ANNONS

Citronkaka med vallmo

citronkaka med vallmo
I samarbete med KitchenAid
Det är något alldeles speciellt med nygräddad sockerkaka, ni vet när man får skära en skiva av en fortfarande varm sockerkaka och ta en kopp kaffe till. Den här underbara sockerkakan fick bli en citron och vallmokaka. En helt ljuvlig kombination om ni frågar mig!
Det finns otaliga varianter på just sockerkaka, men den här gången ville jag ha en lite tyngre, saftigare kaka. Därför tillsatte jag lite tjock yoghurt i smeten. Och min citron och vallmokaka blev precis så där tung och saftig som jag ville ha den!
kitchenaid-mini
När jag bakade min härliga kaka fick jag möjlighet att testa min senaste köksmaskin. En KitchenAid-Mini. Fast så liten är den inte. Den var faktiskt helt perfekt att baka en omgång sockerkaka i!
Den är 20% mindre än en klassisk KitchenAid och hela 25% lättare fast ändå lika kraftfull som originalet!
Jag upplever den dessutom som betydligt mycket tystare än de större varianterna jag testat tidigare och det är verkligen ett stort plus!
Eftersom KitchenAid Mini är så liten och smidig är den perfekt att plocka med på semestern till sommarstugan eller kanske i husvagnen. Den tar inte speciellt stor plats och är inte alls så tung och otymplig.
citronkaka med vallmo
Jag älskar att ha något lite oväntat i när jag bakar. Just vallmofrön är något vi inte använder så mycket här i Sverige, kanske är det vanligast att toppa någon kaka med? Men vallmofrön innehåller både magnesium och zink, så varför inte strö lite på filen till nästa frukost?
Vallmofröna sväller lite och jag får för mig att de hjälper till att ge sockerkakan den där extra saftiga känslan. Sen tycker jag det är lite fint med de blå/svarta prickarna i kakan. Det blir garanterat ett samtalsämne runt fikabordet!
citronkaka med vallmo
Dag 1 var kakan otroligt god att äta precis som den var. Med ett glas mjölk eller en kopp kaffe. Varm och saftig citronkaka. Då behövs inga tillbehör. Men får man en bit över, eller bara vill göra allt lite lyxigare, ja då skulle jag servera en klick lättvispad grädde och jordgubbar till. Vilken sommardessert!! Så enkelt men så gott!
kitchenaid-mini
KitchenAid-Mini finns i 6 härliga färger. Jag har under många år haft en röd, så kände att det var ganska skönt att få upp en svart och lite neutral köksmaskin på bänken. KitchenAid-Mini är anpassad för det lite mindre hushållet och det är faktiskt första gången som dom lanserar en ny köksmaskin sedan originalet kom 1919!
Det jag verkligen gillar med den lite mindre skålen är att det går betydligt mycket fortare att vispa tex ägg och socker sådär riktigt vitt och pösigt i den. Det gick även superfort att vispa grädde. På bara en liten stund fick jag tjock och fluffig grädde, precis som man vill ha det!
Jag tycker om att den exakt ser ut och fungerar precis som en klassisk KitchenAid, men den tar inte alls lika stor plats, varken maskinen eller tillbehören, dom är så mycket smidigare att diska i diskmaskinen!
Jag ser verkligen fram emot alla timmar jag och min nya KitchenAid-Mini kommer få tillbringa tillsammans i köket här framöver!
citronkaka med vallmo
 
Citronkaka med vallmo:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smör
1 dl fet yoghurt
2-3 msk citronsaft
2 msk vallmofrön
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med yoghurt, citron och vallmo.
Rör samman vetemjöl och bakpulver, vänd försiktigt i det i äggsmeten. Rör, inte vispa tills alla ingredienser blandats.
Smörj och bröa en sockerkaksform och ha i smeten. Jag bröade min form med pankoströbröd, det blev supergott och bra!
Grädda i 175 °C i cirka 30 minuter. Prova med sticka så kakan inte är kladdig. Låt svalna något innan du vänder upp på ett fat. Skär i tjocka skivor och ät som den är, eller servera med lättvispad grädde och färska jordgubbar.
 
Sen måste jag få berätta att jag har fått två nya bloggkollegor! Och de är inga mindre än systrarna Eisenman! Som jag lusläst deras bakböcker genom åren och nu är vi kollegor! Jag vet att dom också fått möjlighet att testa den här fina köksmaskinen, så jag tycker ni ska kika in till dom och se vad dom bakat för gott!!

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
glutenfria zucchiniplättar med fetaost

Nästa inlägg

Veckans mat- vegetariska veckan

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x