Lyxig ostbricka till påsk

Ostbricka med nötter, osttårta
Hej lördag och hej alla underbara läsare! Här skiner solen från en blå himmel och det känns riktigt fint med en ledig helg!
Hur har ni det?
 
Jag sitter för fullt och planerar inför alla påskrecept och tänkte därför börja dela med mig av en del redan nu. Så ni i god tid har möjlighet att själva inspireras och börja planera inför påskens alla festligheter. Att bygga olika ostbrickor är härligt. Med för det mesta räcker det ju gott och väl med några sorters ostar, lite frukt och kex. Men ibland känner man bara att det vore kul med det där lilla extra! Och kanske speciellt vid lite större högtider.
ostbricka med nötter
Bara en sådan sak som att  placera tre runda ostar på varandra och bygga en osttårta gör att allt känns betydligt mycket roligare och lite mer arbetat,, eller hur!?
På kvällens ostbricka hittar ni allt från ädelostfyllda dadlar, till kryddade nötter och vit chokladmousse med lemon kurd. Ett perfekt avslut på en riktigt härlig påskmiddag tycker jag!
ostbricka
 
Lyxig ostbricka till påsk:
Osttårta
Ädelostfyllda dadlar
Kryddade nötter
Frasiga smördegspinnar
Blodgrape, päron, vindruvor
Vit chokladmousse med lemon curd
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.
 
bilder:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

theWeeCloudberry
7 år sedan

Wow! nötterna och dadlarna låter farligt goda. Ska helt klart testas!

Bokstund
7 år sedan

Åh, det vattnas verkligen i munnen (om jag får använda en sådan uttjatad klyscha) när man tittar på bilderna här! Fantastiskt vacker blogg, och finns det ens något bättre än ost? Tack för tipsen!

Linda - Motherly
7 år sedan

Den där brickan ser ju helt magiskt god ut!! Inser nu att jag borde ätit innan jag läste din blogg 🙂

daimbiskvier i långpanna

Nästa inlägg

Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x