ANNONS

Bönbiffar med morot och majs

/
bönbiffar-2

Photographer: Sebastian Niemi CaSedan vi fick tillökning i familjen och denne lilla herren börjat äta mat har det av någon anledning blivit mer och mer vegetariskt här hemma. Från att ha försökt klämma in en vegetarisk rätt (pannkaka räknas icke) i veckan, kan det nu gå två, tre dagar och så inser jag att vi bara haft köttfria dagar. Det låter kanske inte så mycket, men för att ha varit djupt, djupt rotad i kött-och potatisträsket är det ganska stort. Men även om vi dragit ner på köttet lär det nog inte bli några vegetarianer av oss. Här om kvällen grillade vi vildsvin och hej så gott det var!
Men jag tänker att våra kroppar och naturen nog mår bra av att vi drar ner lite på köttet. Och när man liksom tagit sig ur det där tänket, att man alltid måste ha kött till en måltid, ja då öppnar sig ju en helt ny värld av matkombinationer.
De här biffarna blev en perfekt middag för hela familjen. Lilla Isac satt glatt och pillade i sig av små bitar av biffarna, Axel, som nu är 4 och ofta hänger med mig i köket när jag lagar mat älskar att skala morötter och vill gärna sköta matberedaren när jag tar fram den.bönbiffar

Photographer: Sebastian Niemi CaBiffarna var sådär löjligt enkla att göra, jag liksom bara slängde ner lite ingredienser i matberedaren, mixade allt, gjorde biffar, körde in dem i ugnen och 40 minuter senare var de klara. Undertiden kunde jag fixa rödkåls-cole slaw, grönsaker, duka och dra av en sväng med dammsugaren. Har man mer bråttom, eller helt enkelt inte har lika skitiga golv som jag har (en labrador i fällningstider, vilket typ är året om fäller ju inte nådigt med hår..) så kan man säkert steka biffarna och då går det ju lite fortare.

Bönbiffar med morot och majs:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk rökig paprikapulver
1 msk frysta örter
2 burkar kidneybönor (kokta)
2 dl fryst, tinad majs
1 ägg
färsk persilja
salt & peppar
sesamfrön
Skala lök, vitlök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Lägg detta i en matberedare med knivarna monterade. Mixa tills morötterna är finfördelade. Ha i solroskärnorna och kryddorna och fortsätt mixa en liten stund. Häll av och skölj kidneybönorna, ha i dem tillsammans med den tinade majsen, ägget och persiljan. Mixa ihop till en slät smet.  Smaka av med lite salt och peppar.


Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°C. Strö lite sesamfrön över biffarna och kör in biffarna i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills de fått fin färg under och får en hårt yta ovanpå.
Här kan du ju absolut leka med de kryddor du har hemma eller gillar bäst. Hade det inte varit för barnen hade jag nog dragit i lite chili för att få lite sting i dem. Men jag tänker att spiskummin, en god curryblandning eller massor av färska örter också skulle bli himla gott!
Sötpotatisstrips:
3 st sötpotatisar
olivolja
salt
vitlöksklyftor
Tvätta sötpotatisen noga, skär dem sedan i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, gärna en timme eller så. Värm ugnen till 200°C. Häll av allt vatten och ringla över lite olivolja. Se till att alla blir täckta genom att massera in oljan lite. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna så att de inte överlappar varandra. Lägg ut hela vitlöksklyftor (utan att ta bort skalet). Kör stripsen i cirka 30-40 minuter, eller tills de börjar få fin färg. Låt vitlöken svalna något innan du trycker ut dem ur skalet. Blanda runt stripsen med vitlöken och lite salt.
Servera cole slaw och grönsaker till.
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

22

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00