Rulltårta med hallon

rulltårta
 
Idag kära vänner är det rulltårtans dag! Jag tycker det är superkul med alla roliga temadagar som är. Man kan ju liksom själv välja om man vill göra något av det eller inte. Och varför inte bjuda sina nära och kära på en härlig rulltårtsbit dagen till ära. Vem blir inte glad av det liksom?
Så dagens recept får bli en härligt saftig rulltårta med hallon och grädde. Självklart är den som allra godast när den är nybakad. Men blir det en bit över går det bra att frysa. Ta fram den och ät den lite sådär halvtinad, då smakar hallongrädden nästan som glass. Mycket mumsigt!
Dom två stora fördelarna med rulltårta är:

  • Det går sjukt snabbt att göra. 5 minuter i ugnen är allt den behöver. Hur smidigt är inte det liksom?!
  • Den går precis lika bra att göra på potatismjöl, så får man en helt glutenfri variant till dom som är lite känsliga mot det.

När man ska lossa pappret från rulltårtan kan själva bottnen lätt fastna. Prova att pensla bakplåtspappret med lite vatten, då brukar det släppa enklare.
rulltårta
 
Rulltårta med hallon:
3 ägg
1 1/2 dl socker (jag hade muscovadosocker, det ger en lite mer kolaaktig smak)
2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
strösocker
2 dl grädde
3 dl halvtinade hallon
 
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Sikta i potatismjölet och bakpulvret. Rör om väl. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten. Grädda i 200°C i cirka 5 minuter. Tag ut rulltårtan ur ugnen. Strö ut socker på ett ark bakplåtspapper och stjälp försiktigt upp kakan så att ovansidan hamnar mot sockret. Lossa försiktigt bakplåtspappret som sitter fast i kakan. Låt svalna något.
Vispa undertiden grädden och ha i hallonen. Bred detta över kakan och rulla ihop till en tight rulle. Börja från ena långsidan. Rulla sedan in rulltårtan i bakålåtspappret med skarven nedåt. Låt vila en stund i kylen.
 
Bild :Linnéa Seidel
 

10
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lars Ramstedt
Lars Ramstedt
6 år sedan

Vilken mängd sötningsmedel är det som gäller? En del ska väl vara i kakan och en del utanpå om minnet inte sviker?

Emelie
Emelie
4 år sedan

Hur stor plåt? Skiljer ganska mycket ibland. 😊

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Emelie
4 år sedan

En normalstor plåt, sån som följer med ugnen 🙂

Ann Britt Kjellberg
Ann Britt Kjellberg
3 år sedan

Kunde varit 250 gr då hade den blivit högre .Men det tar jag nästa gång .

Kokos och melonglass

Nästa inlägg

Melon och kokosglass

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x