Vegetarisk böngryta i Crock Pot

vegetarisk böngryta i crock pot
Söndag förmiddag och här skiner solen. Strax ska jag ta med hunden ut på en härlig promenad medan resten av familjen åker iväg på andra äventyr under dagen.
Idag är en sådan här dag som är som gjorda för ett enkelt långkok. Då brukar jag ta fram min Crock Pot och slänga i massa godsaker. Sedan när vi alla är klara med dagens aktiviteter kan vi komma hem och maten är färdiglagad. Det är så himla smidigt tycker jag. Just idag tipsar jag om en vegetarisk böngryta. Perfekt söndagsmat då du enkelt kan göra extra mycket så du får matlådor till veckan.
Nu kan man ju långlaga mat utan att ha en Crock Pot eller annan släkokare också, men då måste man ju vara hemma och passa lite på maten.
Jag får en del frågor om vilken Crock Pot jag använder. Just nu har jag den här modellen, en Crock-Pot 6,0L DuraCeramic – Timer. Den är nog min favorit av de modeller jag testat då du kan använda grytan även på spisen. Du bryner därför kött eller lök direkt i grytan. Himla fiffigt!
vegetarisk böngryta i crock pot
 
Min vegetariska böngryta är en himla bra grund att använda sig av. För ena dagen kan du äta den som den är, får man över kan man frysa in eller göra matlådor av det. Äter du inte helt vegetariskt kan du andra dagar ha i lite kyckling eller bitar av kött, så har du en helt ny rätt! Fiffigt va?
 
När jag gjorde den här grytan var det lite av ett man tager vad man haver. Det fanns selleri, olika sorters bönor, lök, krossade tomater, morötter och lite färska örter hemma. Det är en helt perfekt grund för en lyckad böngryta!
Vegetarisk böngryta:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja
 
Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong. Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja.
Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka.
Servera med råris, sallad och ett gott bröd.
 
Perfekt söndagsmat!
 
Inlägget innehåller adlinks
 

14
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] härlig böngryta som jag slängt i lite av vad som fanns hemma. Morötter, selleri, bönor, linser och […]

Klara Soma
Klara Soma
6 år sedan

Hej! Är bönorna redan färdigkokta innan du läger i crockpoten? har du tips om man vill använda okokta?

Nästa inlägg

Fredagssvep

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x