Nutella och bärsmoothie

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Vi fortsätter väl på nutellatemat, eller vad säger ni? Idag fick min hemgjorda nutella bli del i en smarrig smoothie till mig och Isac. Vi har varit hemma i snart en vecka. Det hela började i en långdragen magsjuka som slutade i förkylning och en helt slutkörd liten 1 1/2-åring. Men idag äntligen verkar han vara på benen. Jag tänkte i min enfald att lite musik på tv:n gör att jag får några minuter att hinna fotografera förmiddagens mellis.. Haha, vad trodde jag?!Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ganska snart drog experthälpen fram. Plockade om, la till, smakade av och tyckte det hela var en himla rolig lek jag höll på med på golvet.


Photographer: Sebastian Niemi CaAlltså man skulle ju också kunna tänka sig att mixa i en kula riktigt god vaniljglass också, för att få en helt galen god nutella-fruktig-milkshake. Bara en tanke sådär….


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Till min smoothie hade jag en bas av frysta bananer och frysta bär som fått halvtina lite. Då blir de sådär krämiga och goda när man mixar! Hur gott som helst.
Nutella och fruktsmoothie, 2 glas:
1 fryst banan
ca 2 dl frysta bär
3 dl mandelmjölk
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk hemgjord nutella
färska bär till dekoration
Låt banan och bär tina något. Mixa till en slät puré  med hjälp av stavmixer eller i en blender. Tillsätt mandelmjölk och vanilj. Blanda om väl. Klicka i en msk hemgjord nutella i varje glas, fördela smotthien i glasen. Dekorera med fina sugrör och färska bär.
Rör om lite i glaset innan du ska dricka så nutellan fördelas lite jämnt i glaset.
Smaklig mellis!
bild:Linnéa Seidel

4
1

Hemgjord nutella


Vet ni, på fredag är det internationella Nutelladagen! Säga vad man vill om dessa temadagar, kanelbullens dag, kladdkakans dag osv, men jag tycker allt det är lite kul. En anledning till att fira lite extra i vardagen.
Och jag tänkte göra mitt allra bästa för att ni skall kunna fira ordentligt! Först ut är ett recept på hemgjord nutella. Eller, det går kanske inte att jämföra detta med den sötsliskiga, sockriga nötcrèmen som finns att köpa på burk (som är helt galet god och jag kan, när ingen ser äta med sked direkt ur burken, men jag veet att den inte alls är bra för mig!).
Nej den här hemgjorda nutellan innehåller faktiskt bara bra saker, lite sötma från honung och mandelmjölk, en djup chokladsmak från kakaon (välj gärna en eko-kakao, dom brukar smaka betydligt mycket mer), nötighet från rostade hasselnötter och en gnutta vanilj. En oslagbar kombination!

Och helt galet enkelt är det att göra också. Ja om du har en matberedare förstås.

En liten burk hemgjord nutella:

2oo g hasselnötter

2 rågade matskedar kakao av bra kvalité
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 msk honung eller annan sötning (söta efter behag)
mandelmjölk

Lägg hasselnötterna i en ugnsfast form. Rosta i ugnen op 175°C i cirka 20 minuter. Lossa skalet genom att gnugga nötterna mellan två kökshanddukar. Lägg de rostade nötterna i en matberedare. Ha i vaniljpulver och kakao. Mixa tills de smuliga nötterna bildar ett nötsmör. Beroende på matberedare kan detta ta upp emot 10- 15 minuter. Mixa i honung och mandelmjölk tills du får önskad konsistens och sötma. Jag hade nog i cirka 1/2 dl mandelmjölk, men hade kunnat haft i lite mer då den stelnar till lite i efterhand. Smaka av och söta eventuellt lite mer honung om så önskas. Förvara i en burk med tätt lock i kylen.

Perfekt att ha i en klick i hett, starkt kaffe, i smoothies, i energibollar eller varför inte bre på ett par äppelskivor och äta som ett snabbt mellanmål?

bild:Linnéa Seidel

12
2

Overnight oats

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Efter att jag börjat arbeta igen efter föräldraledigheten har jag haft lite svårt att få till det här med frukost. Medan har jag varit hemma med barnen har det ju varit mest gröt som gällt om mornarna, men nu känns det inte så lockande att koka gröt till mig själv i 6-draget på morgonen. Så därför var jag tvungen att hitta på något smidigt och enkelt. Lösningen blev ”overnight oats”, alltså havregryn som legat i blöt över natten.  Himla smidigt att göra i ordning på kvällen och antingen äta hemma eller på jobbet när jag lämnat barnen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag hade även i en skvätt chiafrön, för lite fylligare konsistens.  Sedan brukar jag toppa allt med frukt, bär, frön eller nötter.

Jag brukar använda en to-go-mugg att blanda allt i, det blir en rejäl portion som håller en mätt ända fram till lunch!

Overnight oats, en portion:

1 dl havregryn
1 msk chiafrön
ca 1 1/2 dl havremjölk
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver
frysta bär, banan och kiwi

Lägg havregryn och chiafrön i en mugg/burk. Slå över havremjölk så det täcker allt. Ha i honung och vaniljpulver. Blanda allt väl. Sätt på ett lock och låt stå i kylen över natten.

Blanda i färska och eller färska bär innan du ska äta och frukosten är serverad!

bild:Linnéa Seidel

6
5