Grön smoothie, full med järn och C-vitamin

smoothie

Idag tänkte jag prata lite om det här med smoothies. Det är ju inte bara väldigt gott, det är ett himla bra sätt att få i sig massor av de viktiga vitaminer och mineraler vi faktiskt behöver varje dag, för att må bra.

Jag har den sista tiden varit såå trött. Sådär trött som man är i början när man är gravid (fick till och med kolla upp så att så inte var fallet!). Ni vet sådär trött att man inte riktigt vet hur man ska göra för att hålla sig vaken tills det är ok att somna i soffan.. Vilket jag har gjort. I princip varje kväll sen vi kom hem från Spanien har jag somnat på soffan. Men nu känner jag att det är dags att ta tag i det här. Jag orkar verkligen inte gå runt och vara så här trött längre! Förutom att faktiskt tillåt sig själv att sova mycket finns det ju faktiskt en hel del saker man kan tänka på när det kommer vad man stoppar i sig.

smoothie

Det jag känner att min kropp nog skulle må lite extra bra av just nu är en rejäl dos järn och D-vitamin. Just D-vitamin är svårt att få i sig genom kosten, men järn, det är betydligt mycket enklare!

Under hela min sista graviditet åt jag inte en enda järntablett men hade ändå ett järnvärde på samma nivå som en kvinna som inte var gravid, eller till och med bättre. Och det har jag nog att tacka alla järnrika smoothies och all den mängd broccoli som jag åt.

Nu kanske fler av er tänker att ni gillar verkligen inte spygröna, nyttiga smoothies. Då har jag bara två saker att säga. Den ena har jag skrivit om tidigare. Och det är nämligen att man får helt enkelt ta och lära sig. Kaffe var inte gott första gången jag provade, inte vin heller. Men jag har vant mig vid smaken och nu är det gott. Samma är det med illgröna, nyttiga smoothies. Man vänjer sig. Och dessutom kan de ju göra dig både piggare och gladare!

smoothie

Många vet säkert detta sedan tidigare, men för att maximera upptaget av järn behövs C-vitamin. Och ett väldigt enkelt sätt att få i sig det är via lingonpulver eller nyponpulver. De är perfekta att strö i smoothies då de just inte ger någon smak, men en härlig dos av C-vitamnin. Jag brukar köpa Kung Markattas lingonpulver på mataffären och nyponpulver finns i hälsokostaffären

green smoothie

Den andra saken jag har märkt som gör det lättare att få i sig sin gröna smoothie, det är att blanda i lite banan och mango. Det tar udden av det lite bittra man kan känna i grönkål och broccoli och gör det mycket godare. Jag lovar! Idag hade jag i en halv banan och kanske 4 bitar frusen mango, vilken skillnad! Inte alls sådär beskt som det annars kan bli!

Det finns massor av livsmedel som innehåller järn, men ofta innehåller gröna grönsaker en högre andel järn. Och pumpakärnor, dom är sprängfulla med järn! Ett tips är att söka efter livsmedel med mycket järn i. Då kan du läsa dig till vad du kan ta till för bra livsmedel att maxa ditt järnintag.

I dagens smoothie hade jag i av det som fanns hemma och det blev supergott! Jag skrev ju tidigare om en mixer jag beställt hem. Toppbetyg får den då den både är stark i motorn men är liten och smidig så den inte tar så mycket plats.

Grön, järnrik smoothie:

3 nävar babyspenat
5 bitar broccoli
1/2 banan
4 bitar fryst mango
1 näve pumpakärnor
1 tsk lingonpulver
havremjölk

Lägg alla ingredienser förutom havremjölken i en mixer och mixa slätt, tillsätt havremjölken tills du får önskad konsistens.

Ikväll ska jag vara duktig och förbereda en smoothie som jag kan mixa i morgon bitti och ta med till jobbet. Förhoppningsvis kan det hjälpa mig att bli kvitt min trötthet. Och om inte annat är det en perfekt frukost!

Har du några bra tips för att bli piggare så här på hösten? Och vad brukar du ha i dina smoothies?

13
Prenumerera
Notis om
guest

7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ekenäsliv
7 år sedan

Smoothie är gott!
Vi måste införskaffa en ny mixer då den andra pajade…
Annars försöker jag träna en liten stund varje morgon för att hålla mig pigg 🙂
Men energin kan tryta emellanåt ändå den här tiden…

Emma
7 år sedan

Träna utomhus på lunchen är mitt allra bästa pigg-tips 🙂

Elin
Elin
7 år sedan

Tusen tack för tips! Är själv gravid nu och har än så länge bra järnvärde, men har känt mig trött och deppig de senaste veckorna. Har kört din smoothie hela veckan och idag var första gången jag verkligen längtade tills jag skulle få dricka upp den! 🙂
Passar även på att tacka för en grymt inspirerande och fin blogg. Har hittat många favoriter hos dig.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Elin
7 år sedan

Men å så roligt att höra!
Ha en fin dag:) Kram!

Linda
Linda
7 år sedan

Hej, är själv gravid just nu och tror att den här smoothien skulle vara bra för mig. Undrar ifall du använt rå broccoli eller kokt broccoli i den?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linda
7 år sedan

Hej,
Åh så mysigt att vänta barn! D
Det är den med all säkerhet!
Jag brukar ha kokt, kall broccoli i mina smoothis 🙂
Kram L

Karin
Karin
5 år sedan

Hej och tack för bra recept, det här ska jag testa! Tänkte försöka boosta kroppen med järn för att förhoppningsvis motverka jobb-trötthet efter semestern… en fundering, det är ingen risk att havremjölken sabbar för kroppens upptag? Har för mig att man ska undvika mjölk och yoghurt med spenat, men det kanske är annat med havremjölk? Hoppas det 🙂

Fiskgratäng

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 enkla fiskrecept

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x