Nutellabullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Idag har vi tillbringat förmiddagen i köket här hemma. Vi har bakat. Och inte vad som helst, nej vi har bakat nutellabullar.

Gissa hur gott?! Fluffiga, nybakade vetebullar med krämig nutellafyllning. Som pricken över i är de penslade i smör och doppade i socker. Behöver jag säga att de var goda?


Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag bakar vetebullar gör jag i stort sett alltid kalljästa bullar. Det är så otroligt smidigt att sätta bulldegen kvällen innan och sedan kan man i lugn och ro baka ut bullarna dagen efter. Jag använder alltid helt vanliga vetebrödsrecept, man kan ta en mindre mängd jäst om man vill då det jäser på ändå.  Men byter ut den varma degvätskan mot kall. Sedan får degen stå och jäsa på ett svalt ställe under natten.
På morgonen ställer jag bara fram degen och låter den stå lite varmare en timme eller så innan den ska bakas ut. Hur smidigt som helst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Isac fyller 3 år om några veckor här. Och frågar man honom vad han önskar sig så svarar han rätt och slätt chokladbullar. Och tårta. Varken mer eller mindre. Jag kan bara gissa att han inte riktigt förstått att man även kan önska sig leksaker..
Men eftersom den lilla pojken önskat sig chokladbullar lär hans mamma då ta och baka det. Jag aldrig använt nutella som fyllning i bullar så jag var tvungen att göra en testomgång. Och jag tror allt de fick godkänt av de som hunnit testa 🙂 Så det blir att baka en omgång till här om någon vecka.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


De här nutellabullarna valde jag att grädda helt openslade. När de sedan var nygräddade penslade jag dom med smält smör och doppade dom sedan i strösocker.
Har man tänkt att frysa in bullarna blir det allra bäst om man fryser in dom utan penslat smör och socker. När man sedan tinar bullarna i ugnen är det bara att pensla och doppa. Då känns dom helt som nygräddade. Fiffigt va?!

Photographer: Sebastian Niemi CaNutellabullar, ca 45 st:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
125 g mjukt smör
ca 15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
fyllning:
125 g mjukt smör
2 dl Nutella
smör och strösocker till pensling

Smula ned jästen i en bunke. Slå på lite av mjölken och lös upp jästen däri. Tillsätt resterande mängt mjölk, ägg, socker och smör. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, ha sist i saltet. Arbeta degen i maskin eller med degkrokarna på elvispen i cirka 7 minuter.
Låt degen jäsa i minst 2 timmar, eller längre om den står svalt. Jag täcker alltid min degbunke med plastfolie istället för handduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i två lika stora bitar. Arbeta snabbt igenom dom. Kavla ut ena degbiten till en ca 25 x 45 cm stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen. Vik rektangeln dubbel och skär den i drygt 1 cm breda remsor. Tvinna till fina bullar och låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter. Upprepa med resterande deg. Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg. Ska alla ätas direkt, pensla med smält smör och doppa i strösocker. Frys annars in bullarna. Tina dom försiktigt i ugnen och pensla sedan i smör och doppa i socker!

4
17

Tips för att underlätta matlagningen efter semestern

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Nästa vecka börjar alla skolor igen och de allra flesta är tillbaka på jobbet efter sommarsemestern. Lata semesterdagar där man lätt kommer utan men lite enklare matlagning är nu över. Istället drar arbete, skola och fritditsaktiviteter igång. Barnen kommer hem dödshungriga efter träningen, partnern måste snabbt få i sig middag innan det ska skjutsas och hämtas.
Det kan låta jobbigt. Det kan låta dötrist. Men jag måste säga att jag ändå gillar det. Jag älskar vardagen. Den strukturerade som följer ett mönster. För då kan jag njuta så av att det blir lite som det blir under lediga dagar. Men hur gör man  för att komma in i rätt rutiner kring maten igen efter semestern? Hur underlättar man matlagningen efter ledigheten?
Jag har satt ihop en liten lista med tips och råd för hur du enklare löser pusslet med att få till vardagsmaten, utan att hamna i färdiga köttbullar och makaroner-fällan som man lätt gör utan en plan.

 • Gör en veckoplanering av veckans middagar. Du behöver inte bestämma att fisk ska ätas på tisdag. Radda bara upp de maträtter ni vill äta under veckan och håll er till dom.
 • Storhandla!
 • När ni gjort en planering inför veckans mat, storhandla och köp hem allt ni behöver. Det tar massor av tid att ”bara springa in på Ica efter jobbet”. Lägg den tiden på matlagningen istället!
 • Planera maten tillsammans. Fråga vad resten av familjen är sugna på under veckan. Och om du orkar, stäm gärna av med vad barnen äter i skolan/förskolan så det inte krockar.
 • Testa att prenumerera på en passande matkasse ett par veckor. Ni kommer inte att gilla allt, men garanterat få med er ett par nya favoriträtter ni kan variera emellan.
 • Gillar du inte matkasse-idén? Bestäm då att ni ska prova minst 1 nytt recept i veckan under ett par månader. Tricket är att ha så många bra vardagsrecept på lager som möjligt. Då blir matlagningen i vardagen garanterat lättare.
 • Var förberedd. Laga gärna ett extra mål under helgen om du är ledig. Frys in och ta fram när det krisar rejält, eller ät senare under veckan bara.
 • Gör mycket mat ena dagen, som senare i veckan kan förvandlas till något annat.
 • Koka tillexempel mycket potatis på måndagen. Det som blir över kan du snabbt steka på senare i veckan eller köra i ugnen en stund med lite olja och kryddor. Eller den här
 • köttfärssoppan
 • . Ät den som soppa på måndagen och koka pasta till den och ät som köttfärsås på onsdagen.
 • Ta dig tiden att leta efter inspiration och nya recept. Sätt dig ner och kolla igenom ett gäng matbloggar, matsidor eller mattidningar. Hittar jag något intressant recept i reklam, broschyrer eller tidningar tar jag alltid en bild på det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

 • Bjud bort er! Absolut enklaste sättet att slippa laga mat är att äta hos någon annan. Dessutom blir det billigt 🙂 Och har du tur kan du få med dig ett nytt spännande recept att laga hemma!
 • Kolla igenom din barndoms favoriter. Vi är snabba på att döma ut 70, 80 och 90-talsmat som trist och inte alls så inspirerande. Men alltså har ni ätit flygande Jacob på sista tiden? Det är ju hur gott som helst! Allt behöver inte vara nytänk och modernt. Många av våra kära klassiker är riktigt familjevänliga och goda!
 • Rester är också mat. Väldigt bra mat faktiskt. Och alla behöver inte äta samma sak till middag. Plocka fram de rester som finns, komplettera eventuellt om det fattas något för att få till en hel måltid och vips har du middag utan att du behövt anstränga dig särskilt mycket. Dessutom är det bra för miljön och plånboken.
 • Ät tillsammans med andra. Gillar du inte att bjuda bort dig helt till andra en tisdag? Bestäm då tillsammans med vänner eller familj att ni gör ett litet vardagsknytis med vad som finns i kyl, frys och skafferi. Det blir garanterat succé! Och antagligen får ni ihop mer mat än ni klarar av att äta upp!


Mina kära kollegor här på Loppi är ju också experter på området vardagsliv. Många av dom har gjort riktigt bra listor för att få vardagen att fungera lite lättare nu efter semestern. Filippa har gjort en bra lista ni kan läsa här!

Har du några bra tips inför hösten? Hur gör du för att matlagningen ska gå smidigare? Tipsa gärna så uppdaterar jag listan!

0
4

5 recept att längta till-veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Halvvägs genom augusti och sommaren som aldrig riktigt kom drar snart sina sista andetag. Och ska jag vara helt ärlig- ja då längtar jag lite efter värmande grytor och soppor. Precis som jag på våren känner hur kroppen skriker efter lätta sallader. Efter någon månad längtar man efter något annat. Och med tanke på att det skulle kunna vara riktig högsommar just nu, men det inte blev varmare än 14 (!!!!!!!) grader igår, ja då är det inte konstigt att man längtar efter en värmande middag. Det finns så mycket god mat att det är svårt att välja bara fem recept som jag längtar lite till. Men idag listar jag de fem recept både ni och jag gillar allra bäst! Mat som antingen kräver liten insats eller sköter sig själv i ugnen eller på spisen. Perfekt då många börjar arbeta efter sommarsemestern den här veckan.
Först ut är det här helt makalöst goda receptet på vegetarisk lasagne med halloumi, spenat och solroskärnor. Har ni inte provat än, så skriv upp detta recept inför höstens ”måste prova-recept”. OK?


Photographer: Sebastian Niemi Ca


En storfavorit hos mig och många av er läsare. En enkel kycklingryta som du snabbt lagar och passar alla dagar i veckan.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Gulasch, här kokad på låg värme i massor av timmar i min Crock Pot. Alla smaker hinner utvecklas och det blir makalöst gott! Jag lovar 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Linssoppa med kokosmjölk, passar lika bra att äta kall en varm sommardag som varm en lite kyligare dag. Enkelt, gott och billigt. Perfekt vardagsmat!


Kycklinpanna med svamp och färskost är en annan riktig favorit här hemma som man enkelt kan variera. Precis som övriga recept den här veckan är det en maträtt man kan längta lite efter så här när sommaren närmar sig sitt slut.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Stressigt efter första arbetsveckan? Testa att göra en hastkaka. Som de klassiska hastbullarna fast här har jag gjort dom i en stor form istället. Smakar kanelbullar fast de går superfort att baka!
Nu packar vi väskorna och åker till Leksands Sommarland över dagen. Vi pressar ut de sista ur sommarlovet innan skola och förskola drar igång nästa vecka. Jag tror vi alla längtar lite faktiskt 🙂 Ha en härlig start på veckan alla fina läsare <3

1
1