Valnötsbröd

 

 

Idag har jag bakat bröd och vet ni, det blev jättegott! Att baka matbröd är en hel vetenskap och det är då inte alla gånger man lyckas! Den här gången blev det inget surdegsbröd, utan ett helt vanligt bröd gjord på gammal hederlig jäst. Jag hade redan innan jag skulle till att baka bestämt mig för att ha hasselnötter i brödet, för jag var helt säker på att jag sett en påse med hasselnötskärnor i skafferilådan. Så var inte fallet, det fanns en påse men det var bara ynka 50 g kvar i den. Men har man bestämt sig för att baka bröd med nötter så har man, så jag kompletterade med 50 g valnötter och det blev kanongott! Degen räckte till två halvstora bröd som fick jäsa i korgar och 12 stycken runda bullar, perfekt till frukosten!

 

Hasselnöts- och valnötsbröd:

 

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl turkisk yoghurt

75 g mjukt smör

1 ägg

50 g hasselnötter

50 g valnötter

2 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl special

ca 2 tsk honung

 

Smula ner jästen i degskålen, slå över ljummet (37°C) vatten. Rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt yoghurt, smör, ägg och grovhackade nötter. Blanda väl. Arbeta in mjöl och salt, lite i taget på låg hastighet under ca fem minuter. Arbeta sedan degen kraftigt i ca 10 minuter. Ringla honungen över degen mot slutet.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Mjöla jäskorgarna väl och lägg i degbitarna, alternativt forma dem till runda bollar. Täck över med bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 250°C, stjälp upp bröden på en varm plåt klädd med bakplåtspapper, sänk värmen til 200 °C och grädda dem i ca 30 minuter, ca 15 minuter för de små bullarna som du kan pensla med uppvispat ägg. Spraya in vatten i ugnen tre gånger under gräddningstiden för att få en hård och fin skorpa.

 

Ät som frukostbröd, till soppor eller som vi gjorde idag, till en mustig gryta!

 

Bild Linneas Skafferi & Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna
14 år sedan

Gud så gott! Vi har ett stenugnsbageri här i stan, deras valnötsbröd är helt otroligt! 😀

Designing good life - Sarah
14 år sedan

Låter jätte gott! Valnötsbröd har jag aldrig provat att baka själv men det från bageriet är ljuvligt…

Anonym
Anonym
14 år sedan

Ser supergott ut. Tänkte skaffa mig en baksten så att man får den där stenugnsbakade känslan. Måste bara klura ut vart jag ska få plats med den i vårt lilla kök. 🙂

Från sött till salt
14 år sedan

Grattis förresten till att göra en bok. Det är du väl värd. 🙂

Tina
14 år sedan

Detta reccept måste jag bara prova, älskar valnöttsbröd.

Monika
14 år sedan

Gud va gott det ser ut, det måste jag testa 🙂

Katja
14 år sedan

Lätta upp pellan lite och dra ur lite rött….
NÄ bara skojjar!!!

=)=)

Fridas kök
14 år sedan

Vilket härligt bröd, det låter jättegott!
Vilken bra inspirationen att göra både hela bröd och småbullar. 🙂

Daniella - BakeCake
14 år sedan

Åh jösses, sånt fint bröd! Och jätte fin bild! Hoppas du har haft en skön vecka! Kram Daniella – BakeCake

Loulas Kök
14 år sedan

Valnötsbröd är min favorit, kan inte misslyckas!

Lisa
14 år sedan

Nu är mina bröd klara. 😀
Har dock inte smakat ännu. 😛
Har precis hittat hitt å tycker bloggen är underbar so far. 🙂

Vaniljskorpan
14 år sedan

Oj, det såg gott ut. Det är så gott när det är nötter i brödet 🙂

Yasemins kök
14 år sedan

Jag älskar smaken av valnöt i bröd. Den kommer fram bättre så. 🙂

MrOskar
14 år sedan

Jag älskar bröd med nötter! 😀

no deposit bonus
9 år sedan

gw29tu I will right away grab your rss as I can at to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you ave any? Kindly allow me recognize so that I may subscribe. Thanks.

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 44541 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]always a major fan of linking to bloggers that I really like but don’t get a good deal of link appreciate from[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 77139 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

xcmwnv54ec8tnv5cev5jfdcnv5
[…]we like to honor many other net web sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/05/valnotsbrod/ […]

trackback
5 år sedan

[…] Valnötsbröd – Linnéas Skafferi […]

Nästa inlägg

Linnéas Trädgård

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x