Pepparkakssmoothie

pepparkakssmoothie-2
Förra veckan la jag ut en bild på instagram där jag gjort en pepparkakssmoothie och ni var ju väldigt nyfikna på vad den innehöll. Och självklart ska jag dela med mig av det till er. Finns ju ingen anledning att sitta och hålla på sådana hemligheter. Eftersom jag gjorde detta till en frukostsmoothie så är det en nyttig variant. Om jag bara låter fantasin skena iväg med mig kan jag bara tänka mig hur gott det skulle bli om man mixade färdig pepparkaksdeg, lite glass och mjölk, En pepparkaksmilkshake liksom!! Dra mig baklänges så gott! Det får bli en annan dag tror jag, nu pratade vi ju om frukost här.
pepparkakssmoothie
Men min variant av pepparkakssmoothie är faktiskt riktigt mättande. Och smakar underbart ljuvligt. Hur bra är inte det?
Jag har experimenterat lite med den under helgen som var. Hur man liksom får till en riktigt krämig och god pepparkakssmoothie.
Och det jag kom fram till är att man behöver havregryn. Och dom måste blötläggas en stund, gärna över natten. Mixar man ner havregrynen precis som dom är i smoothien blir det små hårda bitar i som inte alls är goda. Får dom däremot blötläggas i havremjölk, då blir det andra bullar. Då fick jag till en perfekt krämig konsistens på den. Precis som man vill ha det!
Sen kom jag till kryddorna, de klassiska julkryddorna vi känner igen är ju först och främst kanel, men även ingefära, nejlika och kardemumma behövs för att få till den rätta känslan. Hur mycket av allt, tja, det är ju lite av en smaksak. Men jag gillar när det verkligen smakar jul. Sen tillsatte jag en gnutta vanilj också. Bara för att det är så himla gott!
 
Några av er kommenterade om att ni tyckte det blev för starkt med så mycket kryddor, minskar lite i receptet, men smaka er gärna fram för att få till den smak du gillar bäst 🙂
Pepparkakssmoothie 1 stort glas:
3/4 dl havregryn
1 dl havremjölk (att blötlägga i)
1 1/2-2 dl havremjölk
1 banan
2 tsk kanel
1/2  tsk ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald nejlika
1 knivsudd vaniljpulver
Blötlägg havregrynen i lite havremjölk, gärna över natten. Men bara 30 minuter gör skillnad.
Blanda sedan i mer mjölk, en banan och alla kryddor. Mixa ordentligt tills alla havregryn krossats. Späd ev med mer mjölk för att få till rätt konsistens. Jag gillar när den är åt det lite mer tjocka hållet.
Har du en skopa proteinpulver med vaniljsmak hemma är det säkert också supergott att ha i!
Ha upp i glas och pudra lite kanel på toppen, drick!
Hur gott som helst!
 
Hur känner ni? Är ni redo för fler recept med pepparkakssmak? Eller är det lite tidigt än?

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
7 år sedan

Å så gott 😍 Ska absolut göras 😊 Kram Annika

Lina
7 år sedan

Helt redo för pepparkakssmak! Nu med snön och allt så har julstämningen börjat infinna sig:)

Sarah
Sarah
7 år sedan

Alltid redo 😁

Pamela
Pamela
7 år sedan

Jag testadd det här receptet i kväll och ja tycker att det blev alldeles för starkt. Särskilt nejlikan gjorde det hela nästan beskt. Annars en trevlig idé, och jag tänker försöka på nytt i morgon med kryddmått i stället för teskedar.

Frida
Frida
7 år sedan

Gjorde precis din smoothie men undrar om det stämmer att du hade i totalt 5 tsk kryddor till ett glas? Ser nu att du i stycket innan har skrivit att kryddorna kan anpassas efter smak, men måste ändå dubbelkolla om du hade i så mycket kryddor. 😊 Tack för en bra och inspirerande blogg!

Carina
Carina
7 år sedan

Gärna fler nyttiga recept med julsmak! 😊Jag tänkte bl a göra pepparkaksbollar och saffransfrallor 😊

vegetarisk lasagne med keso och linser

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 värmande middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x