Nutellabullar

vetebullar med nutellafylling

Idag har vi tillbringat förmiddagen i köket här hemma. Vi har bakat. Och inte vad som helst, nej vi har bakat nutellabullar.

Gissa hur gott?! Fluffiga, nybakade vetebullar med krämig nutellafyllning. Som pricken över i är de penslade i smör och doppade i socker. Behöver jag säga att de var goda?


vetebullar med nutellafylling
När jag bakar vetebullar gör jag i stort sett alltid kalljästa bullar. Det är så otroligt smidigt att sätta bulldegen kvällen innan och sedan kan man i lugn och ro baka ut bullarna dagen efter. Jag använder alltid helt vanliga vetebrödsrecept, man kan ta en mindre mängd jäst om man vill då det jäser på ändå.  Men byter ut den varma degvätskan mot kall. Sedan får degen stå och jäsa på ett svalt ställe under natten.
På morgonen ställer jag bara fram degen och låter den stå lite varmare en timme eller så innan den ska bakas ut. Hur smidigt som helst!
vetebullar med nutellafylling
Isac fyller 3 år om några veckor här. Och frågar man honom vad han önskar sig så svarar han rätt och slätt chokladbullar. Och tårta. Varken mer eller mindre. Jag kan bara gissa att han inte riktigt förstått att man även kan önska sig leksaker..
Men eftersom den lilla pojken önskat sig chokladbullar lär hans mamma då ta och baka det. Jag aldrig använt nutella som fyllning i bullar så jag var tvungen att göra en testomgång. Och jag tror allt de fick godkänt av de som hunnit testa 🙂 Så det blir att baka en omgång till här om någon vecka. vetebullar med nutellafylling
De här nutellabullarna valde jag att grädda helt openslade. När de sedan var nygräddade penslade jag dom med smält smör och doppade dom sedan i strösocker.
Har man tänkt att frysa in bullarna blir det allra bäst om man fryser in dom utan penslat smör och socker. När man sedan tinar bullarna i ugnen är det bara att pensla och doppa. Då känns dom helt som nygräddade. Fiffigt va?!
 
vetebullar med nutellafylling
 
Nutellabullar, ca 45 st:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
125 g mjukt smör
ca 15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
fyllning:
125 g mjukt smör
2 dl Nutella
smör och strösocker till pensling
 
Smula ned jästen i en bunke. Slå på lite av mjölken och lös upp jästen däri. Tillsätt resterande mängt mjölk, ägg, socker och smör. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, ha sist i saltet. Arbeta degen i maskin eller med degkrokarna på elvispen i cirka 7 minuter.
Låt degen jäsa i minst 2 timmar, eller längre om den står svalt. Jag täcker alltid min degbunke med plastfolie istället för handduk.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i två lika stora bitar. Arbeta snabbt igenom dom. Kavla ut ena degbiten till en ca 25 x 45 cm stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen. Vik rektangeln dubbel och skär den i drygt 1 cm breda remsor. Tvinna till fina bullar och låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter. Upprepa med resterande deg. Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg. Ska alla ätas direkt, pensla med smält smör och doppa i strösocker. Frys annars in bullarna. Tina dom försiktigt i ugnen och pensla sedan i smör och doppa i socker!
 
 

17
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kokerskan Ruts Barnbarn
6 år sedan

Vad lustigt, jag bakade också Nutellabullar idag för första gången. De blev inte fullt lika stiliga som dina (jag skyller på att det var många små kockar som skulle vara med 🙂 ) men väldans goda!

Barbro
Barbro
6 år sedan

Skrev en kommentar igår men undrar vart den tog vägen?
Ha en bra kväll.

Annie
Annie
6 år sedan

Hej Linnea! Tack för en fantastisk blogg! Jag har en fråga om mjölken och smöret i detta receptet, ska man värma mjölken innan man slår den över jästen? Och ska man ha rumsvarmt smör i bitar så att säga? Eller är det bättre att smälta smöret och blanda med mjölken till 37C° som när man bakar bröd?
Tack för svar! 🌼

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Annie
6 år sedan

Hej, Jag använder alltid kall degvätska och låter det bara jäsa lite längre. Smöret går bäst in i degen om det är rumstempererat. Det behöver inte smältas 🙂

klassisk köttfärsås med pasta

Nästa inlägg

Tips för att underlätta matlagningen efter semestern

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x