Lax i ugnLaxfiléer i ugn, under ett täcke av smaksatt färskost. Kan det bli mycket enklare än så? Det här är ett recept jag ofta tar till när tiden inte riktigt räcker till på vardagarna men jag ändå vill servera bra och vällagad mat.
Det fina med det här receptet är att det finns ju en uppsjö med smaker av färskost. Så man behöver inte tröttna, då är det bara att testa en ny smak. Jag brukar för det mesta ha ett par burkar i kylen då jag tycker att smaksatt färskost är ypperligt bra som smaksättare i allt från gratänger till att bara ha på en smörgås.
Det absolut viktigaste i det här receptet är att använda god kvalité på fisken. Betalar man 39.90 för ett 4-pack styckefrysta laxfiléer så smakar de därefter för det mesta.
Jag brukar inte tänka att vi ska äta fisk minst en gång i veckan, jag gillar fisk och tycker därför inte det är svårare att få in det bland veckans maträtter än kyckling. Men handen på hjärtat, äter ni fisk varje vecka hemma hos er?Ugnsbakad lax:
4 st laxfiléer
200 g smaksatt färskost (jag använde Philadelphiaost smaksatt med grillad paprika den här gången)
salt & svartpeppar
färska örter
Lägg filéerna i en ugnsfast form (har du alla vanliga i disken går det lika bra med en pajform, tydligen). Tag av locket på färskosten, krydda med salt och peppar. Rör om tills allt är blandat och färskosten är len och krämig. Fördela den på de fyra filéerna. In i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills filéerna är klara. Hacka lite färska örter och strö över precis innan servering.
Servera med vad du gillar bäst. Ris, pasta, stekta grönsaker eller min favorit, broccolimos.
Bon appétit mina vänner!
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

74
0

Iste på altanen
Å du ljuva försommar. Strålande sol, bikini och häggdoft i förrgår. Långbyxor och jacka igår och idag. Men så ikväll medan jag la Axel började solen utan förvarning strila in genom persiennerna och nu skiner solen för fullt ute. Jag kan ju inte låta bli att tycka om när det växlar såhär. Man tröttnar liksom inte lika lätt då.
Jag är verkligen ingen saft eller läsk-människa. Visst kan ett glas då och då vara gott. Men jag tycker det blir så hiskeligt sött. Därför gillar jag där här med iste. Då pratar jag självklart inte om sånt du kan köpa på tetra eller flaska i affären. Finns det något sötsliskigare? Nej hemgjort iste, med precis så mycket socker du själv föredrar och utan massa onödigt strunt. Det är en perfekt törstsläckare när det är varmt ute!
Nu finns det säkert lika många sätt att göra denna dryck som det finns tesorter. Jag som gillar när man inte behöver vänta har gjort en enkel variant som är klar på ett litet kick!
Linnéas snabba iste:
0.75 L kallt vatten2 påsar smaksatt te (kör gärna ekologiskt, rött, vitt eller grönt som innehåller mindre koffein)
2 msk citronsaft
fryst frukt/bär
is
socker efter behag
Ha upp det kalla vattnet i en tillbringare.

Lägg i tepåsarna. Jag använde ett vitt, ekologiskt te med hallonsmak. Låt stå och dra i 10 minuter eller så. Ska du dricka på en gång kan du låta tepåsarna ligga kvar i tillbringaren, ligger dom i för länge tycker jag det kan bli för beskt. Blanda i citronsaften. Vill du söta drycken kan du lösa sockret i lite varmt vatten innan du har i det. Jag tycker det blir gott även utan socker.
Ha sedan i fryst frukt eller bär och is. Sen är det bara att dricka!Pappmuggar, sugrör och fina servetter är sånt man inte kan få för mycket av tycker jag. Och ska man vara ärlig så tar det inte så stor plats i skåp och lådor. Inte är det så dyrt heller, ifall någon där hemma har åsikter om att ni släpar hem för mycket prylar menar jag… För det blir ju faktiskt så mycket roligare att dricka ur dessa muggar när sommarhettan slår till.
Sugen på mer inspiration när det kommer till iste?. Kolla in hos Martha Stewart. Här hittar ni massor av recept på iced tea på klassiskt vis men också lite modernare varianter.


Vad tycker du om att dricka när solen skiner och det är varmt ute?
bilder: Linnéa Seidel

50
0

Ny design!

Som ni ser har Linnéas Skafferi fått sig ett rejält ansiktslyft under kvällen! Ny logga är framtagen och en helt ny design på sidan.
Jag känner att nu när sommaren är på gång behövs en liten nystart även här. Alla blaffiga och kladdiga annonser är borta, om jag väljer att ta in annonser på sidan i framtiden får vi se. Men just nu känns det rent och skönt att slippa se eländet 🙂
Om ni märker att något ser konstigt ut, inte fungerar som det ska eller är allmänt fel får ni gärna höra av er så fixar vi till problemen så snart vi kan!
Tusen tack Sebastian för alla timmar du lagt ner för att få bloggen sommarfin.
Nu ska jag ta med hunden ut så han får kvällskissa och samtidigt passa på att kolla hur allt jag sått i mina pallkragar mår. Hur går det för er läsare med odlingarna, är ni lika sega i starten som jag efter den här evighetslånga vintern?

En fortsatt trevlig tisdagskväll önskar jag alla!

18
1