Hemgjord nutella


Vet ni, på fredag är det internationella Nutelladagen! Säga vad man vill om dessa temadagar, kanelbullens dag, kladdkakans dag osv, men jag tycker allt det är lite kul. En anledning till att fira lite extra i vardagen.
Och jag tänkte göra mitt allra bästa för att ni skall kunna fira ordentligt! Först ut är ett recept på hemgjord nutella. Eller, det går kanske inte att jämföra detta med den sötsliskiga, sockriga nötcrèmen som finns att köpa på burk (som är helt galet god och jag kan, när ingen ser äta med sked direkt ur burken, men jag veet att den inte alls är bra för mig!).
Nej den här hemgjorda nutellan innehåller faktiskt bara bra saker, lite sötma från honung och mandelmjölk, en djup chokladsmak från kakaon (välj gärna en eko-kakao, dom brukar smaka betydligt mycket mer), nötighet från rostade hasselnötter och en gnutta vanilj. En oslagbar kombination!

Och helt galet enkelt är det att göra också. Ja om du har en matberedare förstås.

En liten burk hemgjord nutella:

2oo g hasselnötter

2 rågade matskedar kakao av bra kvalité
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 msk honung eller annan sötning (söta efter behag)
mandelmjölk

Lägg hasselnötterna i en ugnsfast form. Rosta i ugnen op 175°C i cirka 20 minuter. Lossa skalet genom att gnugga nötterna mellan två kökshanddukar. Lägg de rostade nötterna i en matberedare. Ha i vaniljpulver och kakao. Mixa tills de smuliga nötterna bildar ett nötsmör. Beroende på matberedare kan detta ta upp emot 10- 15 minuter. Mixa i honung och mandelmjölk tills du får önskad konsistens och sötma. Jag hade nog i cirka 1/2 dl mandelmjölk, men hade kunnat haft i lite mer då den stelnar till lite i efterhand. Smaka av och söta eventuellt lite mer honung om så önskas. Förvara i en burk med tätt lock i kylen.

Perfekt att ha i en klick i hett, starkt kaffe, i smoothies, i energibollar eller varför inte bre på ett par äppelskivor och äta som ett snabbt mellanmål?

bild:Linnéa Seidel

12
2

Overnight oats

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Efter att jag börjat arbeta igen efter föräldraledigheten har jag haft lite svårt att få till det här med frukost. Medan har jag varit hemma med barnen har det ju varit mest gröt som gällt om mornarna, men nu känns det inte så lockande att koka gröt till mig själv i 6-draget på morgonen. Så därför var jag tvungen att hitta på något smidigt och enkelt. Lösningen blev ”overnight oats”, alltså havregryn som legat i blöt över natten.  Himla smidigt att göra i ordning på kvällen och antingen äta hemma eller på jobbet när jag lämnat barnen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag hade även i en skvätt chiafrön, för lite fylligare konsistens.  Sedan brukar jag toppa allt med frukt, bär, frön eller nötter.

Jag brukar använda en to-go-mugg att blanda allt i, det blir en rejäl portion som håller en mätt ända fram till lunch!

Overnight oats, en portion:

1 dl havregryn
1 msk chiafrön
ca 1 1/2 dl havremjölk
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver
frysta bär, banan och kiwi

Lägg havregryn och chiafrön i en mugg/burk. Slå över havremjölk så det täcker allt. Ha i honung och vaniljpulver. Blanda allt väl. Sätt på ett lock och låt stå i kylen över natten.

Blanda i färska och eller färska bär innan du ska äta och frukosten är serverad!

bild:Linnéa Seidel

6
5

Matsedel


Vi kör en liten matplanering för veckan tycker jag! På måndag längtar jag lite extra efter varma sommardagar, då är en enkel bulgursallad bästa middagsmaten. Och varför inte äta den en grå dag i februari? Och drömma lite om den kommande sommaren..

Det här är en variant på den klassiska biff med bambuskott som du kan äta på kinakrogen.

Men skall jag vara ärlig tycker jag att min variant blev godare! Nu var det ett tag sedan jag lagade detta, vilket är snyt, för det är ett recept som tål att lagas ofta! Biff med bambuskott, sesamfrön och broccoli, hur gott som helst!


Klassisk kokt torsk med äggsås är ju så gott! Här tillsammans med ett gudagott blomkålsmos och gröna ärtor. Mums!


Torsdagar är soppdagar, eller hur? Den här köttfärssoppan kan vara det recept jag lagat flest gånger i mitt liv, den hamnar i alla fall garanterat på topp tio. Det är verkligen den perfekta soppan. Den är matig, går snabbt att göra och blir det något över har du den mest gudomliga köttfärssåsen dagen efter!


Nu hägrar fredagsmyset! Gör en god paj med lök, svamp och zucchini. Ni hittar även receptet på min absolut bästa pajdeg för matpajer här. Gör gärna i ordning pajskalet och tryck ut i pajformen kvällen innan och ställ i kylen över natten. Då går det ännu snabbare att få till en mumsig fredagsmiddag!

Sebastian Niemi-Carlsson

En snabb cheesecake slänger du enkelt ihop till efterrätt. Inga förberedelser eller tid i kylen behövs. Bara att varva ingredienserna i fina glas och servera på direkten!

bilder:Linnéa Seidel
0
2