

image222

Efter allt kalasande så fick vi två liter jordgubbar över. Trot eller ej så började vi nästan tröttna på dessa bär (eller är det kanske en frukt??) när vi ätit dem ett antal gånger till fika, lunch och frukost.
Så jag smet in på ICA och köpte mig ett paket syltsocker, kan det bli enklare att göra sylt?
För att dryga ut lite så skivade jag i några rabarberstjälkar också.  Det blev jordgubbar tiill frukost idag med, fast nu i en annan form. Jordgubbssylt, fil och flingor. Smaskens!

2 liter jordgubbar
ca 3 dl rabarber 
½ kg syltsocker

Gör så här:

Ansa jordgubbarna och skiva rabarbern fint. Lägg detta i en kastrull och slå över sockret. Låt koka upp. Skumma av. Koka sylten i ca 2 minuter. Låt svalna och häll sedan upp i väl rengjorda burkar. Superenkelt!
Sen är det upp till en själv om man vill ha hela jordgubbar eller mosade. Jag föredrar halvmosade. Så undertiden sylten kokade upp mosade jag gubbarna försiktigt med en gaffel.

(eget collage med blider från sxc.hu)

0
Kommentera

Lax i folie med potatissallad

image206

Som vanligt glömde jag att ta kort på gårdagens middag, så jag får låna en liten bild istället.

Lax i folie med potatissallad. oo så gott det var!

Lax:

laxfileér
citron
salt
citronpeppar
ugnsfolie

Lägg en laxfileé på en lagom stor bit folie. Krudda med salt, peppar och lägg på några citronskivor. Vik ihop folien till ett paket. Hur mycket lax som går åt beror lite på hur hungriga gästerna är. Räkna med att man äter mins ett laxpaket var.
Lägg dessa på grillen i ca 10- 15 minuter.

Potatissallad:

1½ kg färskpotatis
4 msk olja
1½ msk vinäger
gräslök (spar gäran blommorna till dekoration!)
2 tsk senap
salt
peppar
citon
salladsblad
1 fp salladsärtor

Skrubba och koka potatisen. Låt den kallna. Rör ihop olja, vinäger, senap salt och peppar. Hacka gräslöken och klyfta citronen. Dela ärtskidorna i en eller två gånger. Rör samman allt med den kalla potatisen.  Precis innan servering så dela salladen och blanda i den. Dekorera med citronklyftor och gräslöksblom.

Nu börjar batteriet ta slut i datorn så jag ska packa ihop mig och gå in en stund. Har nämligen setat ute i solen och bloggat en sväng nu. Synd att det blåser lite idag, det blir lite småkyligt då.

(eget collage med bild från google)

0
Kommentera

Tomat & Basilikapaj

image199 

Nu är pajen provsmakad och den blev mycket god. Räkorna och kräftorna är uppätna de med. Mätta och belåtna sitter vi nu ute och njutar av den ljusa försommarkvällen. Inte kan man tro att klockan är över tio på kvällen inte! Men det är bara att passa på och njuta, snart vänder det igen… 
Hur som, här kommer receptet:
Pajdeg:

100 g smör

3 dl vetemjöl ( ev 1½ dl vetemjöl och 1½ grahamsmjöl)
ca 1 msk vatten
1 tsk salt
 
Finfördela smöret i en munke, tillsätt mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg, tillsätt ev lite vatten. Kavla ut i en pajform. Nagga botten och förgrädda i ca 10-15 minuter.
Fyllning:

2 ägg
3 dl mellanmjölk
2 tomater
basilika
salt & peppar
fetaost

Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt ordentligt med basilika, helst färsk eller fryst. Salta och peppra.
Häll smeten i det förgräddade skalet. Skiva tomaterna och lägg i dem. Smula över lite fetaost.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter i 200 graders värme.

Går lika bra att göra iförväg och serveras kall!
(eget collage med bilder från google)
0
Kommentera

Banankaka

image185

Eftersom denna helg inneburit jobb,jobb och jobb så har jag inte haft så mycket enrigi över till bloggandet. Men nu är jag  ledig två nätter så nu ska det bli bättring!

Bakade en sån god banankaka i helgen. Blev riktigt saftig och mumsig. Perfekt att göra om man har en ensam liten övermogen banan liggandes i fruktskålen hemma. För en banan räcker gott och väl till denna kaka!

Det här berhöver du:

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör el margarin
½ dl mjölk
1 mogen banan

Gör så här:

Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingrediensera och ha i de under omrörning. Häll över smör och mjölk.
Smöra och bröa en form. Häll i smeten. Skiva en banan och fördela över kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills provstickan är kladdfri. (ca 30 min)

Servera som den är eller med en klick vaniljvisp till! Tack vare bananen så håller sig denna kaka mjuk och smular inte sönder efter en dag!

0
Kommentera