Filmjölkslimpor

filmjölkslimpa-5
Tänk så gott det kan vara med nybakad bröd. När det fortfarande är lite, lite varmt, så smöret smälter lite grann. Och visst kan det vara gott med vita fluffiga surdegsbröd, men min absoluta favorit är ändå limpor som dessa. Fulla med nötter, frön och gryn. Kompakta med massor av smak.
filmjölkslimpa-4
Vi äter ganska lite mjukt bröd hemma, så när jag väl äter så vill man ju att det skall vara riktigt gott. Inte bara en degig massa köpt på närmaste mataffär. Och sådana här bröd som man bara rör ihop och ställer in i ugnen som inte behöver jäsa är ju så otroligt enkla att göra. Så mitt löfte till mig själv är att försöka sluta köpa de där degklumparna i plastpåse och börja göra lite mer eget bröd. Med risk för att min smörgåskonsumtion kommer att skjuta i höjden!
filmjölkslimpa-3
Filmjölkslimpor är en väldigt fiffig uppfinning tycker jag. Har man bara en bra grund kan man variera dom i det oändliga! Ta lite av det man har hemma och tycker bäst om.
filmjölkslimpa-2
Nötter, olika frön, torkade bär och gryn brukar jag variera mellan.
Till detta bröd använde jag tranbär, vilket ger en fin sötma till brödet. Förutom tranbären har jag inte använt någon annan sötning. Jag tycker inte det behövs alls.
Med ett fint lager smör, lite färsk persilja och flingsalt på, har du ett perfekt bröd till frukost, mellis eller som kvällsmacka. Eller varför inte till en god soppa!
filmjölkslimpaDet här receptet ger två rejäla filmjölkslimpor. Jag brukar skiva brödet och frysa in det. Då är det enkelt att bara ta upp de skivor bröd som kommer att gå åt under dagen.
Filmjölksbörd, 2 st:
6 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågflingor
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl hela linfrön
2 dl tranbär
100 g mandlar
2 dl solroskärnor
9 dl fil
Mät upp och blanda mjöl och gryn, ha i bikarbonat och salt. Blanda allt väl. Ha i linfrön tranbär och solroskärnor. Hacka mandlarna grovt och ha i dem. Blanda i filen lite i taget, det skall vara en kletig smet, men den får inte vara för lös. Ha i så fall i lite mer mjöl. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda i 175°C i 60-75 minuter eller tills brödet är helt klart.
bild:Linnéa Seidel
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica
Jessica
8 år sedan

Hej
Har du något alternativ till de vita vetemjölet ett ”bättre” alternativ så att säga 🙂

trackback
8 år sedan

[…] Filmjölkslimpor Recept: Här […]

trackback
7 år sedan

[…] bara. Om jag inte köper bröd som dessa, ja då gillar jag filmjölkslimpor av alla dess […]

Gröt

Nästa inlägg

Gröt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x