Vegetarisk sill

inlagd vegosill
Jag älskar all den kreativitet som kommer fram i och med att många av våra klassiker på julbordet får ny skepnad i form av vegetariska alternativ. Hur man provar sig fram för att hitta nya vägar ett servera klassisk mat. Och trots att man ibland kan känna att vår matkultur i Sverige inte är så svensk, så har vi så starka band till vår älskade julmat.  Så mycket kärlek finns till denna traditonella julmat att vi experimenterar oss fram till nya alternativ som kan passa alla. Så fint ändå <3
Som den som kom på att om man lägger in aubergine, så blir det ruskigt likt helt vanlig inlagd sill! Vilken grej va!? Perfekt att servera den som inte tror sig gilla just sill, inte tål fisk eller helt enkelt inte vill äta fisk.
 
Inlagd vego-sill:
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
1 zucchini
10 cm purjolök
1 morot
1 nypa salt
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp.
Skär zucchini i små tärningar, skiva purjolök och morot. Lägg i en stor glasburk. Ha i lagerbladen och salt. Slå över den varma lagen. Sätt lock på burken och förvara svalt.
Använd som grund i gubbröra eller olika sillröror.
 
vegetarisk sill
Orkar man inte hålla på att göra egna inläggningar och grejer är den här snabba vegetariska sillen ett fint alternativ. Här steker du istället auberginen mjuk och sen gör du en härlig röra. Här är en fräsch variant med citron och dill, men självklart går det bra att göra en klassisk senapssill av det också. Det är bara fantasin som sätter gränser här!
 
Vegetarisk sill::
1 aubergine
salt
1 dl creme fraîche
skal från 1 citron
1 msk färsk citronsaft
2 msk finhackad dill
Skär auberginen i sillstora bitar. Lägg auberginbitarna i en varm, torr stekpanna. Låt steka på medelvärme under omrörning. Salta lätt. Efter en stund kommer auberginen släppa ifrån sig vätska. Fortsätt att steka tills den känns mjuk. Låt svalna helt.
Blanda samman creme fraîche, citronskal, citron och dill. Ha i auberginbitarna och rör om väl. Ha upp på en väl rengjord burk och låt stå i kylen minst ett dygn innan servering.
 
vegetarisk sill
Jag älskar när det blir sill över och man under juldagarna sen kan ta sig en hård smörgås med sill på. Ett ägg till det och en enkel lunch är klar på ett par minuter <3
Nu längtar jag verkligen efter julhelgens all mat. Jag längtar också efter vila. Jag och Sebastian har gjort upp värsta listan på alla serier och filmer vi ska se ikapp under ledigheten. Samtidigt som jag filar på nytt träningschema. Balansen bland allt i livet är så viktig. Och den här hösten har det varit väldig obalans i mitt liv. Jag drog på mig en så långdragen förkylning som tog mig över 2 månader att bli av med. Så jag kom in i en liten dålig cirkel där det mest bestått av att försöka ro alla jobbrpojekt i hamn, se till att allt med barnen flyter på och då och då dammsuga av här hemma. Tiden med vänner, för träning och ensamtid med Sebastian har helt bortprioriteras. Så trist och tråkigt. Men nu så hoppas jag kunna återställa balansen i livet <3 Ibland behöver man bryta mönstret helt. Och då kommer julen väldigt passande känner jag!
 
Ha nu en riktigt härlig fredag och glöm inte bort att kolla in här under helgen för mer julinspiration! Ni vet väl också att ni hittar mig på Instagram och Facebook?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
5 år sedan

Hur blir det att servera den med zuccini som den är tror du? Går det att byta ut aubergine till zucchini i den andra?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Sara
5 år sedan

Ja det tror jag absolut man kan göra!

vegetariska julköttbullar

Nästa inlägg

Vegetariska julköttbullar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x