Vegetarisk böngryta i Crock Pot

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Söndag förmiddag och här skiner solen. Strax ska jag ta med hunden ut på en härlig promenad medan resten av familjen åker iväg på andra äventyr under dagen.
Idag är en sådan här dag som är som gjorda för ett enkelt långkok. Då brukar jag ta fram min Crock Pot och slänga i massa godsaker. Sedan när vi alla är klara med dagens aktiviteter kan vi komma hem och maten är färdiglagad. Det är så himla smidigt tycker jag. Just idag tipsar jag om en vegetarisk böngryta. Perfekt söndagsmat då du enkelt kan göra extra mycket så du får matlådor till veckan.
Nu kan man ju långlaga mat utan att ha en Crock Pot eller annan släkokare också, men då måste man ju vara hemma och passa lite på maten.
Jag får en del frågor om vilken Crock Pot jag använder. Just nu har jag den här modellen, en Crock-Pot 6,0L DuraCeramic – Timer. Den är nog min favorit av de modeller jag testat då du kan använda grytan även på spisen. Du bryner därför kött eller lök direkt i grytan. Himla fiffigt!


Photographer: Sebastian Niemi CaMin vegetariska böngryta är en himla bra grund att använda sig av. För ena dagen kan du äta den som den är, får man över kan man frysa in eller göra matlådor av det. Äter du inte helt vegetariskt kan du andra dagar ha i lite kyckling eller bitar av kött, så har du en helt ny rätt! Fiffigt va?

När jag gjorde den här grytan var det lite av ett man tager vad man haver. Det fanns selleri, olika sorters bönor, lök, krossade tomater, morötter och lite färska örter hemma. Det är en helt perfekt grund för en lyckad böngryta!
Vegetarisk böngryta:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja

Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong.

Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja.
Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka.
Servera med råris, sallad och ett gott bröd.

Perfekt söndagsmat!

Inlägget innehåller adlinks

2
14

Fredagssvep

Hej ljuva fredag!
Idag tycker jag det känns passande med ett litet fredagssvep. Ett litet axplock av vad som rör sig i mina kanaler just nu. Vad jag spanat in under veckan. Först ut är det här med köksmaskiner. Jag har en klarröd Kenwood som står hemma i mitt kök. Men efter många års trogen tjänst börjar den kännas lite trött och motorn arbetar oroväckande hårt. Så jag måste nog tyvärr inse att det är dags att se sig om efter en ny. Men vilken ska man välja? En klassisk KitchenAidi en riktigt tjusig färg? Kanske turkos eller den mintgröna på bilden? Båda skulle göra sig otroligt fint i mitt gråa kök. Eller en stilren från Electrolux? Valen är svåra, men snart måste nog ett beslut fattas. Kanske kan ni hjälpa mig i detta svåra beslut. Vad tycker ni?


Det är dags att uppdatera vardagsrummet. Ovanför vår tv vill jag byta ut de tavlor vi har mot något nytt. Det svåra är ju bara att hitta på vad. Hos Scandinavian Prints har jag hittat flera bilder jag verkligen gillar. Nu ska jag bara välja vilka det blir. Med koden spring får du nu 15% rabatt, vilket verkar otroligt dumt att inte utnyttja!
De vackra bilderna har våra vänner Robert & Pia tagit på sina resor jorden runt. Jag älskar verkligen deras ögonblicksbilder och bilder med mycket känsla i 🙂


Nu är det dags att ta tag i den där frukostrutinen igen. Vrålhungrig kommer jag till jobbet och äter inte frukost förrän kl 9. Och då blir det massa smörgåsar. Nej, ordning på torpet måste det bli. Snarast!
Blev därför så glad när jag snubblade över Hannas sjukt goda chiasmoothie. Chiaoudding och smoothie i ett. Hur fiffigt? Nästa vecka blir det jag som får skärpa till mig och antingen äta frukost hemma eller ta med till jobbet! Det finns ju så mycket god frukost man kan förbereda kvällen innan!


Photographer: Sebastian Niemi Ca


I helgen fyller min morfar 80 år, så idag blir det till att baka tårta på löpande band. Vi tänkte först beställa tårtor. Men sen kom jag på att vi ju kunde baka tårtan på bilden. Hos oss heter den Gudruntårta, för mormors syster Gudrun brukade baka den. Hos andra kan den heta Herrgårdstårta eller kanske Pinocciotårta. Kärt barn har många namn sägs det. Och den här tårtan är verkligen mig kär. Ska den räcka till många brukar jag baka den i långpanna. Då kan du göra den riktigt, riktigt stor genom att lägga två hela bottnar på varandra. Eller så gör du en halvstor tårta genom att grädda en långpanna och sedan dela den i två. Eller som på bilden här, när du inte vill ha så stor tårta. Då gräddade jag den i två springformar istället. Det blev otroligt fint, för att inte tala om hur gott det smakade! Kanske är det här min favorittårta om jag tänker efter!

Den senaste tiden har jag smått förälskat mig i linnedukar. Jag har en blå/grå hemma som är så snygg i mitt kök. Men känner att jag skulle behöva komplettera med flera nyanser. Och de här dukarna från Himla har bara så fina färger. Det är helt klart ett måste att köpa några nya i vår!
Nu önskar jag er en riktigt härlig fredag, med god mat och massa mys med familj och vänner. Så hörs vi av under helgen!
inlägget innehåller adlinks

5
2

Enkel rabarberkaka- FREDAGSFIKA

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Hej i vårsolen! Den här veckan har ju faktiskt bjudit på skapligt väder här hos oss. Igår var vi ute nästan hela dagen och som resultat av det fick jag ett helt gäng nya fräknar på näsan. Det är nog kanske det bästa vårtecknet jag vet.
Det och när rabarbern börjat titta upp ur jorden! Igår var jag och kollade läget hos mina två rabarberplantor i trädgården. Sakta, sakta arbetar de sig upp ur den kalla jorden. Men om solen värmer under ett par veckor nu kommer vi nog snart kunna skörda de första, riktigt späda rabarberstjälkarna!. I matbutiken finns sedan ett par veckor tillbaka fina rabarber att köpa i bunt. Jag själv har lite svårt att köpa rabarber, eftersom jag vet att jag kommer få mer än vad jag klarar av att ta hand om i sommar.

Men jag brukar faktiskt passa på att frysa in en del av årets skörd. Då kan man enkelt ta fram en påse med rabarber när längtan efter rabarberpaj blir allt för stor. Eller längtan efter den här rabarberkakan. Kanske är det här min absoluta favoritkaka här i världen. Från början är det en äppelkaka som Sebastians gamelmormor brukade göra.

Men jag har provat att byta ut äpplen mot allt från inlagda päronhalvor till hallon och som här, rabarber. Så enkel och så otroligt god. Perfekt till veckans FREDAGSFIKA! För tro det eller ej, det är redan fredag i morgon och nog vore det fint att kunna bjuda kollegor och familj på en riktigt vårig och enkel rabarberkaka.

Rabarberkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en pajform med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel
inlägget innehåller adlinks

1
3