Chili sin carne i Crock Pot

chili sin carne vegetariskt i crock pot
Vissa dagar är man bara sugen på mat som klarar sig själv, inte kräver någon större ansträngning och äts ur en skål med sked. Dagar då regnet öser ner eller dagar man är lite för stressad och helst av allt avnjuter middagen i soffan framför en bra serie utan att behöva tala med en levande själ. Visst har man sådana dagar och visst finns det mat som passar otroligt bra vid tillfällen som dessa. Tillexempel chili sin carne, chili con carnes vegetariska vän. Alltså ni anar inte hur silkesmjuk och otroligt smakrikt den här rätten blir. Jag tillagade allt i min Crock Pot. Där fick den puttra på i massor med timmar. Eftersom värmen inte är så hög är det inget som kokar sönder, mer än de röda linserna. Men det gör inget. Dom vill vi ska kokas så de är så mjuka, mjuka att de bildar en oemotståndlig bas till den här grytan.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Visst kan man göra en klassisk chili hon carne av det här receptet. Allt du behöver göra är att slänga i några grytbitar kött som får koka med. Men jag tycker det är ett utmärkt vegetariskt alternativ. Visst, för att verkligen uppskatta ett recept som detta lär du nog gilla både bönor och linser. Men i en vanlig chili är det ju också en hel del bönor, så om du ens bemödat dig att läsa så här långt antar jag att du är helt ok med dessa livsmedel.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Det bästa med chili sin carne (och andra vegetariska grytor med för den delen) är att eftersom du inte får smaken av kött, ja då lär du väga upp det med andra kryddor och smaker. I det här receptet hittar ni allt från en gnutta kanel till kakao och chili. En helt perfekt kombo om ni frågar mig!
Chili sin carne:
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk kakao
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger eller rödvin
1 dl tomatpuré
3 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)
citron och färsk persilja
Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en stekpanna Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger/vin och tomatpuré.
Häll upp allt i din Crock Pot-gryta (eller tillaga allt från början i en vanlig gryta).
Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Sätt värmen på hög och timern på 6 timmar. Eller, koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.
Grytan kan med all säkerhet koka ett par timmar till om det skulle vara så.
När grytan kokat klart, preja över lite citron och ha i färsk, hackad persilja.
Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.
bild:Linnéa Seidel

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

trackback
7 år sedan

[…] och linser är den här mumsiga varianten på chili com carne, nämligen chili sin carne. Alltså chili utan kött. Den får koka länge, länge och bli […]

Kate
7 år sedan

Den ska jag pröva i min nya Crock pot!! Tack för tips…
Kram Kate

Lisa
Lisa
6 år sedan

Hej! Ska testa detta! Hur många personer är receptet till?

Ullis
4 år sedan

Chili sin carne var länge sedan. Tack för påminnelsen! Perfekt höstgryta.
Jag planerar alltid mat för en helvecka framåt. Den här veckan blir det bl.a. lax och potatis, vegolasagne och smörgåstårta.

recept på våfflor

Nästa inlägg

Våffeldagen 2017

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x