ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kikärtsgryta

/
kikärtsgryta

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Kikärtsgryta, så otroligt lättlagat, gott och nyttigt. Jag lät dessutom min crock-pot göra grovjobbet, så jag och grabbarna kunde tillbringa eftermiddagen ute i trädgården istället för att vara inne.
Grytan innehåller massor godsaker, förutom kikärtor hade jag för sötma och även för att få en lite krämigare konsistens i sötpotatis. Jag hade även en idé om att krydda med curry. Men i ärlighetens namn, den färdiga curryn som finns att köpa, det är ju inte mycket att jubla över. Så jag blandade ihop lite kryddor jag hade hemma och det blev fantastiskt gott. Massor av kryddiga toner och när vi tagit av mat till barnen kryddade jag på med lite härlig chili.

kikärtsgryta-2

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Precis som med den här Mexikanska grytan, som jag också gjorde i crock-potten kan jag tänka mig att göra storkok på grytorna och fylla frysen med. Kanske något att göra nu, så man kan ta fram en lat sommardag. För jag provade att äta kikärtsgrytan kall till lunch dagen efter och det gick precis lika bra!
Jag brukar försöka handla så mycket ekologiskt som det bara går, men en sak som jag märkt att det är stor skillnad på är kryddor. Jag testade ekologisk ingefära till detta recept och vilken skillnad det var! Så mycket mera smak. Det kan jag verkligen rekommendera er som inte redan testat.
Till en rejäl omgång kikärtsgryta behöver du:
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 msk torkad ingefära
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
1 msk rökig paprikapulver
salt
ev chili
ca 2 cm färsk ingefära
2 sötpotatisar
1 aubergine
2 burkar kikärtor
1 fp passerade tomater
2 dl grönsaksbuljong
2 burkar kokosmjölk
rejält med färsk persilja
ärtskott
Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs detta mjukt i en klick smör eller lite olja. Pudra över alla kryddor och låt dem steka med en stund. Detta är väldigt viktigt för att alla smaker i curryn ska utvecklas.
Lägg sedan den stekta löken i en crock-pot, eller i en gryta med lock. Skala och finhacka ingefäran. Skala sötpotatisen. Jag skar min  i ganska stora bitar, eftersom den skulle gå många timmar. Ju kortare tid du tänkt att din gryta skall koka, ju mindre bitar skär du. Skär auberginen i små bitar och lägg i den tillsammans med ingefära och sötpotatis.  Skölj kikärtorna noga och ha sedan i dem tillsammans med tomater och buljong. Kör i gång din crock-pot på låg i cirka 7 timmar, eller tills grytan tjocknat och sötpotatisen är helt mjuk och mosas sönder när du rör om. Lagar du i en vanlig gryta på spisen skulle jag låta grytan puttra i minst 1 1/2 timme.


Tag av grytan, häll i två burkar kokosmjölk, finhacka persilja och ha i. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna om du tycker det behövs. Strö över lite ärtskott om du har (vi har hela fönsterbrädan full!)
Ät som den är, eller ha lite bulgur, quinoa eller ris till.
bild:Linnéa Seidel

26

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00