Äppelrutor med glass och kolasås

Sebastian Niemi-Carlsson

Recept på enkla och snabba desserter är något man aldrig kan få för många av. Det fina med detta recept är att du kan göra det precis hur enkelt eller avancerat som du själv vill eller orkar.
Bestäm själv var du lägger energin. Självklart kan du göra allt från grunden, smördeg, vaniljglass och kolasås. Eller så köper du allt färdigt i affären. Allt beror på hur mycket tid och ork man har.
Själv tog jag en medelväg och la krutet på att göra hemgjord glass. Den går ju att göra flera dagar i förväg så när efterrätten väl skall serveras är allt klart på ett litet kick.

Frasiga äppelrutor, 8 stycken:
1 ark fryst, tinad smördeg
6 stycken äpplen
1 ägg
sirap
mandelspån
vaniljglass
kolasås
Placera smördegen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Dela arket med smördeg i åtta lika stora rutor. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna ringar. Fördela jämnt över smördegsrutorna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Ringla sirap över äppelskivorna och toppa sedan med mandelspån. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna något och lägg upp på assietter. Lägg på två rejäla kulor med vaniljglass och avsluta med kolasås. Ät direkt!


Detta är ett perfekt alternativ till paj och vill man göra det lite lyxigare kan du riva lite mandelmassa och lägga under äppelskivorna.
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

86
0

Drömrulltårta

Sebastian Niemi-Carlsson

En kär gammal klassiker som man ser mer och mer är rulltårtan. Ett bakverk som har varit hopplöst omodernt men nu börjar dyka upp i tidningar, kokböcker och på bloggar. Att baka en rulltårta går fort, den är lätt att variera och just den här varianten är faktiskt glutenfri. Perfekt att ha i frysen om man har vänner som är glutenintoleranta. Och får man till en snygg rulltårta kan den faktiskt funka som tårta. Rada upp ljusen på rullen och kalasfikat är fixat på bara en liten stund.

Det enda som kan vara lite trixit när du gör en rulltårta, det är att få pappret att lossna från baksidan. Men precis som med biskvierna så är fukt lösningen. Pensla bakplåtspappret med vatten så är det lätt att lossa pappret och rulltårtan går inte sönder. Ett annat tips är att låta hela rulltårtan vila i kylen minst 30 minuter innan de skall skäras upp, då blir det mycket enklare att skära fina skivor.

Drömrulltårta:

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, mins 5 minuter.

Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vispa bort alla klumpar med hjälp av en ballongvisp. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Rör till en jämnt smet. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Ha upp strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp den varma kakan på pappret. Pensla kakans papper med lite vatten så lossnar det enklare. Lägg över långpannan och låt kakan svalna. Gör under tiden smörkrämen.

Smörkräm:

150 mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggula

Rör smör och florsocker mjukt, tillsätt vanilj och äggula och rör till en len kräm. Bred detta över den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan så du får skarven neråt. Rulla in tårtan i bakplåtspapper och låt vila i kylen.

Nu önskar jag er alla en trevlig Valborgsmässoafton!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

77
0

SvartvinbärssyltNågot som i stort sett alltid finns i mitt kylskåp är svartvinbärssylt. Det är den perfekta sylten som passar till i stort sett allt. Pannkaka, gröt, fil eller på smörgåsen. Förutom att sylten är god smakar den barndom för mig då den alltid funnits hemma i mamma och pappas kyl. Med jämna mellanrum kommer det nämligen en burk sylt från min mammas moster Elisabet. Hon bunkrar upp frysen med svarta vinbär under sommaren och kokar sedan sylt som delas ut till oss i släkten under året. En mycket god idé och tradition om ni frågar mig. Sylten (eller kanske främst Elisabet) står mig så varmt om hjärtat att den fick komma med i min bok- Gott att ge bort.
Och eftersom jag gillar er läsare så mycket, bjuder jag idag på det finfina receptet som inte är krångligt alls. Perfekt för er som har vinbär i frysen som behöver användas upp innan årets skörd kommer!
Moster Elisabets svartvinbärssylt:
1 kg svarta vinbär (precis mogna)
1 liter vatten
2 kg strösocker
Repa och rensa bären och lägg dem i en stor gryta eller kastrull.

Tillsätt vattnet och koka upp. Låt koka utan lock i 15 minuter och skumma av då och då. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sockret, lite i taget under omrörning. Häll upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.
Vilken sylt har du alltid hemma i kylen?
bild: Katja Kristoferson

53
1