Lax på muurikka

lax på muurikka
Den absolut godaste maten är sällan de välplanerade middagarna man har klurat på i flera veckor. Nej oftast blir maten som allra bäst när man spontant bestämmer att man ska äta middag tillsammans. Man kollar igenom vad som fins i kyl och skafferi och gemensamt får man ihop till en middag. Så var det i helgen. Då blev det lax på muurikka hemma hos oss.
Mina föräldrar var här och hjälpte till med att plantera tre fruktträd som vi fick i bröllopspresent. När arbetet var klart var vi alla vrålhungriga. Och med gemensamma krafter fick vi ihop en ovanligt god och sen sommarlunch.
Vi har en stor muurikka som vi allt för sällan använder. Sebastian brukar muttra något om att den bara används till att steka korv på när vi är många. Och det är nog tyvärr sant. Vi måste bli bättre på att använda den!
Men när vi nu var ett helt gäng tänkte jag att muurikkan kom väl till pass att laga mat på!
lax på muurikka
Att steka mat på muurrikkan blir som att använda en gjutjärnsgryta eller stekpanna ungefär. Med ett par bitar fin fisk, goda kryddor och en rejäl klick smör så är det inte svårt att tillaga en delikat middag!
Jag tror inte fisken låg på mer än någon minut per sida, det är lätt att få upp rejäl värme. Vi stekte både laxfiléer och torskrygg. Till det helt vanlig kokt färskpotatis, sallad och en enkel kall sås, Ett par citroner fick åka med i stekfatet och bli sådär härlig söta. Så gott att pressa över maten sen. Vi åt tills allas magar stod i fyra hörn och precis all mat var uppäten. Ett bra betyg!
 
Fisk på muurikka:
4 laxfiléer
4 torskfiléer
1 msk buljongpulver
salt
olja smaksatt med citron
smör
2 citroner
Lägg upp fisken på ett fat, krydda med buljong och salt. Ringla över lite olja. Gnid in allt i fisken och låt stå en liten stund.
Hetta upp muurikkan och ha i en rejäl klick smör. Stek fisken, ett par minuter per sida. Stek den inte för länge, då blir fisken torr och tråkig.
Låt ett par citronen steka med. Lägg snittytan nedåt och stek tills de börjat bli mörka.
 
Har man ingen muurikka går det självklart bra att grilla fisken eller steka den i en gjutjärnspanna på spisen.
Sommarmat när den är som allra, allra bäst <3
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Renate
6 år sedan

Det såg riktig yummy ut!

Helen
6 år sedan

Mmm så gott! Måste testa både dinnpotatis och nutelkadippen, passar bra nu när vi är ute med båten♡ Tack för inspirationen och fin blogg du har. Kram

Nästa inlägg

Frukostsmoothie till barnen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x