Ratatouille i Crock Pot

ratatouille
I denna ljuva skördetid… Eller hur var det nu sången gick 🙂
För en liten matnörd som jag, så är det helt underbart att augusti är här i all sin prakt. Det finns grönsaker och frukt i massor, mycket odlat i Sverige och en hel del är lokalt odlat.
För mig blev det ingen odling i år då jag tänkt göra om vid mina bäddar. I en pallkrage hade jag en rejäl myrinvasion, så det var bara att börja om liksom. Men nu till hösten tänkte jag försöka hinna förbereda och göra i ordning inför kommande säsong.
Men som tur är finns det massor med härliga grönsaker just nu på mataffären. Passande nig var det extrapris på paprika, tomat och aubergine. Och vad passar bättre att göra av dessa grönsaker än en härlig ratatouille!
ratatouille-2
Ratatouille är en fransk grönsaksröra som passar utmärkt att ha som en härlig sås till pasta, servera till en bit kött eller grillad kyckling. Eller som vi åt den igår, till kryddstark korv.
Jag passade på att göra min ratatouille i min Crock Pot. Perfekt mat som står och puttrar där i ett hörn av köket medan man kan fixa med annat. Och när dagen har gått har man en härligt, kryddig doft i hela köket och middagen är i stort sett klar.
ratatouille-3
Jag höll min ratatouille ganska enkel. Grönsaker, lök, vitt vin, buljong, salt och peppar. Mer än så behövs egentligen inte. Vill man kan det vara gott att ha färska eller torkade örter som basilika eller persilja, Man kan även låta ett gäng lagerblad koka med.
Jag är inte så mycket för att ha i onödigt socker i saker och ting. Men, det är faktiskt så, att en nypa socker gör hela skillnaden. Det får fram smakerna på ett helt annat sätt. Så en nypa socker i är ett måste.
Passa på nu när grönsaker finns till bra pris och gör en stor omgång. Frys in det som inte går åt. Perfekt att ta fram och ha som bas i grytor eller till pasta och köttbullar senare i vinter!
Jag fyllde hela min Crock-Pot-gryta med härliga grönsaker, det blev massor med mat! Grönsakerna mosade jag sedan med gaffel till barnen, så det blev en lite slätare tomatsås.
Ratatouille i Crock Pot:
2 gula lökar
1 aubergine
2 zucchini
3 paprikor
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
6 tomater
2 dl vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk strösocker
salt & svartpeppar
ev färska eller torkade örter
Skär ner lök, aubergine, zucchini och paprika i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Fräs detta tillsammans med tomatpurén i lite olja.
Ha upp allt i din Crock-Pot (om du inte har varianten som jag har, där man kan steka i själva grytan)
Klyfta tomaterna och ha i dom tillsammans med vin och buljong. Sätt på låg värme och låt den gå i cirka 7 timmar. Smaka av med socker, salt och peppar.
Har du ingen Crock-Pot kan du låta din ratatouille koka i under lock i gryta på låg värme i cirka 30-40 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Svartvinbärssaft

Nästa inlägg

Svartvinbärssaft

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x