Tips för att underlätta matlagningen efter semestern

klassisk köttfärsås med pasta

Nästa vecka börjar alla skolor igen och de allra flesta är tillbaka på jobbet efter sommarsemestern. Lata semesterdagar där man lätt kommer utan men lite enklare matlagning är nu över. Istället drar arbete, skola och fritditsaktiviteter igång. Barnen kommer hem dödshungriga efter träningen, partnern måste snabbt få i sig middag innan det ska skjutsas och hämtas.
Det kan låta jobbigt. Det kan låta dötrist. Men jag måste säga att jag ändå gillar det. Jag älskar vardagen. Den strukturerade som följer ett mönster. För då kan jag njuta så av att det blir lite som det blir under lediga dagar. Men hur gör man  för att komma in i rätt rutiner kring maten igen efter semestern? Hur underlättar man matlagningen efter ledigheten?
Jag har satt ihop en liten lista med tips och råd för hur du enklare löser pusslet med att få till vardagsmaten, utan att hamna i färdiga köttbullar och makaroner-fällan som man lätt gör utan en plan.
 

 • Gör en veckoplanering av veckans middagar. Du behöver inte bestämma att fisk ska ätas på tisdag. Radda bara upp de maträtter ni vill äta under veckan och håll er till dom.
 • Storhandla! När ni gjort en planering inför veckans mat, storhandla och köp hem allt ni behöver. Det tar massor av tid att ”bara springa in på Ica efter jobbet”. Lägg den tiden på matlagningen istället!
 • Planera maten tillsammans. Fråga vad resten av familjen är sugna på under veckan. Och om du orkar, stäm gärna av med vad barnen äter i skolan/förskolan så det inte krockar.
 • Testa att prenumerera på en passande matkasse ett par veckor. Ni kommer inte att gilla allt, men garanterat få med er ett par nya favoriträtter ni kan variera emellan.lax i ugn
 • Gillar du inte matkasse-idén? Bestäm då att ni ska prova minst 1 nytt recept i veckan under ett par månader. Tricket är att ha så många bra vardagsrecept på lager som möjligt. Då blir matlagningen i vardagen garanterat lättare.
 • Var förberedd. Laga gärna ett extra mål under helgen om du är ledig. Frys in och ta fram när det krisar rejält, eller ät senare under veckan bara.
 • Gör mycket mat ena dagen, som senare i veckan kan förvandlas till något annat. Koka tillexempel mycket potatis på måndagen. Det som blir över kan du snabbt steka på senare i veckan eller köra i ugnen en stund med lite olja och kryddor. Eller den här köttfärssoppan. Ät den som soppa på måndagen och koka pasta till den och ät som köttfärsås på onsdagen.
 • Ta dig tiden att leta efter inspiration och nya recept. Sätt dig ner och kolla igenom ett gäng matbloggar, matsidor eller mattidningar. Hittar jag något intressant recept i reklam, broschyrer eller tidningar tar jag alltid en bild på det.
  enkel potatissallad
 • Bjud bort er! Absolut enklaste sättet att slippa laga mat är att äta hos någon annan. Dessutom blir det billigt 🙂 Och har du tur kan du få med dig ett nytt spännande recept att laga hemma!
 • Kolla igenom din barndoms favoriter. Vi är snabba på att döma ut 70, 80 och 90-talsmat som trist och inte alls så inspirerande. Men alltså har ni ätit flygande Jacob på sista tiden? Det är ju hur gott som helst! Allt behöver inte vara nytänk och modernt. Många av våra kära klassiker är riktigt familjevänliga och goda!
 • Rester är också mat. Väldigt bra mat faktiskt. Och alla behöver inte äta samma sak till middag. Plocka fram de rester som finns, komplettera eventuellt om det fattas något för att få till en hel måltid och vips har du middag utan att du behövt anstränga dig särskilt mycket. Dessutom är det bra för miljön och plånboken.
 • Ät tillsammans med andra. Gillar du inte att bjuda bort dig helt till andra en tisdag? Bestäm då tillsammans med vänner eller familj att ni gör ett litet vardagsknytis med vad som finns i kyl, frys och skafferi. Det blir garanterat succé! Och antagligen får ni ihop mer mat än ni klarar av att äta upp!

 
Mina kära kollegor här på Loppi är ju också experter på området vardagsliv. Många av dom har gjort riktigt bra listor för att få vardagen att fungera lite lättare nu efter semestern. Filippa har gjort en bra lista ni kan läsa här!
 
Har du några bra tips inför hösten? Hur gör du för att matlagningen ska gå smidigare? Tipsa gärna så uppdaterar jag listan!

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat

Nästa inlägg

5 recept att längta till-veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x