Rulltårta med hallon

Photographer: Sebastian Niemi CaIdag kära vänner är det rulltårtans dag! Jag tycker det är superkul med alla roliga temadagar som är. Man kan ju liksom själv välja om man vill göra något av det eller inte. Och varför inte bjuda sina nära och kära på en härlig rulltårtsbit dagen till ära. Vem blir inte glad av det liksom?
Så dagens recept får bli en härligt saftig rulltårta med hallon och grädde. Självklart är den som allra godast när den är nybakad. Men blir det en bit över går det bra att frysa. Ta fram den och ät den lite sådär halvtinad, då smakar hallongrädden nästan som glass. Mycket mumsigt!
Dom två stora fördelarna med rulltårta är:

  • Det går sjukt snabbt att göra. 5 minuter i ugnen är allt den behöver. Hur smidigt är inte det liksom?!
  • Den går precis lika bra att göra på potatismjöl, så får man en helt glutenfri variant till dom som är lite känsliga mot det.

När man ska lossa pappret från rulltårtan kan själva bottnen lätt fastna. Prova att pensla bakplåtspappret med lite vatten, då brukar det släppa enklare.


Photographer: Sebastian Niemi CaRulltårta med hallon:
3 ägg
1 1/2 dl socker (jag hade muscovadosocker, det ger en lite mer kolaaktig smak)
2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
strösocker
2 dl grädde
3 dl halvtinade hallon

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Sikta i potatismjölet och bakpulvret. Rör om väl. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten. Grädda i 200°C i cirka 5 minuter. Tag ut rulltårtan ur ugnen. Strö ut socker på ett ark bakplåtspapper och stjälp försiktigt upp kakan så att ovansidan hamnar mot sockret. Lossa försiktigt bakplåtspappret som sitter fast i kakan. Låt svalna något.
Vispa undertiden grädden och ha i hallonen. Bred detta över kakan och rulla ihop till en tight rulle. Börja från ena långsidan. Rulla sedan in rulltårtan i bakålåtspappret med skarven nedåt. Låt vila en stund i kylen.

Bild :Linnéa Seidel

4
10

Melon och kokosglass


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag och hej vardag! Idag är jag tillbaka med full fart efter ett par veckors ledighet. Men jag försöker hålla i känslan av sommar och ledighet ett litet, litet tag till. Än är det inte höst!
Och ett himla bra sätt att fortfarande känna att verkligen är sommar, ja det är ju att bjuda er på detta supersmarriga recept på kokos och melonglass. Jag lovar er, ni kommer inte att bli besvikna!
Det är superenkelt att göra, är väldigt gott, innehåller inget tillsatt socker, bara två ingredienser används och du behöver inte ha någon glassmaskin.
Det blir inte en mjuk och krämig glass, mer åt sorbethållet kan man säga. Men otroligt god och svalkande efter en varm dag.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Eftersom jag har en härlig kruka mynta på trappen passade jag på att dekorera glassen med ett par blad. Fast tänker jag efter lite skulle det nog passat ypperligt att även mixa i ett par blad i glassen. För en lite mer vuxen smak sådär. Det måste jag testa nästa gång.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Grabbarna tyckte glassen var god, men Axel tyckte det var lite för isigt Och är man inte van att äta sorbet, utan mer typ gräddglass kan jag förstå att det var lite annorlunda.. Isac å andra sidan åt tills han fick barin freeze flera gånger. Det passade verkligen den lilla herren. Och med tanke på att glassen bara är gjord av vattenmelon och kokosmjölk kunde han ju äta utan att jag kände att han fick i sig massa socker och annat onödigt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Efter ett tag började allt att smälta och det blev lite kladdigt då fotograferingen drog ut lite på tiden. Det är ett tufft jobb, men någon måste ju liksom förse er alla med härliga matbilder.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När vi väl skulle äta glassen hade den blivit helt underbar glass-såsig i konsistensen. Nästan som milkshake! Så då tog vi fram sugrören och drack upp det istället. Jag och Sebastian hade i varsin skvätt rom i våra glassar. Och dra mig baklänges så gott det blev. Nästa gång det skall drickas drinkar ska jag absolut göra detta! Som en härligt somrig milkshake fast lite mer vuxet. Tror krossad mynta i hade varit pricken över i! Så än är sommaren inte över, jag måste hinna göra dessa en gång till, minst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Receptet är superenkelt, och som sagt så behövs bara två ingredienser och en stavmixer.
Jag gjorde det stora felet att jag försökte mixa allt när det var precis stelfruset. Det gick inte. Hela min stavmixer höll på att brinna upp. Låt allt tina i minst 15 minuter innan du sätter igång. Och mixa gärna i omgångar då det lätt blir glass överallt annars…..
Gröp gärna ur köttet ur melonen och spar skalet som en skål att servera glassen ur! Jag har en liten skopa från IKEA som man får superfina kulor med och det går lätt att få ur all melon. Men har man inte en sån går det bra med en vanlig sked!

Kokos och melonglass (som blir världens godaste drink med en skvätt rom i):
1,5 kg vattenmelon
ca 3 dl extra krämig kokosmjölk
ev mynta och ljus rom

Dela vattenmelonen och gröp ur innehållet. Men spar melonskålen som blir kvar. Lägg allt i en stor skål. Häll över cirka 2 dl kokosmjölk och mixa helt slätt. Ha upp en en form och frys in.
Tag ut formen med fryst melon och kokosmjölk. Låt tina något. Skär allt i mindre bitar och lägg i en stor skål eller mixer. Blanda i sista skvätten kokosmjöl så går det lättare att få en härlig konsistens. Mixa, gärna i omgångar tills du får en sorbet-liknande glas.. Ha upp allt i melonskålen, dekorera med mynta.
Eller, låt glassen stå framme en stund tills den börjat smälta något, blanda i en skvätt rom och mixad mynta. Ha upp i fina glas och stick i ett sugrör.

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

2
1

Fylld fläskfilé

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag tänkte jag bjuda er på en av de godaste grill-rätterna jag gjort denna sommar. Nämligen fylld fläskfilé med fetaost, ölkorv och persilja, inlindad i bacon. Nu måste jag tillägga att jag inte alls är så förtjust i kött, speciellt inte fläskkött. Jag äter mycket hellre fisk, kyckling eller något vegetariskt. Men dra mig baklänges så gott det här blev! Köttet blir så saftigt att du knappt behöver en kniv för att skära i det.
Sältan från fetaost och bacon, som möter det lite kryddiga i ölkorven. Allt detta ger liksom smak åt köttet så varje tugga blir helt makalöst god!
Fläskfilé är annars en väldigt överskattad bit kött tycker jag. Den blir lätt torr och otroligt tråkig. Men gör man så här med köttet blir det en helt annan femma.
Jag gjorde detta som på lite vinst och förlust tidigare i somras när vi hade personalfest här hemma. Jag tänkte, är man en riktig köttälskare, ja då måste kombinationen korv i kött inlindat i bacon vara drömmen! Och det gick verkligen hem kan jag säga.

Det är ju alltid lite läskigt när man ska laga mat till ca 20 personer och man bara fått en idé i huvudet att detta borde bli gott, men man aldrig lagat det tidigare. Men jag tänkte, det är ju inte längre till närmaste pizzeria än att det går att lösa om det nu blir en katastrof. Men vi behövde inte ringa in pizzakillarna. Maten blev perfekt!
Fylld fläskfilé med ölkorv, fetaost och persilja, inlindad i bacon:
ca 1 kg fläskfilé
1 smal ölkorv, typ kabanoss
1/2-1 fp fetaost
färsk persilja
svartpeppar
1 pkt bacon
grillpinnar
Putsa fläskfilén, gör ett snitt längst med hela köttbiten, men skär inte ända igenom. Lägg ut plastfolie över köttet och banka ut det tunt med hjälp av en kavel tills köttet är ca 1 cm tjockt.
Skär ölkorven i riktigt tunna skivor, smula sönder fetaosten och finhacka persiljan. Fördela detta över fläskfilén. Krydda med svartpeppar.
Rulla ihop till en tight rulle. För att rullen ska hålla ihop ”fäste” jag ihop den med grillpinnar så att all fyllning hålls på plats. Linda sedan in hela rullen i tunna skivor av bacon.
Grilla köttet på indirekt värme tills köttet kommer upp i 68°C (använd en stektermometer). Tag köttet från grillen och täck över med aluminiumfolie. Låt vila cirka 10 minuter. Dra försiktigt ut grillpinnarna. Skär köttet i cirka 1 cm tjocka skivor. Servera genast
Så har ni inte bestämt vad ni ska grilla ikväll än? Ja då är detta mitt bästa tips!
bild:Linnéa Seidel

0
0