ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pasta med köttfärssås

/
pasta med köttfärssås

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Pasta med köttfärssås, maträtten som smakar och lagas olika i varenda hem i hela vårt avlånga land. En del vill ha den krämig och gräddig. En del vill ha den mer ren och tomatig. En del lagar den superkryddig och vissa har knappt någon smak i sin alls. Själv föredrar jag en ren, tomatig variant med så mycket smak att man inte behöver ha ketchup. Helst ska den ha puttrat en bra stund på spisen och blivit riktigt god. Sen toppar man allt med massor av parmesan! MUMS!
Jag lagar det inte så ofta hemma hos oss, vi är inte en pasta med köttfärsås en gång i veckan-familj. Inte för att det är något fel i det. För som Underbara Clara skrev för någon vecka sedan om just pasta med köttfärsås, –Varför bryr jag mig överhuvudtaget om att laga någonting annat än det här? Alla älskar, alla blir mätta, Maten tystar munnen. Ingen behöver tjata.
Och visst är det lite så ibland som småbarnsförälder. Man vrider och vänder ut och in på sig själv för att servera barnen bra och nyttig mat. När allt dom begär är pasta med köttfärssås.


Vi vuxna hemma hos oss äter inte vanlig pasta så ofta, jag brukar köra med kikärtspasta eller bönpasta. Det fungerar lika bra tycker jag. Men sedan Garant skickade produktprov på snabba fordon och vilda djur passar ingen annan pasta hos barnen. Ibland får man liksom välja sina strider.
Köttfärssås är ju en ypperlig rätt att smyga ner lite extra nyttigheter i. Här har jag ett recept med både linser och morötter i, vilket är en av mina favoriter.
Just rivna morötter brukar jag alltid ha i. De fyller ut bra och ger en fin sötma till köttfärsåsen. Sen brukar jag alltid skära morötter i små, fina stavar. Det älskar mina barn att knapra på innan maten är klar och även till maten.
Klassisk köttfärsås:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 g passerade tomater
3 dl köttbuljong
1 dl balsamvinäger
3 stora morötter
1 dl hackad färsk persilja
svartpeppar
Bryn färsen i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök. Fräs dom med färsen. Tillsätt tomatpuré och paprika. Ha i passerade tomater, köttbuljong och balsamvinäger. Skala och grovriv morötterna och blanda i. Låt koka i cirka 20 minuter. Smaka av med finhackad persilja och svartpeppar.
Servera med valfri pasta och massor med finriven parmesan. Middagen är serverad!

Vilken köttfärsåstyp är du?’
bild:Linnéa Seidel

4
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00