Semmelkladdkaka

semmelkladdkaka-3
Nu är det mindre än 2 veckor kvar till semmeldagen! Tisdag 9 februari går den av stolpen i år och kaféerna har redan sålt semlor i flera veckor! Jag har ätit en halv hittills i år, men i går tog jag mig äntligen för att baka den här semmekladdkakan.
Alltså hur gott var inte detta!?  Jag gillar semlor, men det kan bli lite för mycket ibland. Lite mycket bulle och lite mycket grädde. Men det här, det var precis lagom. Mandelsmaken från mandelmassan fanns där, kladdigheten från kladdkakan var alldeles lagom och så en klick lättvispad, fluffig grädde till det. MUMS!
semmelkladdkaka-2
Himla superenkelt var den att göra också. Bara att röra ihop i stort sett. Ett tips på vägen kan dock vara att använda sig av en lite godare mandelmassa. Den allra billigaste brukar tyvärr mest innehålla socker och eftersom du bara behöver 100 g mandelmassa till en semmelkladdkaka tycker jag man helt klart kan kosta på sig en kvalitetsmandelmassa!
semmelkladdkaka
 
Om du i alla fall känner att du är sugen på att göra traditionella semlor, då tycker jag ni ska göra dessa minisemlor. Hur söta och goda som helst!
Semmelkladdkaka:
150 g smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk kardemummakärnor, nymortlade
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g mandelmassa
3 ägg
Lägg smör, vaniljpulver och nymortlade kardemummakärnor i en kastrull och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål, riv mandelmassan och blanda i den. Ha i det smälta smöret med kryddorna. Knäck i äggen ett i taget och rör om väl. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara kladdig i mitten. Låt kladdkakan svalna helt, låt gärna stå i kylskåp en stund. Tag fram ett tag innan den skall ätas, vispa grädden fluffig och ha till!
Hur vill du ha dina semlor? Klassiska? Med vanilj, som en wrap eller kanske med nutella i?
bild:Linnéa Seidel

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
8 år sedan

Bakade denna igår, blev succé!!!
Tack för receptet och all inspiration du ger!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna
8 år sedan

Så kul att höra! Visst är den god 🙂

trackback
8 år sedan

[…] om semmelkladdkaka, det bästa av två […]

trackback
7 år sedan

[…] förra året som fortfarande verkar hålla i sig, det är semmelkladdkaka (som ju är såå sjukt gott, min variant hittar ni här), semmelmuffins, ja varenda bakverk verkar man kunna göra om som semla liksom. Så jag […]

trackback
7 år sedan

[…] förra året som fortfarande verkar hålla i sig, det är semmelkladdkaka (som ju är såå sjukt gott, min variant hittar ni här), semmelmuffins, ja varenda bakverk verkar man kunna göra om som semla liksom. Så jag […]

Kristina Dahl
7 år sedan

Måste försöka göra en. Det vattnas i munnen när jag ser bilderna

Müsli 2

Nästa inlägg

Müsli

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x