ANNONS
Integritet på Tailsweep

Hel kyckling i crock pot

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca

När det finns hel, svensk kyckling till extrapris brukar jag passa på att fylla frysen med ett par. Perfekt att ha hemma och köra hel i ugn, på grillen eller min nya favorit: i crock pot!

Kycklingen tillagades i massor av timmar på en bädd av rotsaker som sen blev till världens godaste mos! Det blev sådär gott att det är omöjligt att sluta äta ni vet. Kycklingen blev mör och fin, inte så att den föll isär som när man gör pulled chicken, men inte heller för torr. Och är du en sådan att du gillar buljong, var så god! Hela crock potten blev full med helt otroligt god kycklingbuljong.

Självklart kan du göra hel kyckling i ugnen i stället. Jag skulle köra den i typ en lergryta eller gryta med lock.

Hel kyckling i crock pot:

1 hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk lantbuljong Reene Voltaires är en storfavorit här hemma
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar

Tvätta och tärna potatis och morötter. Skär selleri och purjolök i rejäla bitar. Skala och skär lök och vitlök i stora bitar.


Lägg allt i botten på crock potten eller i din gryta. Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med. Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter. Slå över vattnet. Krydda med lantbuljong, salt och svartpeppar.

Jag körde kycklingen på låg värme i cirka 5 timmar (jag brukar kolla efter 4 timmar hur det verkar.).
I ugnen brukar jag räkna 1 timme/kilo.

Tag ur kycklingen och låt den vila på en skärbräda. Tag upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer. Späd med lite av buljongen du har i grytan. Klicka i lite smör i moset och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Middagen är serverad!

23
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00