Makalöst god kladdkaka med kola och dumle

kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka. Kan det vara världens bästa uppfinning kanske? Lätt att baka och går att variera i det oändliga! Som den här, kladdkaka med kola, dumlesnack och härlig chokladganache.. Gissa hur gott det var? Känns riktigt lyxigt men är busenkel att baka. Perfekt till helgens fika!
Har ni föresten testat dumlesnack? Kanske mitt godaste godis just nu och perfekt att ha till denna kladdkaka. Hittar man inga dumlesnack går det såklart bra med vanlig dumle också. Men det blir liksom lite extra krispigt med dessa!
kladdkaka med kola oh dumle
Nu finns det ju färdig dulche de leche att köpa på burk vilket är himla smidigt. Förut fick jag alltid koka kondenserad mjölk i flera timmar för att få till den härlig krämiga kolasåsen. Nu är det bara att grabba tag i en burk på mataffären. Perfekt!
 
Idag är jag i Stockholm igen, två gånger på en och samma vecka blev det visst. Först ett möte på Loppi och sen efter lunch ska jag på ett spännande YouTube-boot camp. Ska bli intressant att se vad eftermiddagen kommer att bjuda på 🙂 Det verkar som om vi blir riktigt många bloggare där idag, så idag är det verkligen en bättre fredag helt enkelt!
kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka går ju som sagt att variera efter vad man är sugen på för stunden. Såg en härlig bild hos Frida på en liknande kladdkaka och blev så inspirerad att jag måste göra en egen variant! Har ni förresten kollat in hennes kladdkaka-arkiv!?  87 stycken hittar ni där! Helt galet 🙂
 
Kladdkaka med kola och dumle:
125 g smör
3 dl muscovadoströsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 1/2 dl dulche de leche
200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 påse dumlesnack
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Klicka ut kolan i små klickar över den ogräddade kladdkaka. Dra runt kolan med hjälp av en tandpetare eller kniv så den fördelas i kakan. Tänk på att kolan inte gräddas, så blir det för stora klumpar bli det väldigt, väldigt kladdigt..
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylen.
Värm choklad och grädde i en kastrull och rör tills all choklad har smält. Akta så det inte bränns vid.
Häll detta över den kalla kakan. Dela dumlesnacks och fördela över kakan.
Låt stå svalt en stund innan ni sätter tänderna i den.
 

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
6 år sedan

Men alltså hallå vad gott! 😍 Själv blir det kladdkaka på svarta bönor här i helgen, mycket godare ön det låter. Har du testat? Kram

johanna
6 år sedan

men mums vilken kaka!

mela
Svara på  johanna
6 år sedan

åhh nu blev man såå sugen på tårta

mela
Svara på  johanna
6 år sedan

åhh nu blev man såå sugen på tårta

Gunilla
Gunilla
6 år sedan

Glutenfritt ? Tips på annat mjöl ?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Gunilla
6 år sedan

Hmm, är osäker. Men antar att det går att baka med glutenfri mjölmix? Men under veckan kommer det ett recept på glutenfri kladdkaka här på bloggen, så håll utkik!

hemlighetenbakomkaffe
6 år sedan

Det ser fantastiskt ut! Tror du att man kan ha en moka/kaffe för att balansera ut sötman?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  hemlighetenbakomkaffe
6 år sedan

Hej, Det kan man med all säkerhet! Låter toppengott!

gratäng med rödbetor

Nästa inlägg

Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x