Veckans mat- 5 enkla fiskrecept

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi fortsätter med lite fler temaveckor tycker jag! Ni verkar gilla det 🙂
De recept som går allra bäst här på Linneas Skafferi är utan tvekan fiskrecepten. Och det är nog också de recepten jag får allra flest positiva kommentarer om. Men så är det ju så att många fiskrecept är himla bra vardagsmat. Det är nyttigt, enkelt att laga och  de går väldigt ofta hem hos barnen. Så den här veckan har jag samlat 5 av mina mest populära fiskrecept.
Först ut är en superhärlig fiskgratäng. Istället för potatismos har jag spritsat broccoli och blomkålsmos runt. Jag tycker personligen att det blir mycket godare, men självklart är det helt en smaksak!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fisk i ugn med skagenröra. Behöver jag säga så mycket mer än så? Perfekt vardagsmat, men använder man färsk lax blir det lite lyxigare och fungerar perfekt att bjuda på till helgen! Jag tänker mig en hel laxsida med massor av härliga handskalade räkor! Mums så gott!


En riktig klassiker, kokt torsk med äggsås. Så enkelt men helt fantastiskt gott! Jag gör gärna blomkålsmos och har till fisken.


Ok, här har vi det. Torsk i ugn med crème fraîche, dill, citron och kaviar.. Så enkelt men så gott! Det absolut mest sökta receptet här på bloggen. Och kanske det receptet jag fått flest härliga kommentarer om. Jag vet att det till och med serverats på en förskola här i stan. Och barnen brukar verkligen gilla det!  Så har ni inte testat än, gör det!


Här kommer ett till supergott tips som fungerar precis lika bra att servera till helgen som en vardag. Lax i ugn med ett härligt täcke av färskost. Med färsk fisk känns det alltid lyxigare! Men lova att inte tala om för någon hur superenkelt detta recept är bara 🙂
Det viktiga tycker jag är att inte övervaka fisken så den blir torr och tråkig.

Vilka är era bästa recept på fisk? Har ni något bra att tipsa om som jag kan testa i veckan?

7
11

Klassisk ugnspannkaka

Photographer: Sebastian Niemi CaDen här veckan har det inte varit någon riktig ordning hemma känns det som. Vi har jobbat mycket, det är totalt ohandlat och jag har inte skänkt en tanke på min egen veckoplanering av maten alls. Ni vet sådär som det blir ibland. Och igår när jag hämtat grabbarna på förskolan orkade jag verkligen inte in på mataffären. Men något måste man ju ändå ha till kvällsmat.
Som tur var fanns det både ägg, mjölk och mjöl hemma, så jag kunde svänga ihop en ugnspannkaka till barnens stora förtjusning!
Själv är jag ingen stor beundrare av pannkaka, men om man tänker lite på vad man serverar till, ja då kan det bli helt ok.
Pannkaka med sylt och grädde, det är efterrätt tycker jag. Inget man äter sig mätt på liksom. Tänker man att man ska ha protein, fett och kolhydrater i en måltid, ja då inser man ju ganska snabbt att något mer måste man ha till pannkakorna för att det ska bli en komplett måltid. Då är mitt absolut bästa tips att skippa sylt och grädde.

Och istället servera keso, bär, morötter och vitkål till. Då blir pannkakan helt plötsligt lite mer matig och man håller sig mätt och nöjd betydligt längre!
Sen är det ju helt underbart att laga mat med barn i köket. Isac ville så gärna hjälpa till att vispa smeten. Medan jag var borta vid ugnen och höll på hörde jag han säga ”en liten till baja, en liten till baja!” När jag kommer tillbaka till pannkakassmeten inser jag att han stått och smulat i äggskal i smeten!!! Det var bara att fiska upp det mesta och hoppas att det inte skulle knastra allt för mycket när skulle äta sen… 😉
Det finns säkert hundra olika varianter på ugnspannkaka. Man kan göra med lök och fläsk i, med korv eller som här, en helt vegetarisk och naturell variant!
Ugnspannkaka, ca 6 personer:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakassmeten och grädda i cirka 40-45 minuter.
Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna.
Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.
Vad säger du om pannkaka? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel

PS NI KOMMER VÄL IHÅG ATT RÖSTA PÅ MIG I FOLKETS VAL, MATBLOGGSPRISET!!????

4
4

Nu måste ni hjälpa mig!Igår vaknade jag upp till den härliga nyheten att jag är en av de 10 bloggar som är nominerade till folkets val i matbloggspriset. Och de helt tack vare er underbara läsare! Jag var helt enkelt en av de 10 bloggar som fått flest nomineringar, och det är ju för att ni valt att nominera mig! Så tusen tack för det!
Men det är ju liksom nu det hårda jobbet börjar, nu börjar nämligen den stora omröstningen! Och eftersom ni nominerat fram mig kanske någon av er också kan tänka sig att lägga en röst på mig?Det är superenkelt att rösta på den blogg du vill ska vinna. Vill du rösta på mig, gå in på den här länken och gilla bilden. Den bild(blogg) med flest gilla-markeringar vinner helt enkelt. Svårare än så är det inte. Men som sagt, jag behöver er hjälp för att vinna det här! Så in och gilla den här bilden på stört!
Ni har på er till 19 oktober kl 23.59 att rösta.
Jag skulle verkligen bli superglad om ni gick in och gillade just bilden på Linneas Skafferi <3

2
1