ANNONS
Integritet på Tailsweep

Vaniljrutor i långpanna

/

I helgen hade vi lite kalas för Isac som fyllt två år. Eftersom jag låg däckad ett par dagar förra veckan blev inte allt riktigt som jag tänkt mig, men det blev bra ändå. Det brukar ju bli det..  Jag hade tänkt baka klart allt i god tid innan kalaset och bara ha tårtan kvar att pyssla med. Men det slutade med att jag fick stå på lördagen och baka klart allt. Och ingen vanlig tårta blev det, jag orkade helt enkelt inte. Så istället fick det bli en glasstårta. Men det gick precis lika bra det!
Ett recept jag rivit ut ur en tidning för en massa år sedan är det här receptet på vaniljrutor. Som vaniljhjärtan ni vet, fast i långpanna. Vi kan väl säga som så, dom blev kalasets snackis! Alla tyckte dom var supergoda så jag rekommenderar er verkligen att testa dessa. Jag äter ganska sällan fikabröd själv, tycker det mest blir himla sött. Men smakade en liten bit och jag förstår vad alla gäster pratade om. Dom var verkligen en tiopoängare! Jag kommer garanterat baka dessa igen!Det smidiga i att baka i långpanna är ju att det blir mycket fikabröd på en och samma gång. Perfekt när man ska ha kalas alltså. Eller om man bara vill baka och stoppa i frysen för att ta fram när man får oväntat besök!
Av den här satsen blir det cirka 35-40 rutor. Lite beroende på hur stor form man har. Men du behöver inte skära rutorna superstora, de blir lätt lite mastiga.

Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.


Försvinnande goda 🙂

Har du något bra recept på kakor som bakas i långpanna? Tipsa gärna här i kommentarerna!

36
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00