Jordgubbssmoothie

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hur ljuvligt är det inte med lediga lördagar när man i lugn och ro kan plocka fram frukost och sitta länge och äta. Jag älskar frukost och kan verkligen sitta och småäta hur länge som helst. Och äntligen börjar pojkarna bli så stora att när dom ätit klart kan de går iväg och leka en stund så vi kan ta lite kaffe och prata i skaplig lugn och ro. Det är lördagslyx det!
Det är lätt att hamna i samma frukostmönster, ett tag åt vi kokt ägg både fredag och lördag. Väldigt gott men tillslut så tröttnar man. Och varje gång är det samma visa. Man frågar hur många som vill ha ägg till frukost, ingen av barnen vill ha. Så jag kokar två ägg var till mig och Sebastian. När man väl börjar skala ja då ska båda barnen helt plötsligt också ha ägg. Och kokar jag ett eller två extra ägg, ja då ska dom absolut inte ha! Livet med småbarn 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men när jag frågade i morse om dom ville ha smoothie fick jag ett rungade JAAAA!!
Det brukar liksom alltid gå hem. Det bästa med att göra egen smoothie är ju att man kan smyga i en hel del nyttigheter i den, både vad gäller vitaminer, protein och bra fetter.. Jag brukar bland annat ha i:

  • chiafrön, som är fullproppade med järn, kalcium, bra fetter och protein.
  • avocado, har jag det hemma brukar jag ha i det. Bra med fett, smoothien mättar extra länge och ger en lite fylligare konsistens.
  • lingonpulver,innehåller massor av c-vitamin. Lingonpulver innehåller dessutom höga halter tannin. Tannin gör att bakterierna får svårare att fästa på urinblåsans väggar. Detta kan i sin tur motverka urinvägsinfektioner. Lingonpulver innehåller också mycket quercetin, en stark antioxidant.
  • grönt te, ny forskning visar att grönt te kan vara förebyggande mot cancer och Alzheimer, kan skydda ledbrosket vid reumatism och kan främja återhämtningen efter hjärt-och hjärninfarkt. Och hur det än är med det, så är grönt te väldigt gott att göra smoohie på!

Till dagens smoothie tog jag lite av vad som fanns hemma bara och barnen tyckte det var supergott!
Jag tycker det ät gott att ha kallt, grönt te som bas i smoothie istället för havremjölk som jag annars brukar använda. Havremjölken gör ju att smoothien blir lite sötare än om man har i te. Men då brukar jag ha i en liten dutt flytande honung för att få lite mer sötma, om bären är sura.
Jordgubbssmoothie:
1 mogen banan
ca 2 dl frysta jordgubbar skurna mindre bitar
1 mogen avocado
1 msk chiafrön
kallt grönt te/havremjölk
Lägg banan, jordgubbar, avocado och chiafrön i ett litermått. Mixa allt till en tjock, slät kräm. Tillsätt vätska till önskad konsistens. Servera i fina glas med sugrör. Drick genast!
bild:Linnéa Seidel

2
3

Härlig sommarsallad med mozzarella och melon

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Saker jag älskar: sallad! Jag byter gärna ut både pasta, potatis och ris mot en riktigt god sallad. Alla dagar i veckan. Eller gör en sallad som grund och bara tillsätter lite protein i form av kyckling, fisk eller halloumi.
Speciellt såhär på sommaren när man inte är supersugen på varm mat. Då är det oslagbart med en god sallad!
Det fina med en sallad är ju att det går att variera i det oändliga, göra på det man är sugen på för stunden eller råkar ha hemma.
Jag mins när jag var liten och mamma gjorde sallad till middag, det hände inte så ofta så det var nästan en lyxig maträtt. Då var det ungefär samma sak varje gång: ris som bas, sedan ärtor, majs, tomat, gurka, isbergssallad och ägg. Sen kunde det vara skinka eller tonfisk på burk i. Och till det Rhode Island-dressing och bake-offbröd man värmde i ugnen. Hon brukade alltid göra i en stor Tuperware-skål så det kunde räcka till fler måltider.
Vilka barndomsminnen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu är ju sallad lite mer vanligt som maträtt. Både ute på restauranger och hemma hos folk.
Hemma hos oss varierar det väldigt vad jag har i salladen. Ibland blir det bara en påse med blandad sallad, ibland lite mer avancerat. Men på sommaren älskar jag att ha i jordgubbar eller vattenmelon. Det är liksom ett riktigt sommartecken, att det finns så pass goda jordgubbar och meloner att dom gör sig bra i sallad. Då är det sommar! Sen tycker jag det passar fint att ha i någon form av ost. Fetaost, stark prästost i kuber eller som här, mini-mozzarella. MUMS!
Sallad med mozzarella och vattenmelon:
1 påse blandade bladgrönsaker
1 röd paprika
2 morötter
1 gurka
vattenmelon
1 påse mini-mozzarella
färska örter t ex basilika

Skölj och ha upp salladsbladen på ett fat. Skär paprikan i små bitar. Skala morötterna och hyvla dem sedan långa remsor med hjälp av en potatisskalare. Hyvla även gurkan i länga remsor. Skär vattenmelonen i bitar. Blanda allt tillsammans med mozzarella till en härlig sallad. Strö lite färska örter över.
Perfekt att packa som matsäck till stranden eller som en enklare lunch lediga dagar!
Här hittar ni ett inlägg där jag har listat mina favoritsallader som finns här på Linnéas Skafferi.
bild:Linnea Seidel

1
0

Panerad torskrygg

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som jag varit inne på tidigare här under våren är det inte alltid det enklaste att få barnen att gilla och äta den maten man lagar. Jag är väldigt noga med vad jag serverar för mat hemma. Därför kändes det sådär lagom kul den där gången Sebastian stod för matlagningen när jag inte var hemma och hade köpt färdigpanerad fisk, pulvermos och remouladsås på tub. Och Axel åt som om han aldrig sett mat tidigare. Sen pratade han om pappas helt otroligt goda mat som han lagat, i flera veckor!! Det är liksom tacken när man lägger ner sin själ i varje måltid (ja eller de flesta gånger i alla fall)  för att barnen ska få i sig bra och nyttig mat.
Man blir brädad av ett par färdigpanerade fiskbitar och pulvermos…..
Så då fick jag väl helt enkelt ta och göra mina egna, betydligt nyttigare och godare (tycker iaf jag!) panerade fiskbitar. Ungefär som egna fiskpinnar, fast det är mycket enklare och går fortare. Panerad torskrygg med citronmajonnäs, kokta ärtor och morotstavar. Det gick hem.

Hos alla. Han har inte pratat om det som han gjorde efter den där färdigköpta maten. Men han åt och tyckte det var gott. Så jag känner mig ändå nöjd.
Torsken dubbelpanerade jag i mjöl, ägg och pankoströbröd med lite finriven parmesan i. Att ha i lite parmesan i ströbrödet är trixet. Det blir så mycket godare. Det smakar inte alls ost. Bara gott 🙂
Panerad torskrygg:
4 bitar torskrygg
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
parmesanost
Torka fisken helt torr. Vänd bitarna först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd som du haft i lite riven parmesan i. Lägg i en ugnsfast form och kör in i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter. Slå på grillen mot slutet om du vill få lite mer yta på fisken.
Koka ärtor och ev potatis, skär morötter i stavar och gör en enkel citronmajonäs att servera till. Middagen är klar!
bild:Linnéa Seidel

5
4