Vegetarisk grönsaksgratäng med fetaost

vegetarisk grönsaksgratäng’Som jag skrivit här så många gånger förr: enkel vardagsmat är det jag gillar allra, allra bäst att laga. Att fundera och klura ut nya goda recept. Som här, där jag gjort en vegetarisk grönsaksgratäng toppad med lite fetaost.
Har man inte tiden att låta den gå en stund i ugnen kan man äta den som en riktigt härlig sås,perfekt till lite pasta. Eller så kulle man säkert kunna lägga i ett gäng lasagneplattor och göra en god och enkel lasagne av det hela. Men vi åt den som en gratäng. Tillsammans med lite grönsaksbollar och sallad. Idag blev detta min lunch, och jag tror nästan den var ännu godare då! Idag hade jag lite pasta till. Så gott!
Basen till den här grönsaksgratängen är sådant som jag redan hade hemma. Krossade tomater, morötter, lök, paprika, vitlök och bönor. Just idag tog jag svarta bönor, men du kan med all säkerhet röra i kokta linser också.
Det viktiga när man lagar sån här mat är att inte glömma kryddorna. Ös på. Bara krossade tomater, morötter och paprika smakar inte så mycket i sig själva. Så här måste du våga krydda.
Ser ni på kanten av gratängen? Det är nästan som om tomatsåsen blivit lite karamelliserad, och det blir såå gott! Så ha tålamod och vänta tills gratängen ser ut så här. Det är det väl värt, jag lovar!
Istället för att riva över massa ost tog jag fetaost och smulade på toppen. Enkelt och ger massor av smak!
 
vegetarisk grönsaksgratäng
Alltså hur vackra är inte dessa brysselkål? Köpte dom här i veckan men har inte blivit av att jag lagat till dom än. Vad tycker ni jag ska göra med dom? Älskar brysselkål så kunde inte låta bli att köpa dom när de var så fina <3
 
Till gratängen då. Jag gjorde en ganska stor form. Jag gillar när det blir mat över så man har möjlighet till matlåda dagen efter. Känn dig fri att använda de kryddor och smaker du gillar bäst. Jag tog en ganska klassisk kryddkombination här som gör sig fint till pasta bland annat. Man hade nog även kunnat ha i lite hackade oliver om man kände för det.
 
Vegetarisk grönsaksgratäng med fetaost:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1/2 dl balsamvinäger
2 stora morötter
2 fp krossade tomater
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 buljongtärning
ca 1 dl vatten
2 paprikor
färsk persilja
1 fp svarta bönor
salt & svartpeppar
ca 150 g fetaost
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i lite olja. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt steka med någon minut. Riv morötterna grovt och ha i dom tillsammans med balsamvinägern och rör om.
Ha i krossade tomater, kryddor, buljong och vatten. Låt allt snabbt koka ihop. Skär ner paprikan i minde bitar och rör i tillsammans med massor av hackad färsk persilja och kokta svarta bönor. Smaka av med salt och peppar.
Ha upp såsen i en ugnssäker form och smula över fetaost. Gratinera i 220°C i cirka 30 minuter eller tills såsen tjocknat ordentligt.
Ät till vegobollar, korv, köttbiffar, pasta eller precis som den är med lite sallad och keso. MUMS!

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mandelgröt

Nästa inlägg

Enkel mandelgröt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x