Rabarberkompott

rabarberkompott
Här växer rabarbern så det nästan är löjligt. Varje gång jag går och kollar på den har det exploderat med nya stjälkar som drar iväg och blir långa och fina. Det gillar jag. Jag känner mig lite rik när jag bara kan gå ut och plocka frukt och bär utanför husknuten. Helt gratis liksom.
Sen gäller det ju att hitta på något av allt som naturen ger. Även om jag nu skulle kunna äta rabarberpaj 7 dagar i veckan kan det vara kul att variera sig lite. Så idag bjuder jag på en variant av rabarberkompott, helt utan tillsatt socker. Själva kompotten, eller sylten om man så vill är enbart sötad med dadlar och sötman från jordgubbar. Det blev himla gott och jag har använt den både på smörgåsen och i yoghurten. Jag gillar det här tarva, lite beska man får från rabarbern. Tillsammans med jordgubbar blir det inte bara gott, det får en lite mer rolig färg också.
 
rabarberkompott
Tycker man ändå att det  blir surt kan man tillsätta ett par droppar flytande honung. Alla rabarber är ju så olika så det är svårt att säga exakt hur mycket sötma som behöver tillsättas. Man får smaka sig fram lite. Men ett tips kan vara att ta de mest späda och tunna stjälkar du hittar. Dom brukar inte vara riktigt så syrliga som de grövre.
Rabarberkompott:
1 L rabarber, skurna i små bitar
100 g jordgubbar
lite vatten
5 st dadlar
vaniljpulver
Lägg rabarber, jordgubbar och vatten i en kastrull. Skär ner dadlarna i mindre bitar. Låt dom koka med tillsammans med vaniljpulvret i kastrullen. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Har inte dadlarna kokat sönder kan du mixa kompotten lite mera slät med en stavmixer. Häll upp på en burk och förvara i kylen. Eftersom du inte har något konserveringsmedel i kompotten bör den ätas upp inom ett par dagar.
Supergott till ost och kex, på yoghurten, tillsammans med iskall mjölk eller toppa en god kula vaniljglass med en sked varm rabarberkompott. MUMS!!
bild:Linnéa Seidel
.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dixi Wonderland - Toppbloggare hos Vione
7 år sedan

Jag som inte ens tycker om rabarber blir sugen, fantastiska bilder 😀

Baileys cupcakes

Nästa inlägg

Mors dag

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x