Jordgubbstårta

Photographer: Sebastian Niemi CaIdag hade jag egentligen tänkt skriva om den helt hysteriskt goda grillade laxen och bönsalladen vi åt till middag tidigare, men. Nu råkar det ju vara så att jag är en tämligen höggravid kvinna och när klockan närmar sig tio på kvällen lockade tårtbilderna mer än bilder på gröna bönor..
Så jag bjuder istället på årets födelsedagstårta. Jag fyller nu i juli och har så länge jag kan minnas haft jordgubbar av någon form på mina kalas. När jag frågade Axel, som fyllde nu i slutet på juni, vilken slags tårta han ville ha fick jag först svaret:
-en jordtårta!
Som tur var ändrade han sig och önskade sig en tårta med jordgubbar och grädde. Och det var jag tacksam över!

Photographer: Sebastian Niemi CaTårtan är fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm. Sen spritsade jag bara gräddrosor runt om och massor med jordgubbar uppepå. Eftersom det faktiskt var en tårta till en treåring och inte en bröllopstårta strödde jag på lite gröna och blåa strösselpärlor runt jordgubbarna. Tre ljus som kronan på verket och kalaset kunde börja!
Receptet till anslagen (tårtbottnarna), är samma som jag alltid använder och ni hittar det här.
Jordgubbsgrädden är precis som det låter, finhackade/lätt mosade jordgubbar blandade med hårt vispad grädde.
Fläder/vaniljkrämen fuskade jag fram lite genom att använda hederlig marsansås, men bytte ut ca 1 dl mjölk mot 1 dl outspädd flädersaft.
Gräddrosorna spritsade jag med tyll nr 1M. I grädden som jag spritsar brukar jag ha i lite marsansåspulver för att den skall bli lite enklare att jobba med.
På sommaren är en riktig grädd- och jordgubbstårta svårslagen när det är kalas, eller hur!?

bilder:Sebastian Niemi-Carlsson

70
1

Rabarbermuffins med havregrynssmul

I denna ljuva rabarbertid.. Det är något speciellt med just rabarber. Kanske för att det är startskottet på en lång och härlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sådant vi själva odlar i våra trädgårdar. Eller att vi vet, även om man inte har egen trädgård så är chansen att köpa svensk- och närpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, än vad den är i mörka november.
När man står där och väljer ut dom bästa rabarberstjälkarna och rycker upp dem ur jorden så vet man liksom, att nu är sommaren här!

En av fördelarna med rabarber är att användningsområdet är gigantiskt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser.  Idag var jag sugen på rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nämligen muffinsexpert! Och har man en 3-årig muffinsexepert i huset, då är det bäst att baka muffins!

Receptet vi använde är min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gång. Trotts att jag bakat det i många olika former.
Det kan ju ha att göra med att det är ett sådant där urgamalt, välbeprövat recept från Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med äpplen och i långpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare.

Men vid det här laget har jag testat att göra den på massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade äpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda päron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!

Men så idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkänsla kan man kanske säga. Uppepå rabarbern strödde jag nämligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det härligt, mjuka, nästan lite sega innanmätet.

Rabarbern jag använde var riktigt späd och fin, den är betydligt mycket mjukare i smaken än de tjocka stjälkarna som lätt blir träiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern något, jag gillar när de syrliga rabarberbitarna möter den väldigt söta kakan. Men det är ju en smaksak!

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.

bild: Linnéa Seidel

28
10

Fisk i folie på grillen

I kväll grillade vi fisk i folie till middag. Himla smidigt och framförallt otroligt gott! Jag glömmer lätt bort denna fantastiska grill-rätt, då sommaren är så full av rökig glaze, möra köttbitar och goda korvar. Fisk är ju fantastiskt lättlagat och passar ju både till vardag och fest! Fördelen med dessa knyten är att de kan förberedas och sedan bara läggas på grillen när gästerna kommer! Eller så kan man skära upp alla godsaker, lägga i skålar och sedan låta middagsgästerna själva göra i ordning sitt matpaket.

Jag hade cirka 800 g torsk som jag gjorde 4 paket av, och de blev helt klart generösa portioner!

Till fisken gjorde jag en kall sås på kvarg, majonäs, örter, salt och peppar som vi hade till. Men jag kan tänka mig att en god skagenröra eller varför inte hemgjord aioli skulle passa riktigt, riktigt bra.

Jag gjorde en skåprensning här hemma, tog av det som fanns och detta blev resultatet:

Fiskpaket att lägga på grillen (eller köra i ugnen):

800 g torsk eller annan fisk
1 liten purjolök
3 stjälkar selleri
1 rabarberstjälk
2 röda paprikor
ca 4 msk smör
gräslök
salt & peppar

Riv av åtta ark ugnsfolie, lägg ihop dem två och två så du får fyra ”foliebottnar”.
Dela upp fisken i 4 lika stora bitar och placera ut dem på folien.
Skär ner purjo, selleri, rabarber och paprika i småbitar och fördela över fisken. Lägg en klick smör på varje fisk och avsluta med hackad gräslök, salt och peppar.

Nyp ihop varje paket till en båt, eller tänkt utseendet på en calzone. Placera fiskbåtarna på gallret, rakt över glöden och grilla i cirka 15 minuter eller tills fisken är helt klar.

Självklart kan man fylla sina fiskpaket med vad man gillar bäst. Paprika, oliver, fetaost, små söta tomater, citron och mängder av örter är en variant som är troligt god!

Har du några favoriter som du gärna fyller fiskpaket med?

314
0