Nutellacupcakes


Idag är ingen vanlig dag, för det är Sebastians födelsedag. Hurra!! Hurra!! Hurra!! Det har firats på bästa tänkbara sätt. Med en underbart god lasagne som intogs i soffan framför två avsnitt av Mad Men, en cykeltur och sedan lite kvällsfika.
Även om födelsedagsbarnet inte ville fira sin dag med kalas så ville jag baka något gott till oss att smaska på nu ikväll. Efter att ha inspekterat kyl och skafferi kom jag fram till att ett gäng cupcakes skulle jag nog kunna slänga ihop. Nu blev själva muffinsen så god att man egentligen inte skulle behöva ha frosting på dem, men de blir ju så mycket snyggare då tycker jag. Det är inte ofta jag bakar samma recept fler gånger, men detta åker genast ner i favoritmappen och jag tänker baka en omgång som får bo i frysen. Perfekt att ta upp och äta som dom är eller spritsa härlig chokladfrosting på.Själva muffinsen smaksatte jag med nutella, vanilj och hackade hasselnötter, hur gott som helst! Jag tillsätter ofta en skvätt yoghurt i muffinssmeten, de gör att de blir saftiga och lite tyngre. Precis som en muffin ska vara enligt mig!

Nutellacupcakes, 12 stycken:
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2/3 dl naturell yoghurt
1 dl hasselnötter
nutella
Vispa det rumstempererade smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda samman alla torra ingredienser och vispa dem klumpfria med hjälp av en ballongvisp. Rör i dem tillsammans med yoghurten. Blanda väl. Hacka hasselnötterna och ha sist i dem.
Ställ ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämnt mellan formarna. Klicka i cirka en dessertsked med nutella i varje muffin. Blanda nutellan och muffinsmeten med hjälp av en tandpetare. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter.


Som sagt, de var så goda att man nästan kunde skippa frostingen. Men det är ju halva nöjet att få dekorera dem!
Chokladfrosting:
100 g philadelphiaost
75 g mjukt smör
50 g mörk choklad
3 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
3 msk kallt kaffe
cirka 3 dl florsocker
Vispa färskost och det mjuka smöret.

Smält chokladen och låt den svalna, tillsätt den under omrörning. Ha sedan i kakao, vanilj och kallt kaffe. Tillsätt florsockret, lite i taget tills du får en jämn och tjock frosting. Jag valde en helt rund tyll (1A) som jag använde för att spritsa ut frostingen med.
De fina pappersformarna och strösslet kom hemskickat från DrOetker för ett par veckor sedan. Jag gillade verkligen formarna då de var mycket stadiga och höll formen bra. Så tummen upp för dem!
Vilken är din favoritsmak när det kommer till cupcakes?
Bild: Linnéa Seidel

50
1

SararutorIdag vänder vi blad från april till maj och det är nu officiellt vår. I den by där vi bor innebär det att det anordnas loppis och mitt bidrag blev en stor plåt full med chokladstinna Sararutor. Jag kan tänka mig att de heter något annat hos er, kanske mockarutor eller kärleksmums? Men under hela min uppväxt har de alltid hetat Sararutor hemma hos oss, anledningen är att min syster heter Sara och jag kan tänka mig att hon ville ha en helt egen kaka.  Jag har gjort om receptet så jag vet att det passar min stora långpanna (50×35 cm) perfekt, dom blir precis så där höga som dom är på caféer och jag tror att det är orginalreceptet x 3. Det blir riktigt mycket smet och har du inte en stor långpanna går det bra att halvera receptet och använda en mindre ugnsform.
Sararutor, cirka 45 stycken
400 g smör
6 ägg
9 dl strösocker
5 dl mjölk
12 1/2 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda i 225 °C i cirka 30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.
Glasyr:
180 g smör
12 msk kaffe
10 dl florsocker
4 msk kakao
Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri. Häll detta över den avsvalnade kakan och dekorera med kokos eller färgglatt strössel. För extra vårig känsla, servera jordgubbar till.

Vad heter dessa enkla men så uppskattade kakor hemma hos er?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

49
0

Min helt egna bok..


Som många av er redan vet har jag under det senaste året arbetat på en bok, min andra bebis kan man säga. Den kommer precis som bebisen i magen att få se dagens ljus under sommaren men redan nu finns den att tjuvkika på i Bonnier Faktas höstkatalog.
”Att göra egna, personliga presenter behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Att exempelvis koka egen sylt eller marmelad tar inte mer än tjugo minuter. Sätt ett vackert band runt syltburken och du är i hamn. Att det dessutom är väldigt roligt att egenhändigt knåpa ihop gåvorna, och det faktum att mottagaren blir väldigt glad gör ju inte saken sämre.”
Självklart kommer ni som läsare här på Linneas skafferi få se mer ur boken under våren och sommaren.

45
0