ANNONS

Ugnsbakad, fylld zucchini

/
zuccini-2

Nu är det hög tid att göra något av all den zucchini som mataffärernas hyllor svämmar över med. Bra pris är det på dom just nu också.
Zucchini är en bra grönsak tycker jag, den fungerar att peta i det mesta. Köttfärssås, lasagne, grytor, grilla eller i ugnen. Jag tycker den är perfekt till att dryga ut mat och ni får rätta mig om jag har fel, men jag tror den används just i det syftet ofta i de södra delarna av vår värld.

Men just denna gång fick den spela huvudrollen, fylld med massa godsaker och sedan ugnsbakad. Kikar man runt på bloggar har jag märkt att just detta med att fylla och ugnsbaka grönsaker börjar komma tillbaka igen. Vem mins inte färsfylld paprika, eller som min pappa ofta gjorde när vi var små: champinjonhattar fyllda med vitlökssmör som sedan lades på grillen. Något vi brukade få hos en kompis till mig var urgröpt vit limpa, fylld med köttfärssröra och sedan gratinerad i ugnen. Har ni några matminnen som rör fyllda, gratinerade saker?

zuccini-1

Vi åt dessa som huvudrätt, men jag kan tänka mig att de också fungerar perfekt som del i en buffé eller varför inte till en grillad köttbit. Jag fräste på lite bacon och hade i, men för att få en vegetarisk variant är det ju bara att hoppa över detta.

Fylld zucchini:

3 medelstora zuccini
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
3 tomater
1 stor paprika
salt & svartpeppar
färsk persilja
smakrik ost (jag använde Boxholms paprikaost)

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked.

Skär baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. Skär purjolök, tomat och paprika i små bitar och låt detta steka med baconet. Tomaterna kommer att bli mosiga, som en sås. Smaka av med salt, svartpeppar och färsk persilja.

Lägg ut zucchinin i en ugnsfast form och fyll med bacon och grönsaksröran. Skiva osten och lägg på ett par skivor på varje zucchini.
Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter eller tills den är helt genommjuk.

Jag kokade bulgur och gjorde en kall yoghurtsås till, men vi konstaterade att det egentligen inte hade behövts. Fast å andra sidan kan det ju aldrig bli för mycket mat..

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

31
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00