Svartvinbärssaft

svartvinbärssaftI år känner jag mig lite duktig som tog tag i saker och ting och kokade svartvinbärssaft. Det känns väldigt lyxigt att kunna bjuda på just hemgjord saft tycker jag, även om vi inte är några stora saftkonsumenter.
Jag fick ett par hinkar svarta vinbär av mormor och morfars granne Gittan. Och orkar man inte rensa och göra sylt, ja då är det perfekt att koka saft på dom!
Hälften rensade vi och frös in för framtida syltkok och hälften kokade jag saft på.
 
svartvinbärssaft
Att koka egen saft är egentligen inte speciellt svårt. Det är mest bara att man ska ta sig tiden. För sedan känns det fint ända in i själen att kunna ta fram en flaska hemkokt svartvinbärssaft. Det är väl på något vis den ultimata bilden av barnom som man målar upp framför sig? Ett glas svartvinbärssaft och hembakade bullar på altanen en varm sommardag?
svartvinbärssaft
När vi flyttade in i vårt hus för snart 7 år sedan fanns det fler buskar med både svarta och röda vinbär. Men dom stod lite dumt till mitt i trädgården. Så när vi grävde om hela gräsmattan för ett par år sedan rök dom. Men jag har en gammal, gammal buske står bakom ett av uthusen där man kan plocka några bär bara för att strö på filen eller så.
Förut något år gjorde jag saft på bladen från de svarta vinbären. Det blev så gott! Men jag glömmer hela tiden att köpa citroner som det skall vara i. Så känner jag mig själv rätt blir det inte någon sådan saft i år. Vilket vore synd då den är så otroligt enkelt att göra!
svartvinbärssaft
Jag använder mig av en silduk i ställning. Det brukar finnas att köpa på vanliga mataffären. Vissa säger att man kan lägga en kökshandduk i ett durkslag också. Har själv inte testat det. Tror det passar bättre om man bara gör lite saft.
Jag föredrar en ganska lättsockrad saft, vilket tyvärr gör att den håller lite sämre.
Jag väljer att inte tillsätta konserveringsmedel i min saft. Vanligt är att man tillsätter natriumbensoat, ett ämne som gör att saft håller länge. Men just detta konserveringsmedel reagerar många på och jag tycker det personligen känns helt onödigt att tillsätta detta. Lingon och vinbär är bär som brukar hålla ganska länge som det är. Och om saften inte blir uppdrucken under den närmaste tiden, ja då fryser jag in den. Riktigt smidigt är att frysa in saften i iskuber. Då kan man bara ta fram så många man behöver när man ska fika.
 
Svartvinbärssaft, ger cirka 3 L färdig saft:
5 l svarta vinbär (sköljda men behöver inte vara rensade)
2 1/2 l vatten
3-5 dl strösocker per avrunnen liter saft
Koka upp vatten och bär i en stor kastrull. Låt koka i cirka 10 minuter. Jag brukar försöka mosa bären medan de kokar. Häll över saftmassan i en silduk med silställning över en ren kastrull. Mät upp hur mycket råsaft det blir. Ha upp i ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och skumma av. Ha upp saften på väl rengjorda flaskor, eller frys in. Förvara svalt och mörkt eller i frysen.
 
bilder:Linnéa Seidel

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisa
7 år sedan

Jag har inte gjort någon saft alls i år faktiskt, men jag tycker det är himla mysigt. Å nostalgi, min mamma gjorde rabarbersaft å citronsaft när jag var liten. 🙂

Loppi event

Nästa inlägg

Kom och träffa mig på LOPPIevent

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x