Mors dag

Sebastian Niemi-Carlsson


På söndag är det mors dag. Och vad passar bättre att fira lilla mor med än en hembakad efterrätt? Jag har letat lite i arkiven och hittade massor av godsaker! Mitt första tips är helt galet goda Baiey´s cupcakes. Väldigt enkla att göra och fantastiskt goda att äta!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Mor lilla mor, vem är väl som du? Och inget slår väl egentligen en hemgjord gräddtårta till lilla mor? Fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm.


Sebastian Niemi-Carlsson


Måste du snabbt fixa fram något gott till mamma? Testa då de här frasiga äppelrutorna med vaniljglass och kolasås. Superenkla att göra!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Favoritpajen nummer ett, ananaspaj! Den tröttnar man aldrig på. Och om man mot all förmodan ändå skulle göra det, ja då kan man bara byta ut ananasen mot annan frukt eller bär! Den är bara såå god!



Och när vi ändå pratar om paj. Vad sägs om en blåbärspaj med ricottakräm?  Just till mors dag kan det ju vara lite trixit att få tag på färska blåbär, men det går precis lika bra med frysta!

Sen tycker jag att alla istället för att köpa presenter ska ge bort ett morsdagspaket från UNICEF istället. Morsdagpaketet innehåller vaccin som ger ett barn fullgott skydd mot mässling och polio, ett myggnät som skyddar mot till exempel malaria, nötkräm som kan rädda ett undernärt barns liv, vätskeersättning mot uttorkning och vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten och gör det säkert att dricka. 
Så snälla, ge bort en mors dag till någon som verkligen behöver den! 

0
1

Chicken nuggets

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Upp med handen alla som ibland har svårt att få i barnen middag!
Japp, det var väl ungefär alla va? Oftast äter båda barnen bra med mat här hemma, men i bland kan dom kinka lite. Perioder då de är mindre matglada brukar jag smyga in lite roligare rätter då och då än den vanliga fisken i ugn och kycklinggrytan,
Istället kan man prova att göra egna fiskpinnar, eller varför inte som idag, egna chicken nuggets. Det tar sin lilla stund att stå och panera. Men å andra sidan sköter de sig helt själva i ugnen och blir där klara på ett litet kick! Så i slutändan tar det inte så lång tid att laga.
Låt gärna barnen vara med och göra såsen, det brukar alltid vara roligare att äta den mat man själv lagat.
Dessutom blir ju hemgjorda chicken nuggets så mycket nyttigare än de färdiga man kan köpa. Och väldigt mycket godare!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Till mina chicken nuggets gjorde jag en superenkel currydipp som passade ypperligt till kycklingen.
Jag använde mig av pankoströbröd istället för vanligt. Det ger liksom en lite krispigare yta vilket man är ute efter då man inte friterar dessa utan bara ugnsbakar.

Chicken nuggets med currydipp:
2 stora bröstfileér av svensk kyckling
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
Skär kycklingen i mindre bitar, Försök att få dem så jämnstora som möjligt.
Ha upp mjöl i en skål, knäck i äggen och vispa upp i en annan och ha sist upp pankoströbröd i en tredje.
Doppa kycklingbitarna först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Ugnsbaka i 200°C i cirka 10 minuter eller till kycklingen är helt klar och börjat få färg.
Är kycklingen genomstekt med inte fått så mycket färg kan du slå på grillfunktionen på ugnen en stund för att få lite fin yta. Du behöver inte vända på kycklingbitarna.
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk curry
salt
svartpeppar
flytande honung
Blanda samman majonnäs, crème fraîche, curry, salt och peppar.. Ha i en droppe honung, bara för att få lite sötma i såsen.
Till chicken nugats kan det vara gott med friterade strips eller varför inte sötpotatisstrips i ugn.

Vad brukar du ta till för knep när barnen är dåliga på att äta mat?
bilder:Linnéa Seidel

11
10

Tacopaj

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag och en härligt ny vecka! Här skiner solen och det är varmt och skönt även om det blåser lite. Men det kändes hoppfullt när barnen kunde åka till förskolan iklädda shorts idag. Då är sommaren nästan här va?
Idag tänkte jag det kunde passa fint med ett recept på tacopaj. Vi äter tyvärr paj lite sällan hemma, vilket är synd, för det är ju så gott! Just tacopaj burkar vara en sådan där sak som går hem hos både stora och små.
Tacos är ett ypperligt tillfälle till att smyga i lite bönor eller linser i matlagningen utan att barn (eller vuxna för den delen…) märker det. Jag drygar ofta ut tacoköttfärsen med mosade svarta bönor. Det blir himla gott, det är bra för dig (bönor och linser innehåller långsamma kolhydrater som hjälper till att hålla blodsockret på en låg och bra nivå), det är billigt och enligt mig, väldigt gott! Och barnen brukar aldrig märka att jag har haft i det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pajskalet är detsamma som jag använde till västerbottenostpajen. Himla enkelt och smidigt recept som jag alltid lyckas med! Se bara till att ha kallt smör och snabbt arbeta ihop degen. Dock brukar jag inte förgrädda skalet när jag gör just tacopaj.

Tacopaj:
800 g köttfärs/vegofärs
ca 300 g svarta bönor
2 påsar tacokrydda
400 g krossade tomater
1 paprika
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
tomater
Bryn köttfärsen, tillsätt avrunna, svarta bönor och mosa lätt med en gaffel. Tillsätt tacokrydda och krossade tomater. Låt allt puttra en stund så lite av vätskan kokar bort.
Klä en springform med pajdegen och ha y fyllningen. Skär paprikan i ringar och lägg på färsen. Blanda crème fraîche och riven ost. och fördela över köttfärsen. Halvera körsbärstomater och tryck i.

Grädda i 225°C i cirka 25 minuter. Servera med en härligt god sallad och salsa.

bild:Linnéa Seidel

7
8