Granola

granolaJag som aldrig varit någon riktig frukostmänniska har efter två föräldraledigheter helt enkelt blivit en frukostälskare och förstår inte alls hur jag förut kunde klara mig ända till lunch utan att äta något! Jag är verkligen en periodare när det kommer till frukost och efter en lång vinter med alla sorters gröt man kan tänka sig har jag gått över till att vara sugen på granola eller müsli i alla dess former. Till chiapuddingen jag tar med som frukost till jobbet passar det fint med lite granola, på kvällen är det gott att ta en mugg med iskall havremjölk och någon matsked hemgjord granola. Stillar sötsuget och då håller dig mätt på alla bra fetter som finns i nötter och frön.
Det finns ju hur många varianter på granola och müsli som helst, men jag gillar när det är mycket frön, nötter och russin. Sedan brukar jag dryga ut med dinkelflingor. Dom är lite hårdare än havregryn och håller sig bättre i tex mjölk eller fil. Det blir inte sådär geggigt som det annars lätt blir.
Det fina med att göra sin egna granola är ju att man kan smaksätta den precis hur man vill! Nu sist var jag sugen på kardemumma och vanilj, men annars är det gott med kakao eller varför inte kanel/ingefära!
En stor burk granola:
200 g cashewnötter (naturella)
100 g mandlar
100 g hasselnötter
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
2-3 dl dinkelflingor
3 msk kokosolja
kardemummakärnor
vaniljpulver
1 dl russin
Hacka nötterna i lagom stora bitar. Blanda nötter och frön i en bunke tillsammans med dinkelflingorna.  Smält kokosoljan. Mortla sönder kardemummakärnorna och blanda dem tillsammans med vaniljpulvret i den smälta kokosoljan. Blanda i detta i nöt och fröblandningen, rör om väl. Fördela allt på en plåt. Rosta granolan på 175°C i cirka 30 minuter. Blanda om ett par gånger och se till så inget bränns. Låt det svalna på plåten. Blanda i russin och ha upp på en fin burk.
En annan lite enklare variant på müsli hittar ni här.
Goda frukostar och mellanmål som det passar utmärkt att strö ett par skedar granola över:
Overnight oats
Frukostsmoothie
Fruktröra
Frukostskål

 
bild:Linnéa Seidel
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
8 år sedan

[…] smaksatte min chiapudding med blåbär och vanilj. Himla gott! Och till det min senaste variant av granola. Som tyvärr börjar ta slut… Dags att göra en ny […]

Biff med broccoli

Nästa inlägg

Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x