Citronrutor

citronrutor
Sötsyrliga citronrutor. Perfekt på kalaset eller till kaffet en fin fredag, bara för att det just är fredag!
De här citronrutorna bakade jag för någon vecka sedan, Botten är en spröd mördegsbotten som du sedan toppar med en härlig citronfyllning. Kakorna bakas enkelt i långpanna eller annan fyrkantig ugnsform.
För att få fin höjd på citronrutorna rekommenderar jag att man använder en mindre långpanna eller form. Ca 25×25 cm är ganska lagom. Eller så dubblar man helt enkelt receptet och gör i en större form. Det går också!
 
Det här receptet har jag haft nedklottrat sedan länge och jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Dock har det har liksom inte blivit läge att testa. Men jag och barnen bakade dom tillsammans en regnig dag på sommarlovet. Perfekt sysselsättning fö både barnen och mamman!
citronrutor
Igår kom vi hem från underbara Kroatien. Vi har haft så otroligt varmt och fint. Men idag skiner solen från en klarblå himmel även här hemma i Sverige.
Väskorna plockades upp igår och idag är det bara att packa om. Barnen ska till mina föräldrar och jag och Sebastian åker till Stockholm på bröllopsfest. Härligt med en hotellnatt och lite god frukost i morgon bitti. Sen drar pojkarnas sista sommarlovsvecka igång och jag tänkte smygstarta jobbet lite mer. Semestern i Kroatien var verkligen en rejäl omstart och jag är så sugen på att starta igång med allt nu efter semestern!
Men, nu till receptet. Jag tog 2/3 citron och 1/3 lime. Bara för att jag gillar hur det bryter lite fint mot varandra. Men det är ju helt en smaksak 🙂
 
Citronrutor:
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör
1 msk iskallt vatten
fyllning:
3 ägg
2 dl socker
3 msk  vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl citronsaft (byt gärna ut en del mot lime)
Blanda hastigt ihop vetemjöl, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet. Blanda inte för länge, då får du en seg botten. Du bil att den ska vara spröd och fluffig,
Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 15 minuter eller tills den börjar få färg i 175 °C.
Blanda ihop ägg, socker, vetemjöl och vanilj till fyllningen. Detta ska inte vispar fluffigt utan bara lätt blandas ihop. Tillsätt citronsaften. Häll över den förgräddade degen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan stannat men fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt, gärna i kylen över natten. Det är då mycket enklare att skära fina rutor av citronkakan.
Pudra florsocker över, skär i rutor och servera som den är eller med en kula god vaniljglass!
 
Jag dekorerade mina citronrutor med lite torkade rosenblad. Blev en fin kontrast mot allt det citrongula!

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susanne
Susanne
6 år sedan

Hej Linnea! Hur stor form använder du?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Susanne
6 år sedan

Jag använde en form som var ca 20×20, eller om den är 25×25. Mins inte exakt nu. Men i den storleken ungefär 🙂

trackback
5 år sedan

[…] Citronrutor – Linnéas Skafferi […]

o´boybollar chokladbollar med o´boy

Nästa inlägg

O´boybollar- chokladbollar med O´boy

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x