Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna

daimbiskvier i långpanna
Så är det dags för veckans fredagsfika! Och idag tänkte jag bjuda er på ännu ett fint recept på biskvier i långpanna. Nämligen chokladbiskvier  med Daim. Alltså gissa hur gott. En härlig seg-knaprig botten med len smörkräm smaksatt med Diam. Sen smält choklad toppad med Daim. Och bara för att de är så vackra strödde jag över ett gäng frystorkade granatäpplekärnor. Visst blev det fint!
Idag hade jag P4-Västmanland på besök i mitt kök och då passade jag på att baka den här godingen. Dom kommer hem till mig och vi bakar en gång i månaden. En himla mysig förmiddag med snack om bakning, tips som rör det vi bakar och bara en allmänt trevlig timme.
Daim är sådär perfekt att ha i biskvier tycker jag. Det ger en fin knaprighet och en supergod smak. Självklart går det ju att göra helt vanliga biskvier, men det är ju så himla smidigt att baka dom i långpanna!
 
biskvier med daim i långpanna
 
Så nu tycker jag att ni kan överraska vänner och kollegor med gott fika i morgon. Att baka biskvier är ju ett gäng moment, men när man gör det i långpanna tar det inte alls lika lång tid. Det man ska tänka på är att först måste bottnen svalna helt, för att smörkrämen inte ska smälta. Sen måste smörkrämen stelna helt (helst stå i frysen en stund så den är riktigt, riktigt kall), innan man brer över chokladen. Annars smälter smöret då också.
Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
3 msk kakao
2 dubbelDaim
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
Daim att dekorera med
 
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Fukta fingrarna med kallt vatten och tryck ut smeten med hjälp av fingertopparna. Det går allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15-20 minuter eller tills den får färg och inte är så kladdig. Låt svalna helt.
Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker och kakao riktigt fluffigt med en elvisp.  Krossa Daimen och blanda i den. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Dekorera med krossad Daim eller Daimkulor. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.
 
Perfekt att ta med till fredagsfikat
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Julia
Julia
7 år sedan

Hej! Skulle inte du kunna tipsa om vegansk fredagsfika någon gång? Passar ju även till laktosintoleranter 🙂

Marie
7 år sedan

Mums, och jag som just köpte en påse dajm på Ikea här i Atlanta. Måste prova, borde ju gå med små dajm med, bara mer jobb att ta av allt papper från de.

Hanna
Hanna
7 år sedan

Hej!
Receptet verkar supergott! Men vilken storlek på form använder du? Långpannor kan ju vara olika stora.

Ulrika
Ulrika
7 år sedan

Verkar otroligt gott! Ska göra detta till min mans födelsedag☺. Två ”dumma” frågor: Ska man inte vispa äggvitan något alls innan man blandar i mandelmassan till botten? Det står både mörk och mjölkchoklad. Blandar du ihop de när du smälter eller lägger du först på ett lager av den ena och sen ett lager av den andra? Tack för en inspirerande blogg!

Therese
Therese
6 år sedan

Hej!
Låter supersmarrigt! Måste baka denna, men undrar hur stor formen ska vara?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Therese
6 år sedan

Det ÄR supersmarrigt 🙂
Till de här använde jag en form på ca 25×35 cm. Något mindre än en vanlig långpanna alltså!

Jeanette
Jeanette
6 år sedan

Vad är det rosa som du garnerat med? Ser supermumsigt ut!

Nitan
Nitan
6 år sedan

Hej, skulle man kunna byta ut mandelmassan mot något annat? Vad i sådana fall?
Ser hursom riktigt smaskens ut.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Nitan
6 år sedan

Hmm jag vet inte riktigt, men om du googlar på mandelfria biskvier borde du nog hitta på något recept på bottnar att använda sig av!

trackback
5 år sedan

[…] Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna … […]

nyttig rocky road med mörk choklad nötter

Nästa inlägg

Nyttiga rocky road på mörk choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x