Smoothie bowl

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Älskade tisdagar! Då arbetar jag hemifrån, vilket är så skönt. En hel dag, helt ensam med massor av roligt jobb framför mig.
Jag har börjat tisdagarna med att åka in och dra av ett pass på gymmet, sen åka till mataffären och handla det jag behöver inför dagens jobb, hem och packa upp, förbereda det som jag kan och sedan göra en god frukost. Så himla fin start på dagen! Och dagen till ära skiner solen från en klarblå himmel, så i eftermiddag blir det att sitta på altanen och renskriva recept. Sämre jobbsituation kan man ju ha!
Efter dagens träningspass satt det fint med en smoothie bowl. Full med godsaker som mättar fint.
En smoothie bowl och två tunna riskakor med jordnötsmör blev dagens frukost. Hur gott som helst! Vill man inte äta allt ur en skål med sked går det bra att ha i lite mer vätska och dricka den som en vanlig smoothie istället. Perfekt om man är på språng!
Smoothie bowl:
1 banan
1 mogen avokado
5 färska, svenska jordgubbar
ev havremjölk
2 tsk lingonpulver
1 knivsudd vaniljpulver
färska jordgubbar
pumpakärnor
kokos
chiafrön

Lägg skalad banan och avokado i en skål. Rensa jordgubbarna och ha i dom. Mixa slätt. Tillsätt ev havremjölk till önskad konsistens. Blanda i lingonpulver och vaniljpulver.


Ha upp i en skål och toppa med färska jordgubbar, pulpakärnor, kokos och chiafrön.
Ät direkt!
bild:Linnéa Seidel

1
1

Veckans mat-Vegospecial


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Den här veckan kör vi en veckans mat- vegospecial! Idag är det nämligen World Meat Free Day. Jag menar inte att vi alla ska bli vegetarianer, men bara av att byta ut ett mål då och då mot ett vegetariskt alternativ gör stor skillnad för främst vår miljö! På www.worldmeatfreeday.com/why-get-involved/ kan du läsa mer om vilka skillnader det kan göra att byta ut ett par mål med kött mot ett vegetariskt alternativ.
Först ut denna vecka är en härlig amarantsallad med halloumi. Amarant, eller amaranth som det ibland också stavas är ett frö ganska likt quinoa.
Amarantfrö har ett lågt GI-värde vilket är bra eftersom det inte har en blodsockerhöjande effekt. Det innehåller massor av protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vegetarisk lasagne är en av mina favoriter. Gör man den på bönpasta istället för klassiska lasagneplattor blir den dessutom helt glutenfri också. Men det är ju en smaksak.


Linssoppa passar lika bra att äta varm en kylig höstdag som kall en het sommardag. Jag brukar göra en omgång soppa och ha i frysen. Perfekt att ta fram som lunch ifall lata dagar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett av mina favoritrecept här på bloggen. Saftiga bönbiffar med morot och majs. Lägg i hamburgebröd och ät som burgare eller gör en god sallad, coleslaw och rotsaker i ugn att äta till.


Visst kan man ha taco-fredag fast man äter vegetariskt! Härligt krämig mexikansk gryta som fått puttra länge i min crock-pot. Bättre fredagsmat finns inte!

Det var några, härliga vegetariska tips från mig att prova i veckan! Äter ni mycket vegetariskt?

1
0

Jordgubbssmoothie

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hur ljuvligt är det inte med lediga lördagar när man i lugn och ro kan plocka fram frukost och sitta länge och äta. Jag älskar frukost och kan verkligen sitta och småäta hur länge som helst. Och äntligen börjar pojkarna bli så stora att när dom ätit klart kan de går iväg och leka en stund så vi kan ta lite kaffe och prata i skaplig lugn och ro. Det är lördagslyx det!
Det är lätt att hamna i samma frukostmönster, ett tag åt vi kokt ägg både fredag och lördag. Väldigt gott men tillslut så tröttnar man. Och varje gång är det samma visa. Man frågar hur många som vill ha ägg till frukost, ingen av barnen vill ha. Så jag kokar två ägg var till mig och Sebastian. När man väl börjar skala ja då ska båda barnen helt plötsligt också ha ägg. Och kokar jag ett eller två extra ägg, ja då ska dom absolut inte ha! Livet med småbarn 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men när jag frågade i morse om dom ville ha smoothie fick jag ett rungade JAAAA!!
Det brukar liksom alltid gå hem. Det bästa med att göra egen smoothie är ju att man kan smyga i en hel del nyttigheter i den, både vad gäller vitaminer, protein och bra fetter.. Jag brukar bland annat ha i:

  • chiafrön, som är fullproppade med järn, kalcium, bra fetter och protein.
  • avocado, har jag det hemma brukar jag ha i det. Bra med fett, smoothien mättar extra länge och ger en lite fylligare konsistens.
  • lingonpulver,innehåller massor av c-vitamin. Lingonpulver innehåller dessutom höga halter tannin. Tannin gör att bakterierna får svårare att fästa på urinblåsans väggar. Detta kan i sin tur motverka urinvägsinfektioner. Lingonpulver innehåller också mycket quercetin, en stark antioxidant.
  • grönt te, ny forskning visar att grönt te kan vara förebyggande mot cancer och Alzheimer, kan skydda ledbrosket vid reumatism och kan främja återhämtningen efter hjärt-och hjärninfarkt. Och hur det än är med det, så är grönt te väldigt gott att göra smoohie på!

Till dagens smoothie tog jag lite av vad som fanns hemma bara och barnen tyckte det var supergott!
Jag tycker det ät gott att ha kallt, grönt te som bas i smoothie istället för havremjölk som jag annars brukar använda. Havremjölken gör ju att smoothien blir lite sötare än om man har i te. Men då brukar jag ha i en liten dutt flytande honung för att få lite mer sötma, om bären är sura.
Jordgubbssmoothie:
1 mogen banan
ca 2 dl frysta jordgubbar skurna mindre bitar
1 mogen avocado
1 msk chiafrön
kallt grönt te/havremjölk
Lägg banan, jordgubbar, avocado och chiafrön i ett litermått. Mixa allt till en tjock, slät kräm. Tillsätt vätska till önskad konsistens. Servera i fina glas med sugrör. Drick genast!
bild:Linnéa Seidel

2
3