Filmjölkslimpor

filmjölkslimpa-5
TÀnk sÄ gott det kan vara med nybakad bröd. NÀr det fortfarande Àr lite, lite varmt, sÄ smöret smÀlter lite grann. Och visst kan det vara gott med vita fluffiga surdegsbröd, men min absoluta favorit Àr ÀndÄ limpor som dessa. Fulla med nötter, frön och gryn. Kompakta med massor av smak.
filmjölkslimpa-4
Vi Àter ganska lite mjukt bröd hemma, sÄ nÀr jag vÀl Àter sÄ vill man ju att det skall vara riktigt gott. Inte bara en degig massa köpt pÄ nÀrmaste mataffÀr. Och sÄdana hÀr bröd som man bara rör ihop och stÀller in i ugnen som inte behöver jÀsa Àr ju sÄ otroligt enkla att göra. SÄ mitt löfte till mig sjÀlv Àr att försöka sluta köpa de dÀr degklumparna i plastpÄse och börja göra lite mer eget bröd. Med risk för att min smörgÄskonsumtion kommer att skjuta i höjden!
filmjölkslimpa-3
Filmjölkslimpor Àr en vÀldigt fiffig uppfinning tycker jag. Har man bara en bra grund kan man variera dom i det oÀndliga! Ta lite av det man har hemma och tycker bÀst om.
filmjölkslimpa-2
Nötter, olika frön, torkade bÀr och gryn brukar jag variera mellan.
Till detta bröd anvÀnde jag tranbÀr, vilket ger en fin sötma till brödet. Förutom tranbÀren har jag inte anvÀnt nÄgon annan sötning. Jag tycker inte det behövs alls.
Med ett fint lager smör, lite fÀrsk persilja och flingsalt pÄ, har du ett perfekt bröd till frukost, mellis eller som kvÀllsmacka. Eller varför inte till en god soppa!
filmjölkslimpaDet hÀr receptet ger tvÄ rejÀla filmjölkslimpor. Jag brukar skiva brödet och frysa in det. DÄ Àr det enkelt att bara ta upp de skivor bröd som kommer att gÄ Ät under dagen.
Filmjölksbörd, 2 st:
6 dl vetemjöl
3 dl rÄgmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rÄgflingor
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl hela linfrön
2 dl tranbÀr
100 g mandlar
2 dl solroskÀrnor
9 dl fil
MÀt upp och blanda mjöl och gryn, ha i bikarbonat och salt. Blanda allt vÀl. Ha i linfrön tranbÀr och solroskÀrnor. Hacka mandlarna grovt och ha i dem. Blanda i filen lite i taget, det skall vara en kletig smet, men den fÄr inte vara för lös. Ha i sÄ fall i lite mer mjöl. KlÀ tvÄ brödformar med bakplÄtspapper och fördela smeten jÀmnt mellan formarna. GrÀdda i 175°C i 60-75 minuter eller tills brödet Àr helt klart.
bild:Linnéa Seidel
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica
Jessica
8 Ă„r sedan

Hej
Har du nĂ„got alternativ till de vita vetemjölet ett ”bĂ€ttre” alternativ sĂ„ att sĂ€ga 🙂

trackback
8 Ă„r sedan

[…] Filmjölkslimpor Recept: HĂ€r […]

trackback
7 Ă„r sedan

[…] bara. Om jag inte köper bröd som dessa, ja då gillar jag filmjölkslimpor av alla dess […]

Gröt

NÀsta inlÀgg

Gröt

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x