Vegetarisk marockansk gryta med kikärtor

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Hejsan,
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept. Kanske, kanske är det en av mina favoriträtter. Ibland får jag den frågan och jag vet aldrig vad jag ska svara på det! Men om någon frågar mig den här veckan- då säger jag vegetarisk marockansk gryta med kikärtor. Om ni inte testat detta-så gör det!
Jag har tidigare gjort den här grytan flera gånger, fast då med nötkött och det blir minst lika gott. Förutsatt att man äter kött då.. Jag passade på att låta min Crock Pot göra jobbet den här gången, men du kan precis lika gärna bara koka den på svag värme i en gryta. Fördelen med att använda en slow cooker är att du inte behöver passa den så noga. Jag lät den gå 3 timmar på hög, men man den kan med all säkerhet gå många timmar på låg. Kikärtorna kokar ju inte sönder, så den vinner bara på att få stå länge. Då får smakerna en chans att riktigt gotta till sig. För precis som med de flesta grytor är den här allra godast dagen efter.
Jag har gjort den både på spisen och i min slow cooker och tycker den blir godare när den får stå på länge. Men har man bråttom eller om man inte äger en slow cooker går den klart på cirka 30 minuter på spisen.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Alltså hallå vilket himla underbart väder vi har!! Strålande sol och 7 grader varmt! Efter den här vintern känns det helt ofattbart att det faktiskt kan bli plusgrader igen! Jag premiärade vårjackan idag när jag och hunden var ut på en promenad. Var bara tvungen att få komma ut en stund i solen. Nu sitter jag här och jobbar med altandörren lite öppen, sådär så man då och då känner en frisk liten fläkt, hur underbart är inte det!
Trots att solen sken även igår var det en riktig skitdag. Jag hade sjukt mycket att göra och jag hade inget flyt alls! Filmade ett samarbete som jag kände redan igår att det inte blev bra. Kan inte sätta fingret på vad det var, men i morse när jag skulle redigera filmen kände jag bara nej. Det här går inte! Så fick tänka om idag och göra nytt. Även om ingen annan skulle ha märkt något konstigt så kändes det inte helt 100 för mig. Och då kastar jag hellre en hel arbetsdag i soporna, börjar om och förhoppningsvis blir jag mer nöjd med dagens arbete.
Gårdagen slutade även med en helt förskräcklig huvudvärk. Jag drog ut en visdomstand för en vecka sedan och jag går nu och spänner mig vilket ledde till en rejäl migränattack igår kväll. Tillslut tvärdäckade jag på soffan och vaknade upp där kl 6 i morse när barnen kom ner. Jag har nog inte sovit en hel natt på soffan på många, många år. Men inatt tog jag mig inte upp!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Men idag känns allt bättre! Jag har försökt tugga tuggummi hela dagen, det gör att jag inte spänner mig och jag tror det funkar 🙂
Nu till den här grymt goda grytan. Helt ärligt vet jag inte om det är en typisk marockans gryta. Men i orginalreceptet jag har heter den så. Just det marockanska köket är inte min specialitet, även om den mat jag smakat varit gudomlig. Någon här kanske vet? Vad är typiskt marockanskt, kryddor, råvaror?
Jag brukar servera ris och granatäpple till, det blir både vackert och är supergott!
 
Marockansk gryta med kikärtor:
1 aubergine
olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk kummin (inte spiskummin)
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater á 390
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400g avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g mandlar
1 granatäpple
salt och peppar
Skär auberginen i bitar. Stek mjuka i lite olja. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja.  Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i gryta. Låt allt fräsa ihop ett par minuter. Ha sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin. Tillsätt den stekta auberginen.
I Crock Pot:
3 timmar på hög eller 6 timmar på låg.
I vanlig gryta:
Låt allt koka i cirka 30 minuter på låg värme, späd med mer vatten efter hand och grytan blir för tjock.
Grovhacka mandlarna, spar 1/3 till dekoration och rör i resten i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tobbe
Tobbe
5 år sedan

Jättegott! Åt precis detta till middag 🙂
Lite svårt att förstå i receptet, men vi tog en burk kikärtor som väger 400 g inkl spad. Så totalt hade vi 230 g kikärtor. Hade mandelsmör i grytan för lite extra krämighet, och sen hackade mandlar som topping när vi åt. Mums 🙂

Joanna
5 år sedan

Hej denna recept låter intressant men jag undrar måste man steka grönsaker och lök? blir det inte lika bra om man bara läger i allt och låter crock poten göra jobbet för det är meningen att det ska vara enkelt att laga mat i Crock Pot? jag bara undrar.
tack för att du delar med dig av dina goda recepter 🙂

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Joanna
5 år sedan

Hej,
Nej självklart behöver inte grönsakerna stekas innan. Jag tycker de får mer smak då och tar mig därför den tiden. Men det går bra att hoppa över stekningen.

bakad sötpotatis

Nästa inlägg

5 goda potatisrecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x