Enkelt recept på focaccia

focaccia
Hej du härliga fredag!
Idag tänkte jag tipsa om ett bröd ni kan baka till helgen. Som ni kanske märkt på avsaknaden av matbröd är det här inte riktigt min grej. Jag har varken tålamodet eller dt riktiga intresset av att baka matbröd. Däremot älskar jag att äta det 🙂
Men, det finns ett par bröd jag ändå gillar att baka. Och focaccia är ett av dom! Det här lyckas jag alltid med! Så enkelt och gott, går dessutom utmärkt att variera!  Jag använder alltid samma grundrecept, sen är det bara att tillsätta olika smaksättningar. Jag gillar fetaost eller oliver allra bäst. Men det är också gott med kryddor och tomater!
focaccia
 
Jag var hemma hos mina föräldrar och bakade det här brödet i våras och använde då deras gjutjärnspannor att grädda bröden i. Det blev superba. Både smakmässigt och sen blev det väldigt snyggt att ställa fram hela stekpannan på bordet med brödet i! Men har man inga stekpannor som klarar av ugnen så går det bra att baka ut som på vanlig plåt istället. Det här receptet räcker till 2 större runda bröd eller ca 6 mindre. När man gör en diktning kan det bli superfint att göra mindre bröd och lägga på varje tallrik.
focaccia
Solen skiner, jag har sovit djupt och tungt hela natten och alla här hemma är på bra humör. Jag och Isac ska strax åka och fredagshandla allt viktigt, sen kommer Axel hem från skolan med två nya klasskompisar. Tänk så underbart att få vara barn och ha hittat nya fina vänner <3 När ens barn börjar ny skola är man ju alltid lite orolig som förälder hur det ska gå, ska dom få nya vänner eller kommer det bli jobbigt. Men Axel har fått så många nya vänner den här hösten. Så otroligt kul!
Ikväll blir det fredagsmys med familjen och i morgon ska barnen sova hos sin mormor och morfar. Sebastian ska iväg och träffa sina vänner och jag och min bästa Anna har äntligen bokat in en eftermiddag/kväll med lite shopping, bio och middag! Som jag längtat efter detta! Nu håller vi bara tummar och tår att alla förblir skapligt friska så vår date blir av…
 
Enkel focaccia, 2 bröd:
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 nypa flingsalt
7 dl vetemjöl
tips på smaksättning:
färsk rosmarin
urkärnade oliver
fetaost
tomater
flingsalt
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
Ha upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Arbeta snabbt igenom degen och lägg dom i två gjutjärnsstekpannor. Tryck ut ordentligt. Ha i önskad smaksättningt. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Ringla över lite olja och salt, gör massa hål i den jästa degen med hjälp av fingrarna.
 
Har du inga bra stekpannor, grädda bröden på en vanlig plåt bara.
Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter.

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dennis Moberg
Dennis Moberg
6 år sedan

Finurligt med att grädda dem i gjutgjärnspannan. Det måste jag testa. Jag brukar laga min egen focaccia i lite rustik tappning och använda mig av rågsikt i stället för vetemjöl och rapsolja istället för olivolja, samt strö över med timjan och havssalt. Så att slänga i lite honung och grädda i gjutgjärnspanna måste testas. Fin och bra blogg du har. Med varma hälsningar Dennis Moberg

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Dennis Moberg
6 år sedan

Ja, blev riktigt bra faktiskt 🙂 Ditt sätt lät också gott! Ska testas!

recept klassisk mjuk pepparkaka

Nästa inlägg

Mjuk pepparkaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x