Mjuk pepparkaka

recept klassisk mjuk pepparkaka
Det är få saker som är godare än en klassisk mjuk pepparkaka tycker jag! Vi äter det väldigt sällan och därför blir det lite speciellt, känns nästan lite lyxigt liksom. Fast det egentligen bara är en mjuk kaka. Men just den här är bara så god!!
Jag föredrar den helt som den ät, med en god kopp kaffe till. Men vispar man lite grädde till och strör över lite lingon blir det mer som en dessert. Eller som här då jag gjort en len och härlig glasyr och hällt över. Då blir det mindre vardagsfika och mera festligt!
Det finns verkligen massor av olika recept på mjuk pepparkaka, men de allra flesta har två saker gemensamt. De innehåller fil/gräddfil och lingon. Och massa goda kryddor såklart! Och det här är inget undantag, nej här hittar ni allt man vill ha av en mjuk pepparkaka. Den är saftig och har massor av smak från kanel och nejlika. Så gott! Glasyren på toppen är helt frivillig. Jag tyckte det blev lite fint men är precis lika gott utan nästan. Men är ju en smaksak 🙂
recept klassisk mjuk pepparkaka
 
Idag blev det en dag hemma för mig och Isac. Han är inte jättesjuk, men har hostat i princip hela natten. Så det känns som jag inte har sovit något alls. Men det var dags för p4 Västmanland att komma hit och köra lite radio så då fick Isac vara hemma när jag ändå jobbar hemifrån hela dagen. Skönt för honom att få en lugn dag hemma medan jag jobbar.. Hoppas det hjälper att vara hemma och ta det lugnt ett par dagar nu så det inte blir värre av förkylningen. Sen börjar det visst härja magsjuka runt om oss också. Den hoppas jag verkligen vi klarar oss ifrån i år!
Nu ska jag passa på att jobba undan det sista, sen får vi åka och hämta Axel på fritids. Så hoppas jag på en lugn och skön kväll hemma sen!
 
Mjuk pepparkaka:
75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.
 
Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.
Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.
Glasyr:
25 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk kanel
1 1/2 msk vatten
Smält smöret och rör i florsocker, kakao och kanel. Tillsätt sist vattnet. Rör om till en glansig glasyr.
Häll detta öve den avsvalnade kakan. Dekorera med lingon och florsocker.
Receptet har jag från början fått av en god vän till oss. Roders mjuka pepparkaka heter den egentligen. Jag har dock dragit ner lite på sockret och tillsatt lite ingefära och  mer kanel. Men det är verkligen en supergod mjuk pepparkaka som ni bara måste testa att baka! Perfekt att göra nu till helgen kanske?
 
 
Är ni på jakt efter en glutenfri mjuk pepparkaka kan jag tipsa om min fina bloggkollega Nina, som också precis vart i farten och bakat!
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma T
6 år sedan

Har du testat att lägga till kardemumma också? Supergott!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Emma T
6 år sedan

Det måste testas! Tack för tipset <3

trackback
6 år sedan

[…] hade förresten bakat en mjuk pepparkaka dagen till ära. Ett lätt modifierat recept hittat här. Hon bytte ut lingonsylt (eftersom vi aldrig har det hemma) till hallonsylt, använde […]

Jenny
Jenny
5 år sedan

Hej
Stämmer det att det ska vara 6dl mjöl?
Mvh
Jenny

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Jenny
5 år sedan

Hej, Jag det stämmer 🙂

vegetarisk grönsaksgratäng

Nästa inlägg

Vegetarisk grönsaksgratäng med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x