Ugnsbakade äpplen

ovenappleHej fredag!
I dag tänkte jag bjuda er på ett supermumsigt, lite nyttigt mellanmål, eller varför inte servera det som efterrätt!? Ugnsbakade äpplen är plättlätt att göra och går ju att variera i det oändliga. Äpplena i sig blir väldigt söta när de ugnsbakas, sedan ger ju russinen en del sötma också. Så ingen mer sötning behövs!
Jag hade ett gäng juläpplen kvar som det började bli dags att göra något av. När äpplena börjar bli lite sådär på gränsen att man inte vill äta dom för skalet är lite rynkigt ni vet, då är det perfekt att ugnsbaka dom istället!
Skalet kan vara lite segt att äta, men eftersom äppelhalvorna ugnsbakats i ugnen så var det bara att ta en sked och ta ur själva fruktköttet. Hur smidigt som helst!

ovenapple-2 Jag har fyllt de ugnsbakade äppelhalvorna med russin, mandlar och kanel. Sedan hade jag i en klick turkisk yoghurt. Här kan du ju ta grädde istället om du vill äta det som en lite nyttigare dessert. Eller med en klick kvarg efter träningspasset kanske.

Ugnsbakade äpplen, 2 port:

2 svenska äpplen
1 dl mandlar
1 dl russin
kanel
turkisk yoghurt/grädde/kvarg

Dela äpplena och skrapa ur kärnhuset.
Smörj en ugnsfast form med lite kokosolja (jag brukar använda en avlång brödform). Ställ i äpplena med snittytan uppåt. Värm ugnen till 225°C och baka äpplena i cirka 30 minuter (tiden i ugnen beror lite på hur stora äpplen du har) eller tills de är helt mjuka och fruktköttet börjar släppa från skalet.
Låt svalna något. Hacka ihop mandlar och russin. Fyll hålen i äpplena med mandel och russinhacket. Ha över kanel, klicka i turkisk yoghurt/grädde/kvarg och strö sedan mer mandlar och russin över. Servera direkt!

Till barnen tog jag bort äppelskalet och mosade runt allt, inte så vackert, men otroligt gott!

Har du något bra tips på lite nyttigare mellanmål som passar stora som små?

bild:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cecilia Bergman
8 år sedan

Ser supermumsigt ut! Och tips på vad man kan göra för att slippa slänga frukt som sett sina bättre dagar är ju alltid välkommet :0)

Kokttorsk 2

Nästa inlägg

Kokt torsk med äggsås och blomkålsmos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x