Vit chokladmousse med lemon curd

vit chokladmousse med lemon curd
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är hög tid att planera menyn. Oavsett som firar storslaget med huset fullt av vänner, i en fjällstuga eller bara hemma med familjen är det fint att kunna bjuda på något gott till dessert. Och dessertdjungeln så här till nyår är ju verkligen enorm. Vad ska man välja? En mastig tårta? Pannacotta? Eller kanske en sprakande glassbomb? Idag tänkte jag tipsa om en god och enkel dessert som passar ypperligt till nyårsafton, nämligen vit chokladmousse med lemon curd.
Jag är ju verkligen för desserter som serveras i portionsglas. Du får genast en kanske enkels dessert att verka riktigt lyxig då! Stick i ett tomtebloss i varje glas och nyåret avslutas på bästa vis!
vit chokladmousse med lemon curd
Idag är planen att packa ihop hela familjen och åka till Fyrishov i Uppsala och bada. Jag har inte varit där sedan jag själv var barn. Så ska bli kul at se hur det ser ut nu. Det här med jullov när barnen börjar bli lite större är verkligen något helt annat än de lugna hemmadagar man hade när barnen var små.. Men det är bara att hänga med och njuta av dagarna.
Dock drog jag en rejäl vurpa i morse. Ramlade ner för 2/3 av trappen. Tog emot mig med vänster höft och armbåge. Alltså det gjorde så ont att det bara snurrade i hela huvudet och illamåendet bara sköljde över mig. Fick i mig lite frukost och sen la jag mig på soffan. Tvärsomnade (som jag alltid gör när jag mår dåligt..) Vaknade upp nu en dryg timme senare. Armbågen är på g att svälla upp men nu kan jag röra armen lite mer i alla fall. Så blir en lugn dag i badhuset för min del idag!
 
Chokladmousse är ju toppen eftersom det går att variera i det oändliga. Jag älskar kombinationen vit choklad och citron. Sött men ändå fräscht! Ett perfekt avslut på en härlig nyårsmiddag! Orkar man inte göra egen lemon curd finns det att köpa i mataffären.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas och ställ svalt.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.

20
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angelica
Angelica
6 år sedan

Till hur många glas räcker receptet?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Angelica
6 år sedan

Ca 4 portioner, beroende på hur stora man gör dom 😉

Jenny
Jenny
5 år sedan

Låter gott! När du säger ”vispa upp äggulorna”, hur mycket/länge ska de vispas då? Tack för trevliga recept och inlägg!

pavlova med aftereight-

Nästa inlägg

Pavlova med After Eight

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x